Tak jak na polterze w komentarzach: Midnight zresetował Śródziemie. Może warto zebrać pomysły, podyskutować na temat podobnego resetu Orchii? Coś nowego, w podobnych klimatach. Coś właśnie na zasadzie kliszy (Orchii) z twistem. Midnight to klisza Śródziemia, z twistem Sauron wygrał. Krótko, treściwie, nowy start, wszystko wolno.
Dzięki takiemu otwarciu można zrobić fanowski system, traktować go jako alternatywę dla KC - kto chce zagra po nowemu, nowe realia, kto chce będzie grał w realiach Orchii. Nowa mechanika spokojnie to udźwignie (prawda Araven?)
Macie jakieś pomysły, przemyślenia, uwagi, strzały "a jak by tak..."? Można albo dokładnie na Orkuie Wielkim, albo jak w Midnight, zupełnie inna kraina, nie mająca nic wspólnego (oficjalnie) ze Śródziemiem.
Tak na szybko, pierwsze co mi do głowy przychodzi:
- Reptilioni po rewolucji odzyskali władzę, Orkowie są uchodźcami, Sharany(owie?) im pomagali, nikt oficjalnie nie wie co dostali w zamian.
- Jakiś półbóg został bogiem, cofnął się w czasie i zabił Katana zanim został on bogiem. Nowe realia to chaos i panika, Reptilioni chcą wrócić, Orkowie działają chaotycznie, nie ma władcy, ludzie widzą szansę na zastąpienie orków...
- Alternatywna kraina, rządzą Elfowie, ale ludzie, reptilioni i orkowie chcą to zmienić... Krasnoludy stoją z boku nie chcąc oficjalnie zajmować stanowiska. Handel kwitnie, ale "coś się dzieje", świat toczy rak zepsucia, nawet proroctwa mówią o końcu panowania Elfów.
I tak dalej
Co o tym myślicie?
EDIT
Chodzi mi o coś w stylu Wspólnie Tworzymy Setting. Enc coś tam skrobie, ale to jego skrobanie, może się podzieli, może nie - ja chciałbym wspólnymi siłami zrobić alternatywę dla Orchii pod mechanikę Aravena.