Forum & ASy

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 01 marca 2011, 08:34

Co gorsza, sami chcecie decydować jak to ma wyglądać a AS ma to zaakceptować bo "ja wiem lepiej". Wiesz lepiej?
To nie tak. Wiem co się dzieje, bo od lat jestem na rynku RPG, nie tylko w KC. Wiem jakie były trendy z mechanice, budowie światów. Jestem na tyle zorientowany, że mam prawo (z pozycji osoby grającej i obserwującej rynek) sugerować pewne zmiany. W mechanice. Jeśli AS tego nie dostrzega to jak chce wydać system? Bez zmian po 20 latach? Przecież nie ze złośliwości to piszę, może ktoś po prostu nie rozumie intencji? Chodzi o to, że w postaci pierwotnej system jest skazany na porażkę, podoba się to ASom, ADM, nam, czy nie. To jest prawda, jak mawia Prezes, obiektywna.

Shadowrunner
Reactions:

Post autor: Shadowrunner » 01 marca 2011, 09:09

Nie do nas należy decyzja. I nie do nas należy decyzja jak będą te KC-ty wyglądały.
Ale w dzisiejszym świecie to konsument jest Bogiem, internet jest Kościołem w którym "wierni" czynią Msze Święte, głoszą Dobrą Nowinę swojej Ewangelii - także sorry, no ale ten system ma być dla ludzi a nie sztuką samą w sobie. Przecież nam też zależy żeby ten końcowy produkt był dopracowany, żeby godnie reprezentował legendę. To jest tak jak Mrufon pisze: fajnie by było żeby to ew. wznowienie KCtów mogło prezentować jakiś poziom - może niekoniecznie żeby brało się w zapasy z II albo III edycją WFRP, ale żeby przede wszystkim nie wyglądało blado w porównaniu w innymi polskimi produktami typu Neuroshima, Monasty czy Klanarchia - no i żeby było się czym pochwalić w porównianiu z takimi systemami jak francuskie In Nomine czy niemieckie DSA.

A o pomysłach, które w/g mnie mogłyby się sprawdzić przy wydawaniu Kctów już napisałem w topicu z tymi bogami, więc nie będę się powtarzał - tylko podtrzymam moje zdanie - może warto spróbować właśnie tak :)
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch."
[sic!]

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 01 marca 2011, 10:12

venar napisał/a:
Co gorsza, sami chcecie decydować jak to ma wyglądać a AS ma to zaakceptować bo "ja wiem lepiej". Wiesz lepiej? To napisz system, znajdź wydawcę i rozprowadź go. Myślicie, że AS zrobi nowe KC-ty sam? Bez jaj. Nie ma takiej siły, bo wtedy te 10 lat staje się bardzo realne. Jednak AS powiedział wyraźnie "Całość w 3 lata". Podręcznik i zeszytowe dodatki. Gdzie i jak rozprowadzane? Nie ma decyzji
Nie wiemy lepiej - ale jeśli wszelkie propozycje zmian - nawet elementów ewidentnie nielogicznych - są odrzucane, albo w ogóle ignorowane pokazuje to brak elastyczności autora. Nie widać jakiejś ochoty, aby podjąć współpracę z ludźmi, którzy ten system naprawdę dobrze znają i są w stanie - bez zbędnych złośliwości, ale z podaniem przykładów pokazać, które rozwiązania są słabe i jak je można zmienić.

Tak jak Mrufon czy większość z was też chciałbym, aby KC stanowiły nową jakość ew. fajną odskocznie od zajebiaszczo dopracowanych produktów, także tych polskich. W tej chwili - wydawany niemal samodzielnie system, bez jakichkolwiek zmian to narażenie się po prostu na śmieszność. My kupimy takiego pdf-a/podręcznik i tyle. Reszta go oleje i wyśmieje.

p.s.
Wracam do pisania przygody - przynajmniej tu macki i cienie autora systemu nie sięgną.
Ostatnio zmieniony 01 marca 2011, 10:12 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 01 marca 2011, 10:25

Ghasta - ucz się ze mną niemieckiego. Niemcy dają nam ponad 200 dodatków do Das schwarze Auge. Z tego 80% to przygody :) I mówię poważnie, ja już dziś szukam sobie alternatywy. I zapraszam też innych do języka Goethego. Oni zrobili porządnie to, czego u nas nie uświadczysz.
Ostatnio zmieniony 01 marca 2011, 10:39 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 01 marca 2011, 10:31

Znam podstawy niemca - w sumie prosty język, może się skusze, a jak dobrze wyuczę się to do Niemców pojadę pracować ;p

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 01 marca 2011, 10:35

Nie wiemy lepiej - ale jeśli wszelkie propozycje zmian - nawet elementów ewidentnie nielogicznych - są odrzucane, albo w ogóle ignorowane pokazuje to brak elastyczności autora. Nie widać jakiejś ochoty, aby podjąć współpracę z ludźmi,
A skąd takie wnioski? Bo brak ASa seniora na portalu? Był na Konie i notował uwagi jakie zgłaszali uczestnicy spotkania. Również na spotkaniu administracji (czegoj, Leo i ja) z rodziną Szynlerów padło kilka uwag poruszanych na portalu, które AS zanotował do skorygowania.
wydawany niemal samodzielnie system
Nie będzie wydany samodzielnie.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 01 marca 2011, 10:38

Znam podstawy niemca - w sumie prosty język, może się skusze, a jak dobrze wyuczę się to do Niemców pojadę pracować ;p
Ja z myślą o pracy w zawodzie. Tam w aptekach 4x lepiej płacą, choć i u nas jest ok :) A Granie w DSA to niejako efekt uboczny.
No jak? To dlaczego nie możemy dostać nieco więcej informacji o bogach?

Venar - ja mówię jak w pokerze "sprawdzam". Zobaczymy, tak jak gadaliśmy na gg - szkoda czasu na bicie piany. Czas zweryfikuje Twoje słowa, a wtedy my powiemy: "a nie mówiliśmy?".

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 01 marca 2011, 10:56

venar napisał/a:
Poniekąd mi też o to chodzi. Są informacje ale niejasne, niejawne, ktoś tam wie, coś , ale powie tylko w ramach obrony na ewentualny atak: "a toczycie piane a nie wiecie że jest tak czy tak, czy jeszcze inaczej, i co teraz głupio wam?" nie tak się rozmawia.
Czy te informacje rzeczywiście są niejawne żeby jasno wywalić na forum co i jak? Jeśli tak to może ograniczyć grono dostępne (np do sponsorów portalu) zrobić grupę zamkniętą z dostępem do tajnej wiedzy. Albo olać sprawę zupełnie , zostawić tak jak teraz i się dziwić że ludzie się wściekają. A to przecież żelazny elektorat.

Stwierdzenie że nie jesteście poinformowani bi nie ruszacie dupy, no przepraszam, nie mieszkam w wawce żebym źródło miał za płotem i nie tylko ja, a kony mogą również niektórym zupełnie nie pasować spektrum terminowym. Więc nie podnosił bym tego jako argumentu.

Wracam więc do mojego pierwszego wpisu w tym temacie. Najpierw wyjaśnienie podstawowych aspektów, żeby w ogóle można było cokolwiek budować. Inaczej się nie da. Z doświadczenia mówię.

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 01 marca 2011, 11:13

venar napisał/a:
skąd takie wnioski? Bo brak ASa seniora na portalu? Był na Konie i notował uwagi jakie zgłaszali uczestnicy spotkania. Również na spotkaniu administracji (czegoj, Leo i ja) z rodziną Szynlerów padło kilka uwag poruszanych na portalu, które AS zanotował do skorygowania.
Mi AS-a nie jest potrzeba na portalu, jestem w stanie człowieka zrozumieć że jeśli pracuje dla firmy mającej siedzibę w GB to ma mało czasu na zaglądanie na fora,.
A jeśli dojdzie do zmiany będą tajne przez poufne i jeśli już się pojawią to nie wiadomo w jakiej formie.

Problemem jest też stwierdzenie, które gdzieś tam padło że nie mamy całej wizji jak ten system ma działać. W aktualnej - nie działa wcale poza naszym, ograniczonym, gronem. Gronem które poddało wiele elementów systemu daleko idącym modyfikacjom.
wydawany niemal samodzielnie system

Z tego co my widzę z udzielonych info wyłania się taki obraz. Jeśli jest inaczej - chwała!

No miazga a miałem się tu w wątku nie wypowiadać żeby nie pchać pary w gwizdek ...

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 01 marca 2011, 12:38

Panowie, przede wszystkim to już dawno pisałem o tym, że AS chce zaprosić do współpracy nad nowymi KC-tami osoby również z tego portalu więc nie piszcie takich rzeczy jak "Z tego co my widzę z udzielonych info wyłania się taki obraz.".
Po drugie, każda osoba na tym portalu powinna zdawać sobie sprawę, że ASy nie są w stanie sami tego zrobić. Potrzebny jest zespół z podziałem zadań, gdzie każdy będzie za coś odpowiedzialny. O takich rzeczach nie trzeba pisać bo cytując klasyka "to oczywista oczywistość".

I jeszcze jedno
Gronem które poddało wiele elementów systemu daleko idącym modyfikacjom.
No właśnie, a dlaczego? Bo MiM dał nam to co chciał dać wycinając mnóstwo istotnych tematów. Gdybyśmy wtedy dostali konkretny produkt być może dziś co najmniej połowa tych "nie logicznych" aspektów zniknęłaby i nie zajmowalibyśmy się pytaniami w stylu "dlaczego to jest tak a nie tak?".
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 01 marca 2011, 12:57

i tym sposobem wracamy do punktu wyjścia. My nadal nic nie wiemy i z przesłania Nevera wynika, że na razie się to zmieni, a z tego co wiemy skorzystać się nie da.

Tak więc do momentu jakieś bardziej oficjalnej deklaracji AS'ów że jesteśmy im potrzebni (do czegoś innego niż kupno - w przyszłości - podręcznika), guzik dostaniemy i musimy sobie radzić sami.

I owszem przychylam się do zdania, że nie warto teraz nic opracowywać (chociaż były niezłe początki - vide opracowanie Gothmeda), bo za miesiąc się okaże, że " w ogóle to miało być tak" i materiał do kosza.

W koło Macieju :/
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 01 marca 2011, 12:58

Nie tylko MiM temu winny :-)
Pozostaje nam ... czekać, a w tym czasie to chyba tylko możemy pisać przygody, co sugerował na mumble Mrufon, ponieważ nasze materiały mogą okazać się nagle niekompatybilne z wizją całościową.

Skutecznie zabije to twórczość na portalu więc trzeba teraz jakoś ten problem rozwiązać. Chyba że to tylko ja jestem czarnowidzem :) ( i trolem)

edit
O - Widać że nie ja tylko myślę podobnie, Denver też
Ostatnio zmieniony 01 marca 2011, 13:01 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 01 marca 2011, 13:07

Piszmy scenary i grajmy, to jest największa wartość na dziś dzień. Materiały? Mam to w życi tak jak nas się w życi ma. Ot co. Jak się stanowisko wobec nas nie zmieni to i ja będę prezentował typowe dla Mrufona lekceważenie tych, z którymi mu nie po drodze.

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 01 marca 2011, 13:07

I tak sobie pomyślałem, skoro ghasta myśli podobnie do mnie :), że po maturze Nevera można by przejść do konkretów - albo pomagamy i COŚ dostajemy żeby obrobić/wymyślać/opisać - albo nie.

i robimy dalej swoje.

tylko wtedy nie wiem czy Never nie będzie mnie denerwował kolejnymi takimi postami....

a potem (Sharami dopomóż) pojawi się podręcznik i wszystko w piz....
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 01 marca 2011, 13:13

Panowie, ja już się wypowiadałem, ale powtarzam nic nie zabija twórczości. inne materiały nie znaczy gorsze. Zawsze ktoś może spróbować z inna wizją niekoniecznie A.S.ów. Zapewniam, że do póki będę w administracji, żaden art opublikowany wcześniej nie zniknie, nawet jeśli nie będzie kompatybilny z wizją autorską. Portal należy do Nas, a A.S. mogą być jego częścią bądź nie. Tutaj panują trochę inne zasady niż jedyna prawdziwa wizja. Pamiętajcie również, że jeśli materiały są dobre to bronią się same i nawet autor będzie mógł się skusić na to i owo. Sam wszystkiego nie wymyśli a to co tu się znajduje to niewątpliwa kopania wiedzy. Są różni użytkownicy i różne podejścia. Staramy się trzymać kanonu, ale nie zmienia to faktu, że już dawno wyszliśmy po za jego ramy.
Dlatego powtarzam, nikt i nic nie zabije pomysłów fanów.

ODPOWIEDZ