30 Katesh 608 OR, Turnia Sandholma
Nathaniel Stryker odprowadził wzrokiem oddalającą się trójkę towarzyszy, po czym rozsiadł się wygodnie na okutej żelazem drewnianej skrzyni popatrując swym jedynym okiem na Yarosa Thane. Wysłannik Loży Złotego Tygla stał w rozkroku pośrodku obozowiska, kręcąc głową na wszystkie strony i bardzo głęboko nad czymś myśląc. Trzeci obrzucił postać przybysza z Fharinu znaczącym spojrzeniem, zerknął wymownie na drapiącego się po przedramieniu Rogana Vaina.
Morridańczyk skończył wsmarowywać w twarz kupioną w Clockers Cove leczniczą maść, mającą podług aptekarza przyśpieszyć gojenie okropnej i jeszcze na dodatek podrażnionej zabiegiem tatuowania rany. Trzeci nie dostrzegał w jej efektach działania niczego poza natłuszczeniem skóry Vaina, przez co oblicze Vaina sprawiało wrażenie śliskiego i świecącego się w promieniach słońca.
- Myślisz, że on wie, co tutaj się stało? - zapytał półgłosem Trzeci, niby od niechcenia wyciągając z olstra rewolwer i kręcąc na próbę nabitym bębenkiem. Wydawane przez broń metaliczne szczęki wywierały na jednookim Grzmocicielu kojące wrażenie, chociaż dla odmiany wyraźnie drażniły Vaina.
- Pojęcia nie mam - morridański tropiciel wzruszył w odpowiedzi ramionami, zapatrzony w nurt szemrzącego mile potoku - Widzi mi się, że w łepetynę zachodzi, a odpowiedzi szuka. Jak go Reynard pytał o zabranie z obozu co cenniejszych rzeczy, to nawet nie pisnął, słówkiem się nie odezwał, a przecie jakby był jako z nimi interesami związany, to mógłby rzec, że nie lza albo wszytko dla siebie zagrabić. Nie wiem, co o nim myśleć, ale podobają mi się szalenie te granaty, co je przy sobie nosi.
- Przenocujemy pod strażą, a jutro co? - Trzeci podniósł z ziemi jakiś kamień, tym razem zwyczajny aż do bólu, cisnął nim w rzeczkę pośród głośnego chlupotu - Co zrobimy? My tu w górach o suchym pysku, a Leto w Langmere w łóżku pewnikiem jaką dziwkę obściskuje.
- Ta, ze złamaną nogą - prychnął pobłażliwie Rogan - Przestań marzyć o cyckach, oczysko lepiej dokoła wytrzeszczaj, coby nas jakie bogriny nie podeszły.
Rogan Vain, Nathan Stryker i Yaros Thane pozostali w obozowisku. Pozwoliłem sobie na niewielką scenkę rodzajową w ich wykonaniu.