Ogame a kacety
-
Keth
- Reactions:
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 84 times
- Kontakt:
Wypowiem się w skomasowanej formie. Nie wprowadzałbym jednostek przypisanych do konkretnych ras - ciężko mi na przykład wyobrazić sobie wszystkich graczy posiadających dostęp do sharańskiej tratwy. Popieram pomysł pójścia w stronę jednostek latających i stworów oceanicznych, nie musimy sprowadzać wszystkich jednostek do poziomu statków.
Nie ograniczałbym się też wyłącznie do ilustracji Musiała, w sieci jest mnóstwo grafik mogących atrakcyjnie zilustrować spory wycinek gry.
Nie ograniczałbym się też wyłącznie do ilustracji Musiała, w sieci jest mnóstwo grafik mogących atrakcyjnie zilustrować spory wycinek gry.
-
Run Habas Ne
- Reactions:
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Kurcze, szkoda że takie nikłe zainteresowanie. Poprzednio udało się 14 graczy znaleźć, a teraz zaledwie 4. Nawet wsparcie surowcami na początek nie wiele pomaga. Cały czas są jeszcze dwa miejsca premiowane, jakby się ktoś skusił. Na razie początek gry, ale każda opinia jest cenna. Zapraszam. Na razie odpukać działa to bez zarzutów, zobaczymy przy pierwszych atakach.
-
Run Habas Ne
- Reactions:
Moja sugestia co do zmiany nazw surowców
Metal jeszcze nie wiem może ogólnie surowce
Kryształ --> mithryl ew. złoto
Deuter --> Potencjał magiczny
Energia --> Populacja
dlaczego tak?
Ponieważ:
Populacja jest potrzebna by wydobywać surowce jej rozrost usprawnia ekonomie
Potencjał magiczny można magazynować i jest kluczowym surowcem zarówno do badań jak i prowadzenia działań wojennych (wysyłanie flot)
Mithryl jako drugi kluczowy surowiec przy badaniach i rozwoju struktur gospodarczych też bardziej pasuje pod kryształ
Tronem magi musiał by zostać ekstraktor deuteru
Elektrownia zaś była by osadą czy miastem rozwijanym by powiększyć populację która to wypracowuje surowce złoto (mit.) oraz PM
Bez energii (populacji) żadna ze struktur nie wytwarza niczego.
Metal jeszcze nie wiem może ogólnie surowce
Kryształ --> mithryl ew. złoto
Deuter --> Potencjał magiczny
Energia --> Populacja
dlaczego tak?
Ponieważ:
Populacja jest potrzebna by wydobywać surowce jej rozrost usprawnia ekonomie
Potencjał magiczny można magazynować i jest kluczowym surowcem zarówno do badań jak i prowadzenia działań wojennych (wysyłanie flot)
Mithryl jako drugi kluczowy surowiec przy badaniach i rozwoju struktur gospodarczych też bardziej pasuje pod kryształ
Tronem magi musiał by zostać ekstraktor deuteru
Elektrownia zaś była by osadą czy miastem rozwijanym by powiększyć populację która to wypracowuje surowce złoto (mit.) oraz PM
Bez energii (populacji) żadna ze struktur nie wytwarza niczego.
-
Keth
- Reactions:
- Kontakt:
Mam parę sugestii odnośnie badań nad nowymi technologiami:
- szkutnictwo nowej generacji (technologia komputerowa):
Takielunek nowego rodzaju, wytrzymalsze konstrukcje nośne, metalowe obicia poszycia oraz szereg innych nowatorskich innowacji umożliwia poczynienie kroku od żeglugi przybrzeżnej do oceanicznej.
- obłaskawienie żywiołaków wody:
Pozyskanie przychylności kapryśnych sił natury stanowi pierwszy krok w drodze ku stworzeniu prawdziwej morskiej potęgi.
- wydajniejszy napęd wiosłowy:
Zastąpienie zwykłych wioślarzy istotami o większej krzepie: półolbrzymami, ogrami, trollami oraz hybrydami natury magicznej umożliwia zwiększenie prędkości niektórych jednostek.
- szkutnictwo nowej generacji (technologia komputerowa):
Takielunek nowego rodzaju, wytrzymalsze konstrukcje nośne, metalowe obicia poszycia oraz szereg innych nowatorskich innowacji umożliwia poczynienie kroku od żeglugi przybrzeżnej do oceanicznej.
- obłaskawienie żywiołaków wody:
Pozyskanie przychylności kapryśnych sił natury stanowi pierwszy krok w drodze ku stworzeniu prawdziwej morskiej potęgi.
- wydajniejszy napęd wiosłowy:
Zastąpienie zwykłych wioślarzy istotami o większej krzepie: półolbrzymami, ogrami, trollami oraz hybrydami natury magicznej umożliwia zwiększenie prędkości niektórych jednostek.
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Dobra, graczy zaczyna przybywać co cieszy. Zmieniłem na razie wydajniejszy napęd wiosłowy i obłaskawienie żywiołów wody, bo tylko tyle miałem czasu. Nad zmianami Arke muszę głębiej się zastanowić, chociaż wydaje mi się, że to dobre pomysły. Jeśli zastosować pomysł populacji to wtedy tron magii musiałby się zamienić w miasto, a krasnoludzki odkrywca np. we wioskę. Dalej jakoś nie przekonuje mnie drugi surowiec, chociaż deuter na PM wydaje się być fajnym pomysłem. Chociaż z drugiej strony jak wytłumaczyć napęd jednostek potencjałem magicznym?
Jeśli zaś chodzi o ostatni pomysł Ketha - technologię komputerową myślałem, żeby zamienić w jakąś naukę dowodzenia, wszak w wyniku tego odkrycia możemy dowodzić większą liczbą flot.
Mam prośbę zacznijcie już myśleć nad jednostkami atakującymi i obrońcami oraz badaniami. Dodatkowo jakbyście chcieli dodawać jakieś grafiki do jednostek, badań lub budynków to poproszę o gify w rozdzielczości 120x120.
Jeśli zaś chodzi o ostatni pomysł Ketha - technologię komputerową myślałem, żeby zamienić w jakąś naukę dowodzenia, wszak w wyniku tego odkrycia możemy dowodzić większą liczbą flot.
Mam prośbę zacznijcie już myśleć nad jednostkami atakującymi i obrońcami oraz badaniami. Dodatkowo jakbyście chcieli dodawać jakieś grafiki do jednostek, badań lub budynków to poproszę o gify w rozdzielczości 120x120.
Ostatnio zmieniony 06 czerwca 2011, 00:05 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Każda wycieczka bierze z sobą maga, a temu trzeba zapewnić zapas PM czyli deuter używany jako paliwo jest tu potencjałem rezerwowanym przez maga.
Co do drugiego surowca to zadam jedno pytanie:
Co jest potrzebne by opracować nowe zaawansowane technologie?
Odpowiedź brzmi:
Surowce, pieniądze i potencjał magiczny
Reszta sama się układa (tak w miarę)
Technologiom nadawałbym nazwy katedr, lepiej rozwinięta katedra pozwala szkolić lepszych dowódców (dla przykładu technologi komputerowej będzie Katedra wojskowa lub coś na ten styl).
Laboratorium technomagowskie można zwyczajnie nazwać Uniwersytetem (to tu szkoli się wszelkich specjalistów jak również opracowuje nowe technologie i czary)
Co do drugiego surowca to zadam jedno pytanie:
Co jest potrzebne by opracować nowe zaawansowane technologie?
Odpowiedź brzmi:
Surowce, pieniądze i potencjał magiczny
Reszta sama się układa (tak w miarę)
Technologiom nadawałbym nazwy katedr, lepiej rozwinięta katedra pozwala szkolić lepszych dowódców (dla przykładu technologi komputerowej będzie Katedra wojskowa lub coś na ten styl).
Laboratorium technomagowskie można zwyczajnie nazwać Uniwersytetem (to tu szkoli się wszelkich specjalistów jak również opracowuje nowe technologie i czary)
Kurcze, no i znowu dałem się złapać...
Nie zastanawialiście się czy nie zrobić klimatu bardziej magicznego? Galaktyki: sfery egzystencji.
Układy: pojedyncze światy
Planety: kontynenty
Floty podróżują między wymiarami, potrzebują więc morza PM-u
Obok okrętów (posiadających ładowność) można wysyłać demony, smoki i inne bestie. Nie wiem tylko jak mają się z tych demonów miałyby się surowce po rozwałce wysypywać...
Nie zastanawialiście się czy nie zrobić klimatu bardziej magicznego? Galaktyki: sfery egzystencji.
Układy: pojedyncze światy
Planety: kontynenty
Floty podróżują między wymiarami, potrzebują więc morza PM-u
Obok okrętów (posiadających ładowność) można wysyłać demony, smoki i inne bestie. Nie wiem tylko jak mają się z tych demonów miałyby się surowce po rozwałce wysypywać...
-
Keth
- Reactions:
- Kontakt:
Czegoju, co powiesz w takim razie na inną propozycję dla technologii komputerowej?:
Akademia marynarki - dobrze wyszkolona kadra oficerska stanowi podstawę każdej floty pretendującej do miana największej morskiej potęgi militarnej świata. Każdy nowy poziom akademii oznacza następny rocznik oficerów przygotowanych do dowodzenia dodatkowym zgrupowaniem marynarki.
Dodatkowo proponuję wymienić nazwę hangar na kotwicowisko. Czy jest możliwy wykaz wszystkich jednostek wojskowych występujących w grze? Nie musiałbym wówczas czekać na podniesienie się na wyższy poziom w grze, aby je odkryć i tym samym przeanalizować najbardziej zasadną (moim zdaniem) nazwę. Jeśli o tratwę idzie, proponowałbym zmianę na kogę zaopatrzeniową. Musimy znaleźć odpowiedni balans w grze, unikając sytuacji w której z jednej strony odwołujemy się do poprawionego napędu wiosłowego i akademii marynarki, z drugiej zaś sprowadzamy najprostsze jednostki do zbyt prymitywnego poziomu technologicznego. Dwa podstawowe surowce to dla mnie żelazo i drewno, a odpowiadające im budowle to manufaktura metalurgiczna i manufaktura tartaczna.
Ciąg dalszy nastąpi, testy trwają.
Akademia marynarki - dobrze wyszkolona kadra oficerska stanowi podstawę każdej floty pretendującej do miana największej morskiej potęgi militarnej świata. Każdy nowy poziom akademii oznacza następny rocznik oficerów przygotowanych do dowodzenia dodatkowym zgrupowaniem marynarki.
Dodatkowo proponuję wymienić nazwę hangar na kotwicowisko. Czy jest możliwy wykaz wszystkich jednostek wojskowych występujących w grze? Nie musiałbym wówczas czekać na podniesienie się na wyższy poziom w grze, aby je odkryć i tym samym przeanalizować najbardziej zasadną (moim zdaniem) nazwę. Jeśli o tratwę idzie, proponowałbym zmianę na kogę zaopatrzeniową. Musimy znaleźć odpowiedni balans w grze, unikając sytuacji w której z jednej strony odwołujemy się do poprawionego napędu wiosłowego i akademii marynarki, z drugiej zaś sprowadzamy najprostsze jednostki do zbyt prymitywnego poziomu technologicznego. Dwa podstawowe surowce to dla mnie żelazo i drewno, a odpowiadające im budowle to manufaktura metalurgiczna i manufaktura tartaczna.
Ciąg dalszy nastąpi, testy trwają.