Forum & ASy

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 03 marca 2011, 16:37

Treant napisał/a:
Sugestie fanów mają na celu wyeliminowanie z systemu rozwiązań nietrafionych, które zdecydowały o braku siły przebicia i szybkie odejście KC w cień WFRP. Skoro autor niemałą ilość zarzutów odpiera nieznajomością całości przez powątpiewających, to logiczne wydaje się, aby przed oficjalną premierą podręcznika i ew. dodatków kompetentne grono mogło ocenić wiarygodność i rzeczowość podanych wyjaśnień. Jeśli stanie się inaczej, to system prawdopodobnie zapadnie w kolejny letarg trwający 20 + k10 (premiowane) lat.
Te zdania proponuję wysłać przesyłką poleconą do AS-a seniora.
Ponieważ w ramach wątku rozmawiamy sami ze sobą i nic z tego nie wyniknie.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 03 marca 2011, 16:41

Treant już dawno powinien dostać w nagrodę butelkę rumu za trafne podsumowanie. Dokładnie tak samo myślę i jestem przekonany, że tak będzie.
Ostatnio zmieniony 03 marca 2011, 16:43 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 03 marca 2011, 16:45

Jak Ty nawet pucharu i koszulki nie chciałeś odebrać. To kto by Ci dał butelkę rumu na zmarnowanie.

A poważnie to temat mam wrażenie powinien zostać zamknięty ze względu na brak możliwości obrony jeden ze stron.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 03 marca 2011, 16:52

Ale to nie dla mnie, dla Treanta. Kurde czegoj masz już minusa, jeszcze jeden i ban ;) Tomkowi pogroziłem paluszkiem i patrz jak grzecznie odPiSuje ;)

Dlaczego zamykać? Przecież AS i tak wie o czym tu rozmawiamy, daj się wylewać strumieniowi żalu, nie tamuj go bo się zatkniemy.
Ostatnio zmieniony 03 marca 2011, 16:52 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 03 marca 2011, 20:02

czegoj napisał/a:A poważnie to temat mam wrażenie powinien zostać zamknięty ze względu na brak możliwości obrony jeden ze stron.
Nie tyle brak możliwości co chęci, drobna acz spora różnica czegoj :/dymek

Przemo
Reactions:

Post autor: Przemo » 03 marca 2011, 21:17

Panowie, przeczytałem ten wątek dzisiaj, gdyż z braku czasu selektywnie wybieram tematy i więcej nie ma mnie tutaj, niż jestem, ale moja opinia w tej kwestii jest gorzka żołądkowa, z tą różnicą, że nie rozpala i nie krzepi.
Sądzę, że każdy z nas, a przynajmniej gruba większość utraciła z KC dziewictwo i został w nas jakiś płomienny i wyidealizowany obraz nie do końca spełnionej miłości do systemu, który mógł być...
Kiedy sobie tak gadamy, opisujemy, dodajemy swoje, tworzymy i wciąż mamy obraz naszych młodzieńczych wyobrażeń w głowie jest fajnie.
Nie wierzę, przykro mi, w komercyjny, a w zasadzie w żaden sukces KC, nawet jeśli się pojawią. Co gorsza spotkanie dopisanej, a właściwie dopisywanej kochanki po wielu wielu latach rozczaruje, bo kochanków jest tu wielu, a KC są jedne. Jeśli KC się odmłodzi, zestawiając z innymi systemami chyba utraci się w tym to, co nas urzekło - inność. Jeśli się pozostawi takie jakie są lub tylko umaluje, będzie wyglądać jeszcze starzej.
Nie widzę w postawie ASa żaru. Nie widzę też prawdziwego chciejstwa (piękny termin filozoficzny, który jest dużo głębszy od chcenia). Jest chcenie forowiczów, żeby to chciejstwo się pojawiło. I jak wnioskuję jest pustka. Miłość jednostronna.
Fajnie się chłopaki z Wami gada. Część pomysłów tu zawartych jest naprawdę interesująca, twórcza. I wynika z żaru, z chęci. Gdzieś jest poczucie (w każdym z nas?), że dopowiadamy pewną historię. Ja bym powiedział: i niech tak zostanie. Jeśli pojawi się system, na pewno każdy z nas kupi. Choćby- z sentymentu jak określił to Mrufon. Oczekiwań jednak nie mam żadnych.
Gdyby dodać temu pewnej dramaturgii, to wyglądało by to tak:

Forum, czyli On: 22 lipca, o godzinie 11 miałaś na sobie sukienkę w prążki...
AS, czyli Ona: A którego roku? Wiesz, mogę sobie przypomnieć, ale nie pamiętam.

Przepraszam za smutny wywód:)
Ostatnio zmieniony 03 marca 2011, 21:18 przez Przemo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 03 marca 2011, 21:48

Kurde potrafisz pojechać depresyjnie, Przemo. Poszukałbym żyletek gdyby nie to, że golę się elektryczną maszynką... :)
Może nie będzie jednak tak źle? Czas pokaże, tymczasem możemy choć grać.

Never
Reactions:

Post autor: Never » 06 marca 2011, 15:24

KC poszły w cień, bo nie było podręcznika, system dostał strzał w kolano, bo MIM wydał nędzną podróbę próbując jakoś zarobić.
0 promocji, 0 możliwości rozszerzenia swoich zainteresowań w tą stronę.

Ja się nie dziwię, czemu KC zostały zapomniane. Gracie na około <10% wszystkich materiałów non stop.

Każdy logicznie myślący człowiek powie:

Ten system musiał upaść, bo stało się to co napisałem wyżej.

---
Mechanika będzie zmieniona (ulepszona). System walki jaki znacie będzie mniej więcej taki sam. A co do przygód na większą skalę (np bitwy itd.) mamy już gotowe rozwiązanie i po jego przetestowaniu zamieścimy w podstawce.

---
Rozmawiam z Wami, zmiany które ja i mój tata uważamy za sensowne wprowadzimy po przetestowaniu. Mamy ich już całą listę.
W tej sprawie rozmawiamy głównie z Venarem.
---

Aha i jeszcze jedno. Zarówno wszyscy razem jak i każdy z osobna ma inną wizję systemu i każdy z Was rozumie go na swój sposób. Niekoniecznie możecie mieć rację, co do niektórych zmian, bo nie znacie reszty materiałów.

---
Ps: Niektóre zmiany nie będą na plus dla systemu. Trzeba rozpatrzeć dosłownie "wszystko".

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 07 marca 2011, 19:50

Ja w sprawie projektu mapowania pozostałych Orkusów, który się tak pięknie zaczął i który popadł w marazm. Neverze, czy Autor już widział te mapy? (zwłaszcza tę stylizowaną na MiMy mapę Wschodniego). Czy portaliści mogą kontynuować te projekty bez obaw o to, że natychmiast po ich zakończeniu Autor wypuści w obieg własne wersje wysp o zupełnie innym układzie miast i terenu? Teraz wszystko stanęło w miejscu i chociaż nikt nie podał jednoznacznie przyczyny tego zastoju, podejrzewam właśnie obawy o to, że praca włożona w mapowanie niebawem może się okazać daremna, bo nie zostanie autoryzowana. Archipelag Centralny jest olbrzymi i myślę, że utajnione 90% pozostałych materiałów bynajmniej nie pokrywa całego zapotrzebowania na mapy (chyba, że faktycznie już macie WSZYSTKO rozrysowane, wtedy po prostu dajcie otwarcie informację, że szkoda czasu entuzjastów takich jak Mastug na niepotrzebne mapowanie).

Inna sprawa to wzmiankowana przez Nevera gra na podstawie 10% istniejących materiałów. Mamy dostępny opis cech postaci, mamy mechanizmy walki i czarowania, mamy kilkanaście rozpisanych profesji, bardzo obszerne zbiory zaklęć, niemały bestiariusz, dodatkowe szkolenia, gigantyczne tablice broni i pancerzy... co w takim razie ukrywa się w pozostałych 90%? Panowie, puśćcie wodze fantazji, pozgadujmy razem. Ja myślę, że przy takich proporcjach AS posiada jeszcze: sto nowych profesji, pięćset nowych rodzajów uzbrojenia i opancerzenia, dwa tysiące nowych czarów, kompletne opisy wszystkich wysp Kartarii do poziomu osady bartników włącznie, mnóstwo nowych stworów (w przeważającej większości gadów)... hmm, jeszcze mało, to wciąż nie jest 90%. Co tam jeszcze może się ukrywać? :-)

Never, drugiej części postu nie bierz na poważnie (pierwszą natomiast bardzo).

Never
Reactions:

Post autor: Never » 08 marca 2011, 06:14

Ogólnie muszę pogadać z tatą i dać mu do przeczytania parę rzeczy, więc i o tą sprawę zahaczymy;).

A co do materiałów, nie trudno to sobie wyobrazić.

Jeżeli na Archipelagu Centralnym jest 9(10) ras grywalnych. A na Archipelagu Wschodnim pojawia się 5 zupełnie nowych ras do grania.

Podejrzewam, że nie sądziliście, iż Arch. Wschodni będzie miał, aż taki rozmach. Podobnie jest z pozostałymi Arch.

Pozdrawiam Artur

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 08 marca 2011, 09:34

Never napisał/a:
A co do materiałów, nie trudno to sobie wyobrazić.

Jeżeli na Archipelagu Centralnym jest 9(10) ras grywalnych. A na Archipelagu Wschodnim pojawia się 5 zupełnie nowych ras do grania.
Jeśli będą tak samo dramatycznie nieopisane jak istniejące już - ja nie widzę sensu ich pojawienia się. Wolałbym szerszy i jakoś zaskakujący opis dla krasnali,elfów czy hobbitów, coś innego że ci kopią , ci są dobrzy a ci robią dziury w ziemi i są w ogóle super dobrzy, niż kolejne rasy z kilkoma różnymi współczynnikami. Łatwiej wymyślić zestaw współczynników + wygląd niż zaproponować rozwiązanie w stylu opisu kultury, gospodarki.
W 'naszym' świecie mamy 'tylko' ludzi - a wystarczy przejechać za granicę żeby zobaczyć jak mają różne podejście do rzeczywistości i kulturę. Nie potrzeba do tego kolejnej 'rasy'. :/uklon
Podejrzewam, że nie sądziliście, iż Arch. Wschodni będzie miał, aż taki rozmach. Podobnie jest z pozostałymi Arch.
Kopiowanie istniejących rozwiązań na kolejny archipelag (znowu uber katan z mega wojskiem karmionym powietrzem) oraz kopiowanie ogólnie szeroko znanych wizji świata a'la arabskie klimaty to też nie jest jakieś powalające nowum.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 08 marca 2011, 21:53

Skoro pytasz, szczerze odpowiem. Takiego rozmachu w temacie Archipelagu Wschodniego naprawdę się nie spodziewaliśmy... no, może troszkę, bo bazowaliśmy na jego rozmiarach z MiMa 3 i od razu dało się zauważyć, że "rozmachowo" jest dużo większy od Centralnego.

Teraz już normalnie do głowy dostanę z niecierpliwości, bo dostępne miały być mrówkoludy, wężoludy i półdżiny, a tutaj proszę, jeszcze jakieś nowe grywalne rasy! Teraz już rozumiem, co ukrywa się w tych brakujących 90% procentach - 48 nowych grywalnych ras! (uśredniłem w oparciu o liczbę pozostałych jeszcze archipelagów) :D

Never, pchnąłem Ci PW.
Ostatnio zmieniony 08 marca 2011, 21:54 przez Keth, łącznie zmieniany 1 raz.

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 09 marca 2011, 15:51

Taka 'mała' sugestia jak systemy wydają profesjonaliści

http://paizo.com/pathfinderRPG/v5748btpy8j5e

http://paizo.com/paizo/blog/v5748dyo5lbyu

i cytat
So photocopy some character sheets, grab your dice, load up that pepperbox with alchemical cartridges, and playtest away. We will be listening to your observations and results on the messageboards.

oraz

First of all, thanks to all of you who took part in the first round of playtesting. Your feedback has been invaluable in making sure that you&#8217;ll get the best versions of the gunslinger, ninja, and samurai with the release of Ultimate Combat. It was also instrumental in the evolution of the gunslinger into a full class.

Firma najpierw dopuściła materiał DO TESTÓW wśród graczy żeby później POPRAWIĆ błędy i nieścisłości, aby uzyskać wysoką JAKOŚĆ i dopiero wydać.

Manius
Reactions:
Been thanked: 2 times

Post autor: Manius » 09 marca 2011, 21:49

ghasta testujesz już kilkanaście lat przecież. Starczy! ;)

Tak, to się nazywa podejście do klienta. Być może wydanie darmowej/bardzo taniej podstawki I edycji a do tego już płatnych dodatków, czy potem drugiej edycji poprawionej byłoby dobrym rozwiązaniem. Komu się spodoba, będzie kupował dalej nie szczędząc kasy, komu nie, to nie, ale chociaż wielu ludzi będzie miało szansę zobaczyć produkt. Sam bym chętnie dorwał podręcznik do niejednego systemu, ale za 100zł nie uśmiecha mi się kupować. Za 15-20 czy nawet 30 już bez problemu, bo to tak jakbym sobie książkę do poczytania kupił.
Ostatnio zmieniony 09 marca 2011, 21:50 przez Manius, łącznie zmieniany 1 raz.

Never
Reactions:

Post autor: Never » 09 marca 2011, 21:50

[ Zróbcie gotową ZBIORCZĄ listę zmian jakie chcecie do KC i jakie uważacie za słuszne ].

Zdążycie przez kwiecień to zrobić? Ich rozpatrzenie przez nas na pewno zajmie przynajmniej parę ładnych tygodni, a trzeba to przeanalizować.

A co do zmian, staram się ich jakoś dopatrzeć na forum, ale każdy post jaki czytam to ciągłe narzekanie.
I tak jakoś ich nie widzę. w efekcie.

ODPOWIEDZ