Standardy pisania materiałów
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 10 times
- Kontakt:
Generatorów postaci mamy już kilka, w tym mój idol zrobiony przez mastuga, jeśli jesteś w stanie przebić to próbuj. Jeśli nie to szkoda czasu. Najnowszą wersję oczywiście podmieniłem.
Mam w związku z nią małe pytanko - czy nie byłoby możliwości stworzenia pola wyboru, np przez słynną strzałeczkę, zamiast ręcznego wklepywania. Kiedyś dawno temu bawiąc się excelem wydawało mi się, że była taka możliwość, choć może się mylę. (to chyba było coś z raportami tabeli przestawnych, ale może coś kręcę)
Mam w związku z nią małe pytanko - czy nie byłoby możliwości stworzenia pola wyboru, np przez słynną strzałeczkę, zamiast ręcznego wklepywania. Kiedyś dawno temu bawiąc się excelem wydawało mi się, że była taka możliwość, choć może się mylę. (to chyba było coś z raportami tabeli przestawnych, ale może coś kręcę)
Ostatnio zmieniony 18 czerwca 2013, 19:58 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Kontakt:
Salam ta najnowsza wersja z listą super sprawa, ale mnie wykrzacza błąd w statach w drugiej linii w każdym oknie po za pierwszym. Spojrzyj swoim okiem czy czegoś nie spieprzyłeś. Jak będzie trzeba dam printskrina. I jeszcze jedno pytanie gdzie trzeba uzupełniać, jeśli chciałoby się dodawać kolejne opcje rasy, profesje itd. obecnie lista nie pozwala wziąć wartości z poza niej, a dodanie na odpowiednim arkuszu nie powoduje pojawienia się w menu rozwijanym.
Najnowszej wersji jeszcze nie zamieściłem, ze względu na ten błąd.
Jeśli chodzi o program mastuga to ostrzegałem, że poprzeczka bardzo wysoko. Natomiast muszę przyznać, że Twój projekt też bardzo mi się podoba i mega przydatna sprawa do szybkich statystyk.
Najnowszej wersji jeszcze nie zamieściłem, ze względu na ten błąd.
Jeśli chodzi o program mastuga to ostrzegałem, że poprzeczka bardzo wysoko. Natomiast muszę przyznać, że Twój projekt też bardzo mi się podoba i mega przydatna sprawa do szybkich statystyk.
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2013, 12:39 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ghasta
- Reactions:
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Tak czy inaczej fajnie działa.
O ile sam skłaniałbym się do zrobienia tego w javiescript ze względu na możliwość dostępu przez web tak i exelowa wersja jest ok.
Jak czas pozwoli to napiszę (ostatnio jest u mnie z nim krucho). Pewnym minusem javascript byłaby trudność w dodawaniu nowych ras i sprzętu do już istniejącego generatora. W exelu każdy by dał radę. W js już niekoniecznie.
O ile sam skłaniałbym się do zrobienia tego w javiescript ze względu na możliwość dostępu przez web tak i exelowa wersja jest ok.
Jak czas pozwoli to napiszę (ostatnio jest u mnie z nim krucho). Pewnym minusem javascript byłaby trudność w dodawaniu nowych ras i sprzętu do już istniejącego generatora. W exelu każdy by dał radę. W js już niekoniecznie.
Chyba, że oparłbyś się o zapis do pliku albo wogóle zrobił online z połączeniem do bazy.Kiedyś pokusiłem się o zrobienie generatora zaklęć do KC ale gdzieś go zgubiłem w pomrokach dziejów.
Mając taki excelowy generator bestiariusza można pokusić się o zrobienie księgi bestii. Tak jak księga profesji Bazyla.
Mając taki excelowy generator bestiariusza można pokusić się o zrobienie księgi bestii. Tak jak księga profesji Bazyla.
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Kontakt:
Zgadzam się, że jeśli byłaby możliwość generowania tego przez sieć i dodatkowo możliwość dodawania i edytowania, byłoby to coś niesamowitego. Widziałem podobną wtyczkę w oparciu o piłkarzy. Jeśli coś takiego dałoby się przerobić i śmigałoby to u nas na portalu to byłby kosmos. Chyba coś podobnego widziałem również na dawnej stronie giraffa, tylko tam losowało postać z danego poziomu.
Salam dodałem najnowszą wersję, ale teraz wszystko jest ok, ale nie ma rozwijanego menu.
Salam dodałem najnowszą wersję, ale teraz wszystko jest ok, ale nie ma rozwijanego menu.
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Kontakt:
No niestety nie mam rozwijania, czemu nie wiem, bo wcześniej miałem. Muszę jednak przyznać, że ładnie to działa i rzeczywiście błyskawicznie.
Połączony z 19.06.2013 23:34:18:
Po Twojej dodatkowej pomocy zrobiłem sobie sam rozwijane menu i muszę przyznać, że jest ok.
Połączony z 19.06.2013 23:34:18:
Po Twojej dodatkowej pomocy zrobiłem sobie sam rozwijane menu i muszę przyznać, że jest ok.
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2013, 23:34 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym stworzyć księgę bestii dla KC.
Szablon mam od Bazyla z jego księgi profesji, więc myślę, że powinno to wyglądać w miarę podobnie.
Jakie typy stworów byście w niej widzieli?
- humanoidy (orki, gobliny)
- zwierzęta (konie, niedźwiedzie)
- bestie (wargi, harpie)
- potwory (Hor gur)
- demony (Slan mor)
Szablon mam od Bazyla z jego księgi profesji, więc myślę, że powinno to wyglądać w miarę podobnie.
Jakie typy stworów byście w niej widzieli?
- humanoidy (orki, gobliny)
- zwierzęta (konie, niedźwiedzie)
- bestie (wargi, harpie)
- potwory (Hor gur)
- demony (Slan mor)
-
ghasta
- Reactions:
- Kontakt:
Powodzenia
, próbowałem to zrobić ale poległem po bodaj 10-12 bestiach. I minęło od tego już dwa lata, patrząc na datę wpisu na blogu informującego o tym pomyśle, tj.: 22 lipca 2011
Nie dzieliłem na typy, jechałem alfabetycznie. Oddzielnie był tylko rozdział o martwiakach.
Nie dzieliłem na typy, jechałem alfabetycznie. Oddzielnie był tylko rozdział o martwiakach.
Ostatnio zmieniony 02 lipca 2013, 17:18 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli tak to zapraszam, możemy razem się za to zabrać. (muszę przejrzeć Twoje archiwum). Generator wyliczy staty więc nie to jest problemem.
Problemem są obrazki, o ile z MiMów mamy czarno białe rysunki J. Musiała o tyle cała reszta nie może liczyć na podobne zobrazowanie (chyba, że Mordimer pomoże
) Jeśli zaś miałbym rozbijać na obrazki kolorowe i czarno-białe to nie wyglądałoby najlepiej.
Co o tym sądzicie?
Problemem są obrazki, o ile z MiMów mamy czarno białe rysunki J. Musiała o tyle cała reszta nie może liczyć na podobne zobrazowanie (chyba, że Mordimer pomoże
Co o tym sądzicie?
-
ghasta
- Reactions:
- Kontakt:
Nawet nie wiem czy mam pdf-a z tym co zrobiłem , tak samo jak szablonu (robiłem w Corelu 11). Rzucę okiem na dysk i sprawdzę. No i teraz rozgrzebałem sobie sprawę z generatorem postaci więc na nic innego nie będę się rzucał.Salam napisał(a):
Jeśli tak to zapraszam, możemy razem się za to zabrać. (muszę przejrzeć Twoje archiwum).
Większość bestiariusza została przez Musiała obrysowana (że to tak nazwę). Mało co nie ma własnego rysunku więc nie będzie raczej kłopotów z dopasowaniem. Twórczość fanów też ma rysunki, a czy to kolor czy czarno-białe mi nie przeszkadza. Ważniejsze jest aby dopiąć sprawę do końca, bo jest przy tym masa, naprawdę masa, roboty.Problemem są obrazki, o ile z MiMów mamy czarno białe rysunki J. Musiała o tyle cała reszta nie może liczyć na podobne zobrazowanie (chyba, że Mordimer pomoże) Jeśli zaś miałbym rozbijać na obrazki kolorowe i czarno-białe to nie wyglądałoby najlepiej.