Projekt "Żyjąca Orchia"

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 30 października 2009, 14:46

Keth:
A co do trzymania się parodii podręcznika... hmm, czy nie jest to aby kwestia mojego wyboru? Prawo do własnej wizji świata gry?
Zarówno ta parodia jak i Twój tekst obfituje w elementy zupenie nieprzemyslane czy oderwane od realiów KC. Zatem właściwie pasujecie do siebie.
gdy tylko natrafię na jakąkolwiek informację o oficjalnej delegalizacji tego podręcznika, natychmiast z dziką ochotę nawrócę się skruszony na Twoją wersję
A co tu ma do rzeczy "delegalizacja"? Ludzie zamówili podręcznik do systemu autorstwa Artura Szyndlera, wpłacili pieniądze, a w zamian dostali radosną twórczość 11 innych autorów.
To zakrawa na oszustwo i wyłudzenie.
musisz też wiedzieć, że nie każda opinia krytyczna zaowocuje od razu stosowną korektą
Oczywiście, że nie musi tak owocować.

Właściwie czemu ma słuzyc takie kalendarium ? Popatrzmy na realia świata i dworu katanów. Zasiadaja tam istoty o takich POZ, dostępie do czarów, PM i magicznych artefaktów, że głowa mała. Ich intrygi i polityka odbywa się na poziomach nie do ogarniecia dla awanturnika włóczącego się po traktach. Ponadto nie ma tam masmediów, ani ustawy o dostepie do informacji publicznej. Jest nawet jeszcze gorzej, intrygi sa zakulisowe, a publiczna informacja nie istnieje. Gdzie bohaterowie mieliby czegoś takiego się dowiedziec? Może po dotarciu do jakiegos dużego miasta usłyszeliby jakieś zniekształcone plotki z ósmej ręki? I to na kilka miesięcy po wydarzeniach, zatem bez szans by na nie wpłynąć. Zresztą jaki w ogóle wpływ miałby mieć takie leszcze, szczególnie jeśli grupa byłaby około 6 - 8 POZ?

Jesli bardzo chcielibyscie ozywić świat to proponowąłbym ruszyć tyłki np. gdzies na Archipelag Zachodni. Tam gdzie są bardzo liczne i rozdrobnione panstwka i ciągłe konflikty między nimi. To tam awanturnicy maja najwieksze szanse na realizacę wymagań odnośnie stronników i posiadłości: jak wpływ na władzę na danym obszarze, własne państewko czy kontrola nad czarodziejami w okolicy, bo przecież nie na Orcusie. Opis i historia takich miejsc z punktu widzenia gry będzie o wiele istotniejsza niż kolejny odcinek ośmieszania się boga prawa.
Opisy takich panstwewk, ich relacji i konfliktów mogłyby byc koplaniami pomysłów dla MG zarówno na scenariusze jak i na tło przygód.

Autorzy parodii zamiast historii Orchii zrobili zapchajdziurę. Próbując przepisywac rózne motywy (np prowadzenia polityki czy wojny)znane z historii ziemi i wciskać je bezmyslnie na Orchię. Ty brniesz jeszcze dalej, dorabiajac do tego masową produkcje artefaktów i "magiczne dekrety", które rozwiazują każdy problem.
Mam zatem pomysł, niech w następnym rozdziale Katan wyda dekret zakazujący piratwa.
Skoro już pierwszy odcinek zaczynasz od elfich fugasów to co bedzie dalej? Na moment pokażą się krasnoludzkie czołgi, archonie odrzutowce, ludzkie okręty podwodne (oczywiście wszystko to zostanie zakazane i zniknie bez jakiegokolwiek wpływu na świat bo wydasz taki dekret) czy masz może inne niespodzianki?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 30 października 2009, 15:04

Skoro już pierwszy odcinek zaczynasz od elfich fugasów to co bedzie dalej? Na moment pokażą się krasnoludzkie czołgi, archonie odrzutowce, ludzkie okręty podwodne (oczywiście wszystko to zostanie zakazane i zniknie bez jakiegokolwiek wpływu na świat bo wydasz taki dekret) czy masz może inne niespodzianki?
Posuwasz się za daleko. Zacytuję Twoje słowa kiedy ja zrobiłem podobnie dodając astralnych łowców, magów itd.
Poza tym robisz w tej chwili dość śmieszną rzecz: krytykujesz coś czegoś czego nie napisałem.
Bądź konsekwentny.

Na końcu i tak to wszystko pokona astralny wojownik. Oczywiście żart :D
Ostatnio zmieniony 30 października 2009, 15:05 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 30 października 2009, 15:50

czegoj:
Posuwasz się za daleko. Zacytuję Twoje słowa kiedy ja zrobiłem podobnie dodając astralnych łowców, magów itd.
Oczywiście, że nie za daleko. Porównujesz zupełnie rózne sytuacje sugerując, że są takie same/bardzo podobne.
AW ma określona legendę pochodzenia i ścisle ograniczona liczebnośc, przez co MG moze spokojnie wkomponowac AW w świat gry. Jednoczęsnie nazwa profesji jest czysto umowna, bo zdolności są tak ułzone, ze bez tworzenia nowych profesji może to być astralny: rycerz, paladyn, łowca, gwardzista, czarodziej... i nadal nie wpływa za bardzo na świat gry bo wszystkich razem jest ich o wiele mniej niz chocby wampirów, półdemonów albo Wielkich Smoków (które to istoty są zaprawdę potężne) na Orcusie. Bardzo ograniczona liczebnośc, brak mozliwości namnażania sie AW oraz koniecznośc ukrywania się sprawia, że ich wpływ na ogólnie pojęty świat gry jest znikomy lub nawet żaden. Opis jest zamknietą całością i nie zawiera zapowiedzi kolejnych części.

A co mamy tutaj? Seryjną produkcję (idaca w setki sztuk) potęznych bojowych artefaktów, powszechnie montowanych na okrętach.
Następnie mamy beztroskie stwierdzenie, że to nie ma wpływu na świat gry bo pewnie Katan wyda zakaz produkcji i uzywania tej broni. Zaprawdę słodkie. Jednoczesnie autor poinformował, że to zaledwie próbka i że planuje nastepne odcinki.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 30 października 2009, 16:46

Seryjną produkcję (idaca w setki sztuk) potęznych bojowych artefaktów
No cóż, ja dla przykładu pozwoliłem jednemu z graczy grającemu elfem wymyślić kuszę wielostrzałową, w którą wyposażył tylko krasnoludzkie klany. Oczywiście nie z dobroci serca ale po to by stali się oni sprzymierzeńcami w przyszłości aby obalić władzę orków. Wiem że to nie jest atrefakt, ale broń która może zdecydowanie zmienić proporcje siły. Już teraz na sesjach które prowadzę a więc i "w mojej" historii Orchii, walki z goblinami krasnoludzkich klanów w większości przypadków kończą się klęską goblinów. Gracze, mają za sobą poparcie elfów, zwłaszcza śnieznych. Aktualnie próbują negocjować z malaukami aby ich przekabacić na swoją stronę. Historia u mnie toczy się innym torem niż ta przedstawiona u Ketha ale wcale nie uważam, że jedna czy druga miałaby być zła bądź nie pasująca do rzeczywistości KC. Podobnie, śmiało do dalszej historii można wstawić wydarzenia jakie mają miejsce przy okazji "Posłańca". Na to też jest równoległe miejsce. Można się oczywiście czepiać szczegółów, wycinać to co nam nie pasuje bo stanowi konflikt z wydarzeniami jakie następują w sesjach prowadzonych przeze mnie czy innego MG. (dwa wydarzenia w tym samym miejscu i czasie wykluczające się wzajemnie). Ale to już rola MG z czego ma skorzystać. Wiem, wiem, wszystko na głowie biednego MG, ale Keth wyraźnie tu zaznaczył, że to tylko przykład historii po 9445 roku.
Większość dyskusji na tutejszym forum, w różnych tematach i postach toczy się pod kątem zmian/odogodnień/pomysłów itd (niepotrzebne skreślić), Ukazują się materiały oryginalne, te z podręcznika jakim by nie był czy późniejszy II, III czy IV wersji KC głównie opierających się na autorskich pomysłach. Nie mamy takich uprawnień czy możliwości aby wszystko zebrać w jedną całość. Ale trzeba próbować coś z tym zrobić, może to wyjść lepiej lub gorzej i poprzez dyskusję może dojdziemy do jakiegoś wspólnego ładu i składu.

Kolega Hauerine w zdecydowanej większości wytyka błędy oraz wszystkie jego zdaniem nielogiczne czy bezsensowne pomysły. I słusznie, jeżeli uważa że coś jego zdaniem nie pasuje to niech to robi. Jednakże byłoby miło gdyby dodatkowo coś zaproponował w zamian. Może ktoś inny skrytykuje te pomysły a może pochwali. Jednakże podejście jak w przypadku "Sekretu PM" jest zwyczajnie nie na miejscu. Strona powstała by łączyć KC-towców, aby znajdowali tu wiedzę i pomysły jak uatrakcyjnić swoje przygody w świecie KC oraz dzielili się własnymi zamiast je kisić bojąc się ostrej krytyki.

Zgadzam się natomiast że opisy świata są potrzebne jak chociażby wspomniany Archipelag Zachodni. Choć może lepiej na początek zająć się dokładnie Archipelagiem Centralnym? Wszak poza Orcusem Wielkim nie mamy zbyt dokładnych opisów pozostałych Orcusów. Może to być w dowolnej formie jak chociażby propozycja czegoja, miasta AG-Coto-Gar. Miejsce znajdzie się również dla Astralnego wojownika, wiedźmina, sharanów w tej formie jak przedstawiono na portalu czy też przedstawionych bóstw przez Kerrigan.

Nie zapominajmy, że to wciąż tylko pomysły na opisy czy historię Orchii, wszak nie mamy praw twierdzić że to oficjalne dodatki do KC. Wszak może się okazać, że pewnego dnia Pan Artur Szyndler lub jego spadkobiercy powiedzą "oto oficjalna wersja KC a portal proszę zamknąć bo łamie prawa autorskie". I co? Cała praca może pójść na marne, a pozostanie nam tylko krytyka nowych KC, które jeszcze bardziej nie będą przypominać nam tego co znamy. Ale czy będzie nam wolno to robić tak jak teraz...?
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 30 października 2009, 17:26

venar:
No cóż, ja dla przykładu pozwoliłem jednemu z graczy grającemu elfem wymyślić kuszę wielostrzałową w którą wyposażył tylko krasnoludzkie klany.
Współczuję:)
Oczywiście nie z dobroci serca ale po to by stali się oni sprzymierzeńcami w przyszłości aby obalić władzę orków.
Jego działania sa tak infantylne, ze na razie tylko bawią Katana i dlatego jeszcze nie wysłał swoich agentów, żeby go zabili?
Już teraz na sesjach które prowadzę a więc i "w mojej" historii Orchii, walki z goblinami krasnoludzkich klanów w większości przypadków kończą się klęską goblinów.
Które grzecznie maszerują na okopane krasnoludy z maszynowymi kuszami :) ?
Gracze, mają za sobą poparcie elfów, zwłaszcza śnieznych. Aktualnie próbują negocjować z malaukami aby ich przekabacić na swoją stronę.
No panie, wielki spisek na Katana. Pojawia się nowa bron, jakies sojusze, zmowowy, a katańscy ni uja wiedzą.
Podobnie, śmiało do dalszej historii można wstawić wydarzenia jakie mają miejsce przy okazji "Posłańca".
Czytałem troche ten wasz wątek... prosze nie. Bawcie się dobrze, tylko nie publikujcie tego na portalu o KC jako element historii Orchii.
Jednakże byłoby miło gdyby dodatkowo coś zaproponował w zamian.
Fajnie, a jak bym wytykał błędy Gołoty to musiałbym od razu iść bić Adamka ? Czasem cos mogę napisac i podesłać, ale bez przesady.
Jednakże podejście jak w przypadku "Sekretu PM" jest zwyczajnie nie na miejscu.
W przypadku PM najprostsze rozwiązania wyraźnie Cie przerastały. Nie ogarniałeś tematu. Co poradzę ?
Zgadzam się natomiast że opisy świata są potrzebne jak chociażby wspomniany Archipelag Zachodni. Choć może lepiej na początek zająć się dokładnie Archipelagiem Centralnym?
Napisałem z jakich powodów proponuje Zachodni. Nie odniosłeś się.
W przypadku Centralnego mamy juz dwa pobieżne, jednak zupełnie sprzeczne opisy. Jeden jest autorstwa Szyndlera i dostepny np. w download w portalu, a drugi pochodzi z parodii podręcznika. To dwa zupełnie rózne punkty wyjścia do tworzenia bardziej szczegółowych opisów.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 30 października 2009, 17:45

Hauerine napisał/a:
Czytałem troche ten wasz wątek... prosze nie. Bawcie się dobrze, tylko nie publikujcie tego na portalu o KC jako element historii Orchii.
A nie zechciałby kolega pochwalić się przy okazji jakimś własnym scenariuszem? Wszak kreuje się na Mistrza Gry ze sporym doświadczeniem, a i wrażenie można odnieść, że fantazji mu nie brakuje. Ot, taka mała próbka dla maluczkich, by mogli chociaż przez chwilę poobcować z profesjonalistą. No, Hauerine, nie daj się prosić, spraw nam przyjemność i pokaż, co to znaczy profesjonalny i całkowicie zgodny z oryginalną wizją Orchii scenariusz. Wierzę, że stworzyłeś ich wiele, więc znalezienie czegoś interesującego nie nastręczy Ci problemu, prawda?
Ostatnio zmieniony 30 października 2009, 17:46 przez Keth, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 30 października 2009, 18:27

I w ten oto sposób projekt Ketha zostaje rozkładany. Panowie zakończmy to bo nie ma tu nic wspólnego z wątkiem. O ile w komentarzach waśnie maja jakiś sens (kto czyta wszystkie komentarze pod artykułem?) o tyle zanim dojdzie się tutaj do kolejnych części projektu będzie trzeba się przebić przez zbędną pyskówkę. Ze swojej strony powiem tylko tyle, że ostrzegałem Ketha przed taka reakcją i mam nadzieję, że był na to przygotowany. Mam nadzieję, że Hauerine uszanuje głos większości, która chciałaby mimo Jego zastrzeżeń, zobaczyć dalszy etap pracy Ketha.

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 30 października 2009, 20:19

Zgadzam się z Czegojem. Może dobrze byłoby wobec tego przenieść komentarze do osobnego tematu, aby nie psuły projektu "Kalendarium".
Co do Ciebie Haurine, trzeba przyznać jedno, jesteś osobą o dużej wiedzy, aktywną, śmiałą ale masz klapki na oczach. Widzisz tylko własną wizję, jedyną słuszną i prawdziwą. Ciężko z tym polemizować i to zwalczać. Jest to po prostu strata czasu, lepiej momentami zlekceważyć Twój komentarz i po prostu robić swoje. Tak że rób swoje Keth, na pewno znajdzie się grono osób która Twój wkład doceni, choć a szkoda, nie będzie wśród nich Haurine (co dobitnie dał odczuć)

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 30 października 2009, 20:28

Widzisz tylko własną wizję, jedyną słuszną i prawdziwą.
A Keth to nie ? Uparł się na pisanie dalszego kalendarium do "jedyniesłusznej" wersji rodem z parodii.
To trochę tak jak pisać dalsze kalendarium "Star Wars" biorąc za punkt wyjścia zakończenie "Spaceballs".
Poza tym przyjął jeszcze kilka innych "jedyniesłusznych" założeń.

Znaj proporcjum, mocium panie:)

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 30 października 2009, 20:48

Haurine napisał:

A Keth to nie ?
Keth napisał:
chętnie poznam opinie pozostałych użytkowników na temat tego projektu.
Widzisz różnicę? Czy tez może zapytam cytując kolegę: "najprostsze rozwiązania wyraźnie Cie przerastały. Nie ogarniałeś tematu. Co poradzę ?"

Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 30 października 2009, 21:11

Keth napisał: chętnie poznam opinie pozostałych użytkowników na temat tego projektu.
Jasne, tylko nie dodał, ze wyłacznie te pozytywne :D Na krytyke się spina i zaczyna dawać absurdalne odpowiedzi w stylu " katan zakaże fugasów więc znikną", zeby tylko bronic swojej jedyniesłusznej wizji.
Czy tez może zapytam cytując kolegę: "najprostsze rozwiązania wyraźnie Cie przerastały. Nie ogarniałeś tematu. Co poradzę ?"
No ale to prawda. Treant dał ci prosty przepis, a Ty zacząłes się doszukiwac jakiegos łapania niewolnikow, o którym nikt nie wspominał. Zaprawdę nie każdy może być Arcy Magiem.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 31 października 2009, 00:41

Nie zrozumiałeś kontekstu, ale zostawmy to bo nie to miejsce na dyskusje o PM.

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 31 października 2009, 05:51

Hauerine napisał/a:
A Keth to nie ? Uparł się na pisanie dalszego kalendarium do "jedyniesłusznej" wersji rodem z parodii.
To trochę tak jak pisać dalsze kalendarium "Star Wars" biorąc za punkt wyjścia zakończenie "Spaceballs".
Poza tym przyjął jeszcze kilka innych "jedyniesłusznych" założeń.

Znaj proporcjum, mocium panie:)
Widzisz, czytając Wasze komentarze nasuwa się od razu pewien styl wypowiedzi. U Ketha jest: Jak chcesz to możesz to wykorzystać, zmienić lub odrzuć jeśli ci się nie podoba. Natomiast u Ciebie jest NIE NIE NIE NIE .... I masz swoje racje jak już o tym wspomniałem, rozumiem je i częściowo się z nimi zgadzam. Sam skomentowałem że fugasy mi jakoś nie pasują, ale widzę możliwość zmiany tej historii tak aby mnie pasowała i z tego powodu się cieszę że ktoś odwalił za mnie trochę roboty, tworząc element dodatkowy do moich ewentualnych przygód.
Z jego wypowiedzi wysnułem wniosek że nie chce się on oprzeć na tym pierwszym wydarzeniu w dalszym pisaniu Kalendarium, ale stworzyć nowe, całkiem odrębne. Więc nawet jeśli tylko nikły procent z nich będzie mi pasować, to i tak będę mu wdzięczny że to napisał i tyle. Więc nie grozi nam "Spaceballs KC" :)
Ostatnio zmieniony 31 października 2009, 05:52 przez avnar, łącznie zmieniany 1 raz.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 31 października 2009, 08:46

Sam skomentowałem że fugasy mi jakoś nie pasują, ale widzę możliwość zmiany tej historii tak aby mnie pasowała
Te fugasy to oś fabuły :D Natomiast sposób ich wprowadzenia (i zapowiedz sposobu wycofania) grozi najazdem kraznoludzkich czołgów w nastepnym odcinku. Stąd tyle krytyki.

Dobra, zaraz coś wrzucam do "opisu świata", będziecie mogi się odkuć :P

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 31 października 2009, 13:17

Nie odniosę się w tej chwili do większości komentarzy po moim poprzednim poście, bo muszę pilnie gdzieś jechać, ale wymiana ognia z Hauerine coś mi uświadomiła i jest to faktycznie ważna sprawa. Stąd moja prośba do adminów, czy istnieje możliwość uruchomienia małej ankiety pomocowej, z czterema pytaniami:

Czy Twoim zdaniem podłoże historyczne Kalendarium winne być powiązane z:

a) oryginalną wersją AS-a (gdzie tylko gady dostają w tyłek);
b.) wersją z podręcznika (gdzie i gady i elfy dostają w tyłek);
c) nie ma to znaczenia, dopasuję kalendarium do swoich potrzeb;
d) którą wersję by nie wybrać, to i tak nie ma sensu.

Pytania są ułożone naprędce, więc admin uruchamiający ankietę może poprawić je stylistycznie - myślę, że sens każdego jest zrozumiały.

I drugie pytanie: gdzie w Downloadzie mogę znaleźć tę "oryginalną" wersję historii Orchii?

ODPOWIEDZ