No nie bardzo, jeśli gość jest zaskoczony, czyli z założenia przyjmujemy, że strzału się nie spodziewa i będzie to kwestia przypadku. Jeśli natomiast gość się spodziewa, to z definicji nie jest zaskoczony. Dodatkowo, żeby to potwierdzić, jeśli ma unik może go użyć. Jako mistrz gry zawsze informuję gracza, jeśli gość używa zdolności, a gracz ma unik tekstem typu - "widzisz kontem oka celującego do ciebie strzelca". Jeśli deklaruje unik to ok, jeśli nie to precyzyjne wychodzi, bo znaczy, że obrońca zbagatelizował strzelca i jest całkowicie zaskoczony jego precyzją. Ci którzy nie posiadają uniku, mają znacznie gorzej, ponieważ czasami nawet nie informuję, że ktoś do nich strzela, zwyczajnie liczę precyzyjne. Dla mnie kluczową kwestią jest świadomość obrońcy, a nie zdolności strzeleckie łucznika. Według mnie właśnie strzelec powinien sobie zdawać sprawę z tego co robi. Czyli jeśli chce długo celować i precyzyjnie trafić to tylko wtedy, jeśli przeciwnik jest nieświadomy tego ataku. U mnie strzelcy nie wychodzą na środek szarżującej hordy goblinów i walą precyzyjnymi (z punktu widzenia gry jest to możliwe o czym wspomniał mrufon) ale tak mogą zrobić wybitni strzelcy a nie każdy neptek na pierwszym poziomie. Według mnie takie strzały powinno robić się z ukrycia.
Ostatnio zmieniony 25 stycznia 2011, 15:00 przez
czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.