Elfy a magia

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 22 listopada 2009, 17:40

venar:
To cytat z opisu o elfach.
To cytat z parodii opisu elfów. Nie bierz go na powaznie.
Wynikałoby z niego, iż elfy dysponują jakimiś dodatkowymi umiejętnościami związanymi z magią czego nie ma w opisie.
Wynika z tego, ze autor opisu nie miał pojęcia o elfach w KC tylko napisał cokolwiek, co zresztą nie przeszkadzało tym, którzy robili parodie mechaniki i tego nie uwzględnili.
Hmmm, no i skąd tyle przedmiotów magicznych na tej Orchii? kto je robi? Skoro elficki mag na POZ 20 przy wyjątkowym szczęściu danym od bogów (sic!) ma raptem na to 10% szansy? Kolejna niekonsekwencja twórców systemu?
Żadna niekonsekwencja. Sa jeszcze inne premie do współczynników, modyfikatory do wykonywanych zdolności itd. Wspomne jeden z najciekawszych: zdolność od Arianny: jesli tworzysz cos co nie słuzy krzywdzeniu innych (nawet magiczny artefakt) to masz dwa razy większą szanse powodzenia.
Szansa na zdolność nadnaturalną to 10% a potem jeszcze trzeba w nią trafić, pewnie podobna szansa jak nie większa jest trafić w totka
Szana na "6" w totka minej wiecej jak 1 : 14 milionów. mimo tego czase ktos trafia. Szansa na Magika w KC jest jak 1 : 500. Czyli całkiem dużo. Gdyby na 500 dorosłych mieszkańców był 1 czarodziej, to nawet każdy czarodziej mógłby mieć tą zdolność.

Treant:
Krąg X, czar Życzenie - póki masz PM, możesz zwiększać UM.
My załozylismy, że jedna istota moze tym sposobem zwiekszyć każdy współczynnik 1 raz. W innym przypadku dochodziłoby do nadmiernych naduzyć :)
Wydaje mi się, że całe uzbrojenie zawarte w tabelach pochodzi z rąk ludzkich zbrojmistrzów i płatnerzy - wszak nigdzie (w opisach skarbów) nie ma informacji, że broń została wykonana przez ludzi. Są natomiast produkty elfów, krasnoludów, orków, a nawet trolli.
W tym przypadku uznalismy, ze tabele zawieraja "standartową broń" natomiast ta wykonana np. "przez elfy" wykonana jest przypomocy jakiegos sekretu znanego nielicznym elfom, przez wybitnego specjalisę w danej dziedzinie, a nie przez jakiegos rpzygodnego elfa (analogicznie u pozostałych ras).

Kwestia dlaczego wytwarza się również słabo magiczne przedmioty jest trudna do rozstrzygnięcia bez określenia motywacji do ich stworzenia.
Zbroja żeby miała 2x wiece wyparowań wystarczy, że będzie słabo magiczna. Mozna nawet oszczędnie odzyskać nadmiar PM i zostawic 1 PM/ 1 kg.

saganpl:
Ewidentnie widać że nie trzyma się to kupy. Elfy w założeniu większości systemów to istoty najbardziej wrażliwe na magię i najlepiej ją rozumiejący, posługujący się magią w sposób tak naturalny jak żadna inna rasa. Dlatego zrodził się ten temat, tak naprawdę w kryształach jest opis sugerujący pewne profity lecz tylko w teorii.
1) Założenia innych systemów nie maja tu znaczenia. romawiamy o KC.
2) Nie w kryształach jest taki opis, tylko w "parodii kryształów".
3) W "parodii" nic nie trzyma się kupy, zatem nie odkryłes nic nowego.

leobardis:
Jak czarodziej będąc na 1 - 9 poziomie ma umagicznić specyficznie przedmiot z myślą późniejszego nadanie cechy? przeceiż nadanie cechy jest cztery razy łatwiejsze. To wygląda jakby zdolności 12 i 19 były zamienione miejscami.
Po prostu na POZ 1-9 nie mysli o dalszym nadawaniu cech. Uzywa zdolności do zwykłego umagiczniania. Jak ma POZ 10 to moze już bardziej umagiczniać.
po drugie nie można pożyczać silnie magicznych przedmiotów podnoszących cechę chyba nie muszę przypominać dlaczego?
Przypomnij łaskawie :)
Poza tym w gildii mozna wymieniac przedmioty.

czegoj:
Natomiast w MiM faktycznie jest słowo TYLKO (normalnie jak "LUB CZASOPISMA), więc przez 15 lat najprawdopodobniej gramy z błędem u Nas zawsze ludzie mieli 2k100.
Przerażające.

Shadowrunner:
Ze względu na cytowany na początku topicu zapis (który chyba pojawił się dopiero w podręczniku)
Z całą pewnościa pojawił się w parodii podręcznika. Jak to cos mozna traktować poważnie ? Niech ktoś np. spróbuje na chwile zapomniec, ze były jakies dyskietki, czy jakieś MiM i niech spróbuje zagrac na podstawie tego co jest w tzw "podręczniku", czyli rzekomo "pełnych zasad" z "pełna lista czarów" czy bestiariuszem. Przeciez to kpina jakaś. Pełno niedoróbek i sprzeczności na każdym kroku.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 29 listopada 2009, 12:58

Hauerine napisał/a:
Treant:
My załozylismy, że jedna istota moze tym sposobem zwiekszyć każdy współczynnik 1 raz. W innym przypadku dochodziłoby do nadmiernych naduzyć :)
A zmniejszyć też raz? W takim razie ten czar staje się coraz mniej przydatny.
W tym przypadku uznalismy, ze tabele zawieraja "standartową broń" natomiast ta wykonana np. "przez elfy" wykonana jest przypomocy jakiegos sekretu znanego nielicznym elfom, przez wybitnego specjalisę w danej dziedzinie, a nie przez jakiegos rpzygodnego elfa (analogicznie u pozostałych ras).
Nie jestem pewien, czy to właściwe założenie - w końcu broń pasująca do ludzkich dłoni może być trochę nieporęczną dla np. olbrzyma i stąd wytwarzają one oręż cięższy, bardziej wytrzymały i skuteczny, jednakże wolniejszy. Zwróć uwagę, że istnieje kategoria broni wykonanej przez prawdziwego fachowca.
Kwestia dlaczego wytwarza się również słabo magiczne przedmioty jest trudna do rozstrzygnięcia bez określenia motywacji do ich stworzenia.
Zbroja żeby miała 2x wiece wyparowań wystarczy, że będzie słabo magiczna. Mozna nawet oszczędnie odzyskać nadmiar PM i zostawic 1 PM/ 1 kg.
Nie miałem na myśli przedmiotów zyskujących premie przez samo ich umagicznienie, lecz takie, które posiadają nadane im przez twórcę cechy.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 29 listopada 2009, 21:11

My załozylismy, że jedna istota moze tym sposobem zwiekszyć każdy współczynnik 1 raz. W innym przypadku dochodziłoby do nadmiernych naduzyć
No proszę, ja znoszę zasadę która umożliwia swobodny rozwój postaci i jest źle, Haurine wprowadza zasadę ograniczającą jej rozwój i jest dobrze. Bez komentarza.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 29 listopada 2009, 23:11

No proszę, ja znoszę zasadę która umożliwia swobodny rozwój postaci i jest źle
Zniosłes zasadę, która umozliwa swobodny rozwój ? Kiedy :) ?
Haurine
ja rozumiem literówka, raz, drugi... ale chyba nie jest problem przeczytac dobrze nick ? Hauerine. dlaczego nagminnie gubicie "e" ?
wprowadza zasadę ograniczającą jej rozwój i jest dobrze.
Nie wprowadzam żadnej zasady. To wyłacznie kwestia interpretacji słów: Czar ten jest w stanie zwiększyć/zmniejszyć na stałe dowolny (z wyjątkiem Zauważenia) współczynnik, jednak najwyżej o k10 pkt ŻYW czy SF albo o k5 pkt któryś z pozostałych
Mozna przyjąć interpretację że podnosi wielokrotnie, wtedy nie ma przeszkód by szefowie gildii, bractw oraz członkowie rodziny Katana itp osoby mieli + 1000 do wszystkiego (albo jeszcze wiecej, wsumie wartości kosmiczne współczynników).
Jednak można też przyjąć, że "najwyżej o" znaczy dokładnie tyle co "najwyżej o", czyli, ze np. UM moga byc przy pomocy tego typu magii podniesione najwyżej o k5 i kropka.
Może ci sie nie podobać moja interpretacja, ale nie mów, że wprowadzam tutaj jakąś nową zasadę.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 30 listopada 2009, 07:34

Zniosłes zasadę, która umozliwa swobodny rozwój ? Kiedy Smile ?
Dobre pytanie, hehe, kto Cię nie zna to je kupi ;)
ja rozumiem literówka, raz, drugi... ale chyba nie jest problem przeczytac dobrze nick ? Hauerine. dlaczego nagminnie gubicie "e" ?
Sorki Hauerine, faktycznie mój błąd

Napisałeś, że założyłeś iż tym czarem dany współczynnik może być podniesiony tylko raz. To coś nowego bo o takim ograniczeniu nie ma nic w opisie czaru. W opisie jest tylko zapis o maksymalnym przyroście danego współczynnika za pomocą tego czaru. Fakt, kwestia interpretacji bo nie jest napisane, że tylko raz o taki właśnie maks może być czar wykorzystany. Nic to, mniej istotny szczegół, opisy wielu czarów są mało precyzyjne i można je interpretować w różny sposób.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 30 listopada 2009, 08:39

To jest kwestia interpretacji. Przeciez oprócz czaru Życzenie jest też kapłanski Cud, wszyscy Uruk-hai mają regenercję, niemal wszyscy członkowie rodziny Katana sa kapłanami, w tym z wysokimi POZ, a w samej dzielnicy Pałac Katana nie byłoby chyba problemu z zebraniem 50 do 100 kapłanów do kręgu witalności... musze jeszcze dodac dlaczego tak, a nie inaczej interprtuje "najwyzej o" ?

:)

garfields
Reactions:

Post autor: garfields » 30 listopada 2009, 14:14

Ad te Życzenie i Cud - też tylko jednorazowe podniesienie dopuszczałem. Gracze szukaliby kasy tylko na PM a potem sobie rzucali Życzenia ;].

Nie zgodziłbym się z tym żeby dodawać ekstra zdolności dla elfów poza tym co mają. Jeszcze ten pomysł z dostępem do magii już na początku gry niezależnie od profesji. Munchkinizm.
Dziwne jest to że osiągają pełnoletność (w ramach społeczności) w wieku coś tych ok 100 lat. :)
leobardis
dlaczego np broń elficka jest ostrzejsza , bardziej wywarzona itp? mówi się że to ich stal... ale czy taka jest prawda? może właśnie posiadają zdolności "magiczne" które dają specyficzne właściwości wyrabianych przez nich przedmiotów?
Jeśli masz czas przysiąść nad danym przedmiotem to powstanie naprawdę dobra rzecz. Elfi zbrojmistrz czy ogólnie rzemieślnik ma CZAS na wykonanie przedmiotu. Praktycznie nieograniczony więc może opracować techniki pracy niedostępne krócej żyjącym osobom. Ty także wolałbys kupić przedmiot wykonany przez mistrza a nie przez wyrobnika - nawet jeśli ten jest 10x droższy.
Jaką ma jakość broń wykonywana i cyzelowana przez 10 lat (akurat elfi zbrojmistrz miał czas) w stosunku do takiej z 'fabryki' gdzie np. mieczy produkuje się 10/tydzień.
Shadowrunner
Ja osobiście nie widzę nic zdrożnego w tym żeby tworzenie przedmiotów magicznych było skomplikowane i trudne - przecież o to chyba chodzi, żeby gracze nie montowali sobie magicznego ekwipunku co chwila jak tylko mają kasę i PM bo to by bardzo zaburzyło równowagę gry.
Skojarzyło mi się to z opisem zamieszczonym dziś nt. Labiryntów śmierci gdzie pisze wprost ze przedmioty magiczne leżą tam niemal w każdym kącie :) i że zawsze można znaleźć lepsze. Więc to generowanie przedmiotów nie może być tak strasznie skomplikowane - najbardziej ograniczają ją posiadane zasoby. A właściwie ich brak :).
Posiadanie umiejętności tworzenia przedmiotów magicznych umożliwia (i będę się tego trzymał) powstawanie ich raczej w niekontrolowany sposób. A świat Orchii to równowagi nie ma żadnej, ale grać się da i tak z wielką radością.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 30 listopada 2009, 14:29

Shadowrunner
Ja osobiście nie widzę nic zdrożnego w tym żeby tworzenie przedmiotów magicznych było skomplikowane i trudne - przecież o to chyba chodzi, żeby gracze nie montowali sobie magicznego ekwipunku co chwila jak tylko mają kasę i PM bo to by bardzo zaburzyło równowagę gry.
Coś mi się przypomniało w tej kwestii. Żeby faktycznie drużyna nie przepakowała się magicznymi przedmiotami a korzystała tylko z tych najbardziej dla niech istotnych wprowadziłem zasadę, że dana postać może dysponować tyloma przedmiotami gdzie ich łączny stopień umagicznienia nie przekracza POZ postaci.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 12 grudnia 2009, 08:52

Zaś jeśli chodzi o UM to sytuacja wygląda tak, że ludzie mają 2k100 zaś elfy 50+k50. Proszę zobaczyć w zasadach (w MiM jak i na naszym portalu). Przedziały wtedy wyglądają następując dla ludzi (tylko mężczyźni) 2-200 dla elfów 51-100 kto ma więcej ciężko orzec.
Rzuciło mi się to w oczy z postu czegoja. Ta wykładnia pochodzi z podręcznika, a my wszak trzymamy się wersji kanonicznej, którą stanowią MiMy. Nie wiem dlaczego podajesz tu dane z tego heretyckiego czegoś :D

W swoim giercowaniu posługujecie się oryginalną metodą losowania UM dla elfów czy tą z podręcznika?
ana postać może dysponować tyloma przedmiotami gdzie ich łączny stopień umagicznienia nie przekracza POZ postaci.
No to chłopaki nie mogą narzekać :)
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2009, 08:56 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 12 grudnia 2009, 10:07

Już zmieniliśmy tą zasadę i teraz ludzie mają tylko k100, wcześniej było przeoczenie i tym samym mocne przepakowanie ludzi w kwestii UM.

A czy narzekają? No cóż, ja nie jestem skory do rozdawania dużej ilości PD jak i magicznych przedmiotów.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 12 grudnia 2009, 18:48

Już zmieniliśmy tą zasadę
W ramach uścislenia: wspomnianej zasady nie trzeba było zmieniać. Wystarczyło przeczytać.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 12 grudnia 2009, 18:58

A czy narzekają? No cóż, ja nie jestem skory do rozdawania dużej ilości PD jak i magicznych przedmiotów.
Ale taki sposób "naliczania: magicznych itemsów jest wszak bardzo dla nich korzystny :) Cieszyć się powinni, że ich tak łaskawie traktujesz.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 13 grudnia 2009, 10:14

Dziwna ta zasada z POZ i przedmiotami magicznymi. Skąd wiesz w jaki sposób grupa podzieli skarb ? Albo co gdy jeden bohater padnie, czy drugi nie moze uzyc jego magicznego przedmiotu leczącego, dopóki nie wyrzuci jakiegoś swojego ?

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 13 grudnia 2009, 10:29

Jak mówiłem, nie jestem jakoś specjalnie nastawiony na obdarowywanie graczy zbytnią ilością PD oraz magicznych przedmiotów. Ale żaden przedmiot magiczny który "podrzucam" druży nie nie jest przypadkowy. Skierowany jest w konkretnym celu i zazwyczaj dla konkretnej postaci. Oczywiście zdarzają się przedmioty gdzie jego używanie może być uniwersalne. Ale przede wszystkim, gracze muszą wiedzieć jak taki przedmiot auaktywnić (nie wszystkie działają przecież automatycznie), a do tego mamy zasadę że gracz musi "opanować" przedmiot. Czyli wymagany jest rzut na UM. Nawet jeśliby taka sytuacja miała miejsce a gracz spełniłby wszystkie warunki to "nadmiar" stopnia umagicznienia spowoduje, że dany przedmiot nie będzie "działał" w rękach takiej postaci. Oczywiście można to w pewnym sensie obejść. Przecież posiadanie magicznych przedmiotów nie jest równoznaczne z ich korzystania, np.pierścień tarczy. I w tej sytuacji ważne jest aby ilość aktywnych przedmiotów nie przekraczała POZ o którym mowa.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 13 grudnia 2009, 10:30

Nie wydaje mi się, by ktoś tak sztywno traktował WYTYCZNĄ dotyczącą nabywania itemsów. Jeśli taka sytuacja zaistnieje, to MG po sesji, dwóch może "niechcący" pozbawić gracza czegoś, ot dla równowagi. Albo rozwiązać to inaczej, w sposób cywilizowany i łagodny, nie sztuczny i natychmiastowy.

ODPOWIEDZ