Ogame a kacety

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 15 lipca 2011, 22:36

Znajdź mi coś ciekawego na działo plazmowe i kolejne statki z napędem sferycznym - hehe

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 16 lipca 2011, 09:10

Propozycja do opancerzenia lub i technologii bojowych i ochronnych - zamienić je na metalurgię , zbrojmistrzostwo , płatnerstwo?
Dura lex sed lex

Zygi
Reactions:

Post autor: Zygi » 16 lipca 2011, 13:11

Ponieważ tech. plazmowa jest używana tylko w wyrzutni, to możemy dać się ponieść wyobraźni. Skoro mechanizm blokowo-korbowy wymaga to można dalej iść w technologia=wielokrążki i z wyrzutni zrobić mongonela, choć osobiście chciałbym już jakiś smaczek typowo KCkowy, typu alchemik z jakimś fajnym czarem, czy mag z kulą ognia.. ;)
Zamiast Gwiazdy Smierci widziałbym jakiegoś demona, wymaganie obeznania w sferach uzasadnia to troche, dodatkowo z grawitonów zrobiłbym otworzenie jakiejś szczeliny czy bramy..
Nemo Me Impune Lacessit..

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 17 lipca 2011, 08:01

A ja zamiast gwiazdy śmierci widziałbym coś innego - ponieważ gravitony zostaną zamienione na ascendencję to gwiazda powinna być manifestacją boskości - czyli prosto avatar bóstwa.
Dura lex sed lex

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 30 lipca 2011, 21:21

Ktoś mógłby mi przybliżyć zasady kolonizowania nowej wyspy? Jaka jednostka jest potrzebna, z jakiej skorzystać opcji?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 30 lipca 2011, 22:31

Arka i musisz mieć wolne pole, czyli podać właściwe współrzędne.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 01 sierpnia 2011, 21:01

Kiedy gracz deklaruje tryb urlopu, jego surowce dalej się kumulują czy też wszystko ulega "zamrożeniu"?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 01 sierpnia 2011, 21:07

Nie pamiętam już. Stryk jest aktualnie na urlopie trzeba się jego zapytać jak wróci. Na pewno nie można tego gracza atakować, ale reszty już nie pamiętam.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 01 sierpnia 2011, 21:13

Oj wiem, że jest na urlopie, bo właśnie zamierzałem odpłacić mu pięknym za nadobne, a tu kicha! Schował się za nieprzenikalnym polem siłowym! Ale prędzej czy później się doczekam.

Zauważyłem też w statystykach, że pojawiła się mała koalicja anty-kethowa - niech no tylko stracą status ochronny...

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 01 sierpnia 2011, 22:00

Zdaje się, że chyba bracia chcą Ci nabić wirtualnego guza - hehe

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 01 sierpnia 2011, 22:32

Co dokładnie daje wioska? Czy to tylko wysunięta linia mięsa armatniego czy też generuje również inne profity? Jak wybudować stację księżycową?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 01 sierpnia 2011, 22:41

Wioska nie daje absolutnie nic po za zwiększeniem populacji. Oprócz tego jest tylko i wyłącznie mięsem armatnim podczas ataku. Przy małej flocie atakującego może okazać się dość przydatna, ponieważ jest ona dodatkowym celem.

Stację księżycową można wybudować tylko na księżycu, a księżyc może się stworzyć tylko poprzez zniszczenia z walki. Zdaję się, że czym więcej zniszczeń po walce tym większa szansa, jednak chyba maksymalnie 20% przy megawielkich bitwach.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 02 sierpnia 2011, 20:00

Macie może jakieś nowe propozycje odnośnie nazw cięższych okrętów? Pinasa i karawela sprawdziły się świetnie, ale w konfrontacji z nimi okręt wojenny brzmi bardzo ogólnikowo i siermiężnie. Co więcej, jeszcze od niego większy niszczyciel wydaje się nie do końca pasować do reszty. Setycka Gwiazda Śmierci musiałaby zostać odarta z religijnego przypisania, by nie razić tych graczy, którzy się nie identyfikują ze złymi bogami. W zasadzie tylko pancernik nie budzi moich większych obiekcji.

Szukam zatem zamienników nazw dla jednostek okręt wojenny i niszczyciel (o ile Czegoj nie zdecyduje, że te aktualne jednak spełniają jego oczekiwania w stu procentach). Sam nie mam propozycji, do których byłbym w stu procentach przekonany, tutaj tylko luźne koncepcje: holk pancerny, nef, galeon, karaka, bryg, pływająca forteca (to dla gwiazdy śmierci).

Jak zbierać złom? Gdzie dokładnie można go znaleźć? Załóżmy, że najadę dzisiaj macierzystą wyspę Strykka (wiem, że jest na urlopie, to tylko przykład) i dojdzie tam do bitwy. Automatycznie jest generowany złom? Do kogo wówczas należy i jak go pozbierać? Inne podpowiedzi w tej kwestii?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 02 sierpnia 2011, 21:12

Złom zbierasz ze statków, które poległy w bitwie (tylko budulec i złoto) pozostaje po nich tylko procent tego co użyłeś do budowy danego okrętu. Jeśli nikt cię nie uprzedzi podajesz współrzędne wyspy i za pomocą hien wodnych zaznaczasz zamiast (wyspa, miejsce walki) i wysyłasz z misją odzyskaj. W ten sposób jeśli inne hieny (innych graczy) cię nie uprzedzą zbierasz pozostałości po walce. Każda hiena ma swoją pojemność i czego nie zabierze to pozostanie dla kolejnej jednostki.

Teraz jeśli chodzi o nazwy. Bardzo chętnie bym coś pozmieniał, ale 1. nie mam czasu, 2. Nic z obecnych propozycji mnie nie urzekło na tyle, żeby ten czas znaleźć.

Ostatnia sprawa po dopracowaniu szczegółów, trzeba będzie zacząć myśleć nad kosztami poszczególnych jednostek. Chciałbym zacząć powoli zgrywać koszty, żeby jednostki do których nie jest potrzebne użycie PM nie kosztowały PM-ów oraz jednocześnie myśleć nad logiką poszczególnych wynalazków, czyli co z czego i dlaczego. To plan na jakieś pół roku przy moim tempie pracy.:P

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 02 sierpnia 2011, 21:29

Co propozycją "metalurgia.." itp ?

Do okrętów niechcianych powinien dołączyć wodny skom - obłaskawienie stworzeń ok ale żeby płacić smokowi budulec ? .. nie no .. coś tu nie pasuje
Dura lex sed lex

ODPOWIEDZ