Ogame a kacety

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 02 maja 2011, 23:14

Ostatnie trochę się bawię z silnikiem, o który oparta jest ogame. Pewnie większość z Was zna tę grę przeglądarkową. I teraz mamy pytanko - czy wydaje Wam się, że poprzez przeróbki grafiki i nazewnictwa oraz różne dodatki w kodzie (typu nowy budynek, nowe opcje) można doprowadzić do popularyzacji naszych kacetów poprzez tę formę rozrywki?
Zastanawiam się nad tym pomysłem i mam strasznie mieszane uczucia. Wydaje mi się to prawie niemożliwe, ale gdzieś w środku chciałoby się. Miałem sentyment do tej gry i grałem chyba na 1 i 3 serwerze, teraz mogę sobie zrobić taki świat sam. Dajcie znać co o tym myślicie. Jeśli ktoś chce sobie odświeżyć i zastanowić się nad tym to zapraszam - http://www.kcval.cba.pl/
Na razie bez zmian, ale sam muszę sobie poprzypominać. Można tam zmienić właściwie wszystko, jednak silnik ma swoje ograniczenia. Czekam na ewentualne sugestie.
Hehe - tylko żeby nam z tego KC40K nie zrobiło bo jeszcze k10K się nie rozwinęło.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, 17:22 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

jimmor
Reactions:
Kontakt:

Post autor: jimmor » 03 maja 2011, 08:36

No nie wiem... może w klimacie magicznym? Z demonami zamiast recków i PM w miejsce deuteru? Da się?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 03 maja 2011, 11:13

Pewnie, że się da. Tylko trzeba pokombinować z opisami i obrazkami oraz dorobić do tego trochę historii.

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 03 maja 2011, 14:43

Wydaje mi się że bliżej jest devana czy plemiona albo zwykłe vallheru.

Jednak jakbyś zechciał to przedstaw zarys modyfikacji jaki widzisz dla silnika ogame, celem dostosowania go do klimatów KC

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 03 maja 2011, 15:06

Nie upieram się i dopiero testuję czy warto. Dlatego jak macie jakieś doświadczenia dajcie znać. Taka gra mogłaby zachęcić kolejnych użytkowników do naszych poczciwych kcetów.

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 03 maja 2011, 18:03

Reklama w lewym górnym rogu permanentnie przesłania mi część menu.
Przynajmniej na chromie.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 03 maja 2011, 19:32

Owszem dlatego czasami musisz brać opcję odśwież i potem jeszcze raz klikać. Darmowy serwer ma swoje wady, ale wcześniej nie ma co działać jak się tego nie przećwiczy. Mi na firefoxie mniej więcej co 3 raz wywala reklamówki. Da się żyć.:P

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 03 maja 2011, 20:09

Dla tych co sobie chcą zmienić avatarki w grze z tego idiotycznego ludzika wystarczy, że w opcjach w polu
Szukaj
w miejscu
skins/xnova/ava.gif
zamienią słówko ava na jedno z poniższych
duszek, duszekubg, gargoila, golyduch, maska, ork, pasha
np. skins/xnova/ork.gif

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 03 maja 2011, 20:12

Jak ktoś ma jakieś pomysły na jednostki, budynki lub technologie trzymające klimat a odpowiadające mniej więcej tamtym budowlą to też naturalnie poproszę o PW to naniosę zmiany.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 04 maja 2011, 11:17

Tak najlepiej byłoby stworzyć mapę a-la archipelag, gdzie gracze dostali by skrawek ziemi od zarządzania i wysyłani ekspedycje aby kolejne skrawki ziemi zajmować, walczyć z innymi czy też nawiązywać sojusze, i tak z czasem tworzyli by swoje państwo (rozrzucone po archipelagu).

I prawda że silnik z plemion czy podobnej gry byłby lepszy. :)

Co do jednostek - można by wciągnąć grafiki musiała i np. zamiast myśliwca jakiś goblin wojownik, a niszczyciel to wtedy byłby np. smok. Technologie od atak obrona (standardowo) , przez np. łowców (obserwacja-skanowanie czy jak się to zwało w ogame), wierzchowce (ulepszenia poruszania) itp.
Grafiki - Musiała trzeba by pociąć :)

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 04 maja 2011, 12:02

Na razie pracujemy nad tekstami. Zapraszam do sprawdzenia. Niestety silniki lepiej pasujące są dużo uboższe i dają znacznie mniej satysfakcji i zabawy. Xnova ma co jakiś czas nowszą wersję pozwalającą na co raz to nowe gadżety.

Jeśli finalna wersja się spodoba to będziemy bawić się dalej. Na razie zamieniliśmy Deuter na mithril, energię na potencjał magiczny, krążownik przerodził się w krążownik uruk-hai. Fabryka deuteru została zamieniona w złoże mithrilu.

Kolejne zmiany to elektrownia słoneczna zostanie tronem magii, lekkie myśliwce zmienią się w elfickie myśliwce, ciężkie w reptiliońskie, a gwiazda śmierci oczywiście w cudo rąk wyznawców Morghlita i Seta niosące tylko śmierć i ból. Fabryka robotów zmieni się w fabrykę goblinów, a fabryka nanitów w fabrykę golemów. Laboratorium badawcze przerodzi się w laboratoria magiczne itd.

Postaramy się potem dobrać do tego odpowiednią grafikę. Na razie jest sporo zmian przy tekstach. Kiepsko się pracuję na darmowym serwerze, ale najpierw trzeba zobaczyć, czy ta wersja silnika jest stabilna. Dlatego poszukujemy testerów. Zapraszam do zabawy.

P.S. Jak wszystko będzie ok to poprosimy Ketha o jakiś wstępniaczek, jak to znudzone Orchią rasy postanowiły wyruszyć na dalszy podbój i teraz każdy z graczy będzie mógł decydować gdzie się wybierze.

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 04 maja 2011, 20:30

OK nieco się pogubiłem to mają być kacety czy kacety 40k?

Druga kwestia jaką rolę ma przejąć gracz? Ma być jakimś dowódcą włodarzem czy raczej singlem?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 04 maja 2011, 20:44

Raczej nie da się z tego zrobić zwykłych KCtów, bo jak wytłumaczyć latanie po planetach, więc chyba KC40K. Jeśli chodzi o gracza to raczej singlem bo tu też silnik za wiele nie oferuje, chyba że odkryjemy całą potęgę gildii.

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 05 maja 2011, 09:25

Jak na razie mogę jedynie powiedzieć iż nie przyjmuje nicku ze spacjami

pomysł mógłby być ciekawy ale zawsze nieco odstrasza mnie cyber-punk

utrzymać formę i kształt KCtów można być łatwiej na wyżej wspomnianych plemionach lub vallheru
Dura lex sed lex

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 05 maja 2011, 11:59

Zgadzam się i już to mówiłem że są dużo lepsze silniki trzymające klimat KC. Problem w tym, że są bardzo ubogie. W większości nie ma do nich pomocy. Ten jest w miarę przystępny i jest sporo pomocy do niego. Niestety widzę, że ma swoje wady. Dlatego bez pomocy kogoś kto się bardzo dobrze zna na PHP i Sql-u może być i z tym spory problem. Już widzę, że uniwersum w którym jesteś z Venarem już się rozjechało i nie bardzo wiem czemu?

ODPOWIEDZ