Kryształkon nr 1 - Iłża - Luty 2011

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:
Has thanked: 21 times
Been thanked: 14 times

Post autor: mastug » 21 lutego 2011, 12:30

Być może w reedycji może zmienić się system prowadzenia walki jeśli chodzi o szybkość i momęty akcji. Nie zrozumiałem / nie znam dokładnie szczegółów ale ma być łatwiejsze do prowadzenia - padła nazwa "system walki ciągłej".

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 21 lutego 2011, 14:29

Ja na razie jestem mocno sceptyczny do dalszego rozwoju Kryształów. Ruszyli się A.S.-owie i to bardzo dobrze. Mają konkretne plany i pomysły. Niestety (albo stety) chcą na nich zarobić, a jak wiemy obecnie na rynku RPG będzie im bardzo ciężko. Co za tym idzie, ich plany to raczej reedycja podręcznika na dalszym miejscu. Będzie to chyba raczej szło w stronę wersji komputerowych, a podręcznik może będzie raczej przy okazji. Plany wydawnicze są, ale na podręcznik w wersji tradycyjnej za szybko bym nie liczył. Owszem rozszerzona wersja MiM w jednym tomie, zredagowana i w miarę spójna, może tak, ale na znacznie więcej to bym nie liczył. To się zwyczajnie nie opłaca i raczej jest nas stanowczo za mało żeby to zmienić.

Podsumowując - widzę szansę na rozwój KC-tów, ale raczej trochę w innej formie niż pragnąłbym to widzieć. Trzeba sobie jednak powiedzieć prawdę - KC w wersji papierowej raczej hitem nie będzie, a autor chciałby zarabiać na swoim "dziecku", co chyba jest zrozumiałe.
Ostatnio zmieniony 21 lutego 2011, 14:31 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 21 lutego 2011, 14:32

Bez zmian nie zarobi nawet na jedno tankowanie samochodu.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 21 lutego 2011, 15:51

Mrufon napisał/a:
Bez zmian nie zarobi nawet na jedno tankowanie samochodu.
:/cyk

Smutne, ale prawdziwe.

Hans696
Reactions:

Post autor: Hans696 » 21 lutego 2011, 21:13

Myślę że odpowiedzi ASa na pytania, skrzętnie spisane przez Mastuga, mogłyby trafić do osobnego wątku.

A co do wyjazdu to muszę go uznać za sukces:) Po latach istnienia tej strony, wzlotach i upadkach, momentach ciszy i zwątpienia spotkaliśmy się w realu w całkiem sporym gronie. To coś czego pewnie nie każdy się spodziewał na początku:) Niemniej stało się i było warto!!
Świetna ekipa wytrawnych KC-maniaków, których znajomość systemu stoi na poziomie mistrzowskim, legendarnym lub półboskim (AS).
Sesja wyborna, wielkie podziękowania dla Mastuga! Jeżeli mielibyśmy jeszcze trochę czasu to z Vampire'em wynieślibyśmy chyba całe złoto Ostrogarskie;P Zapowiadał się sprawny tandem, który spokojnie mógł być wzbogacony przez Gonzor'a i Maniusia (po zmianie charakteru na jakiś bardziej przystępny połolbrzym Denvera też dałby radę :D). Przekupny kapłan Czegoja, książe flegmatyk Venara, zezowaty mistrz magii Treanta, "kochający inaczej" (o)błędny rycerz Nevera.... chaos i masakra;P Mam nadzieję że ktoś tą przygodę spisze;P
Liczę na kolejny zlot, może w jeszcze większym gronie:)
Windswept landscape, desolated mountain plateaus..

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:
Has thanked: 21 times
Been thanked: 14 times

Post autor: mastug » 21 lutego 2011, 21:24

To prawda - gracze byli wyborni, każdy bardzo dobrze odgrywał swoją postać co było najlepiej widac podczas dialogów z innymi członkami drużyny. Szkoda tylko że tak mało czasu mogłem poświęcić każdemu z nich . I w 100% zgadzam się z Hansem że poziom znajomości systemu przez graczy był legendarny.

Manius
Reactions:
Been thanked: 2 times

Post autor: Manius » 21 lutego 2011, 22:14

Zagadnęliśmy jeszcze ASa o dodawanie siły do łuków i kusz. Jego wyjaśnienie było takie, że silniejsza istota jest w stanie obsługiwać kuszę/łuk z silniejszą cięciwą, czyli najpierw dostosowuje swoją broń do siebie, by potem mogła w pełni wykorzystać jej możliwości. Dlatego np łuk, który zadawał obrażenia podstawowe+1/4 sily półolbrzyma będzie wymagał więcej siły do naciągnięcia w związku z czym człowiek już go nie naciagnie. Podobnie z kuszą tyle, że tutaj wystarczy, że silniejsza postać naciągnie a słaba strzelając już zada obrażenia z 1/4 siły postaci silniejszej.

a sam wyjazd bardzo fajny. Świetnie się bawiłem, super odskocznia :) No i praca w banku nabrała zupełnie nowego znaczenia ;) Tylko trochę krótko, szkoda też, że nie pogralismy więcej. Może nastepnym razem się uda.
Zdjęcia wysłane.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 22 lutego 2011, 00:19

Subiektywna relacja ze zlotu jeszcze w tej dobie - proszę innych fotografów o zdjęcia, szczególnie z niedzieli.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 22 lutego 2011, 10:05

Manius napisał/a:
Zagadnęliśmy jeszcze ASa o dodawanie siły do łuków i kusz. Jego wyjaśnienie było takie, że silniejsza istota jest w stanie obsługiwać kuszę/łuk z silniejszą cięciwą, (..)
A ja będę malkontentem :)

ad łuk. Czyli jest to możliwe tylko dla specyficznych - dostosowanych łuków do silniejszego bohatera. I jednocześnie jeśli słabszy weźmie ten łuk - to nie będzie w stanie go tak naciągnąć (bo cięciwa będzie za twarda ??') - więc ile wtedy będzie zadawał obrażeń? Mniej o 1/4 siły pierwotnego użytkownika czy jak? A jeśli ktoś 2x silniejszy weźmie ten łuk? To jaki będzie jego bonus do siły ? + 1/4 SF pierwotnego użytkownika a może 0,X* SF swojej ?
Wpadamy w nadmierną ilość modyfikatorów (tajnych przez poufne) czego należy unikać jak ognia!

ad kusza. to już bezsens totalny - nie da się bardziej naciągnąć cięciwy kuszy niż do orzecha (elementu spustowego) kuszy. Zresztą też o tym pisałem kiedyś.

A.S. zapomniał także, że to z jaką siłą leci strzała/bełt i ile potrzeba do tego siły zależy głównie od łuczyska, a nie tylko od cięciwy. Co ci da wytrzymalsza cięciwa jeśli przy próbie naciągu złamie ramiona?

Po to mamy to rozbicie na n-rodzajów łuków i kusz żeby to oddać. W takim razie np golem o sile 2000 będzie miał +500kł do obrażeń z minikuszy bo będzie miał cięciwę dostosowaną? A i jeszcze + 200 to TR bo stabilnie trzyma kusze (ew. łuk). Sorry. B)
Ostatnio zmieniony 22 lutego 2011, 10:07 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 22 lutego 2011, 10:35

ghasta napisał/a:
W takim razie np golem o sile 2000 będzie miał +500kł do obrażeń z minikuszy bo będzie miał cięciwę dostosowaną?
Golemy nie mogą używać kusz - czytasz chociaż te arty, które dodajesz?
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 22 lutego 2011, 10:58

Treant napisał/a:
ghasta napisał/a:
W takim razie np golem o sile 2000 będzie miał +500kł do obrażeń z minikuszy bo będzie miał cięciwę dostosowaną?
Golemy nie mogą używać kusz - czytasz chociaż te arty, które dodajesz?
Czytam i wiedziałem że ktoś o to spyta, a już nie chciało mi się edytować, więc po prostu: osoba o dużej sile :-) ? - efekt ten sam...

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Has thanked: 2 times

Post autor: wasut » 22 lutego 2011, 11:59

Siła łuku jak i kuszy nie zależy od cięciwy ani od siły użytkownika (choć tu po części). Łuki jak i kuszę mają konkretną siłę naciągu zależną od łuczyska (jego konstrukcji, kształtu, materiału i mocowania ale mniejsza z tym) Cięciwa jest tylko przekaźnikiem siły potencjalnej zmagazynowanej w napiętym łuczysku. W związku z tym z łuku czy z kuszy nie da się strzelić mocniej niż jej maksymalny naciąg (z reguły wyrażany w kg). Ten parametr jest moim zdaniem zawarty w w kolumnie z minimalną siłą użytkowania (czy użytkownika - nie pamiętam już jak tam stało). Silniejszy łuk silniej strzela - postać która ledwo go naciąga (ale naciąga tak jak trzeba) z danego łuku strzeli tak samo mocno jak postać od niej 1000 razy silniejsza z tego samego łuku.
Przystosowanie łuków czy kusz owszem - ale nie cięciw bo to bzdura na kółkach.
Ostatnio zmieniony 22 lutego 2011, 12:00 przez wasut, łącznie zmieniany 1 raz.

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 22 lutego 2011, 12:50

nie zgadzam się, że nie da się słabiej strzelić z łuku. Zbaczacie z tematu - załóżcie taki o kuszach i łukach
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 22 lutego 2011, 12:53

Denver napisał/a:
nie zgadzam się, że nie da się słabiej strzelić z łuku. Zbaczacie z tematu - załóżcie taki o kuszach i łukach
Ew. mam inną propozycje - wywiad- rozmowę z AS-em podejrzewam ktoś spisał / nagrał. Niech to udostępni w formie nagrania lub tekstu na forum jeśli pokusi się o przepisanie i w takim wątku będziemy się nad słowami autora KC znęcać, ponieważ rzeczywiście z tematu schodzimy.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Has thanked: 2 times

Post autor: wasut » 22 lutego 2011, 14:02

Denver napisał/a:
Temu nie przeczę - fakt jest taki że nie da się strzelić mocniej, słabiej zawsze.

ODPOWIEDZ