PBF - Narodziny legendy

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 02 grudnia 2012, 22:48

Zakładaj chustę na głowę i udaj ssie z nami. Nordowie nie lubią Thalmoru, schroniss sie u nich. Idziemy sstąd niedługo, zbieraj ssie, nie mów nikomu gdzie idziess.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 02 grudnia 2012, 23:03

Biała Grań, 11 dzień Ostatnich Siewów

Sadia podniosła się z posłania i zaczęła przestępować z nogi na nogę, ze zdenerwowania przygryzając paznokcie lewej dłoni.

- Nie! - odpowiedziała potrząsając gorączkowo głową - Jeśli wyjdę poza Grań, zginę. Nie odpuszczą mi, a są naprawdę dobrzy w swoim fachu. Mam tutaj przyjaciół, oni znają ludzi na dworze jarla, wśród hersirów. W mieści zabójcy nie odważą się niczego uczynić, na szlaku nie przetrwam nawet tygodnia.

Oczy Redgardki zatrzymały się na obliczu Ahraveena, wpiły się z dziką desperacją w żółtawe ślepia jaszczura.

- Dobrze ci patrzy z... oczu - powiedziała odsuwając w bok opadające na twarz włosy - Pomóż mi, proszę. Muszę się dowiedzieć, ilu ich jest i gdzie mają swoją kryjówkę. Hojnie cię wynagrodzę, przysięgam na wszystko, co święte... o ile wy w cokolwiek wierzycie, rzecz jasna...
Czyżby się szykował kolejny intratny interesik? :P

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 03 grudnia 2012, 10:41

Dobrze, zoobaczę co da ssię zrobić, ale niczego nie obiecuję, powiadasss, ze ścigający cię Redgardzi to zabójcy? nie klan wojowników? Bywaj kobieto, cass na mnie.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 03 grudnia 2012, 20:51

Obrażony na cały świat Llorvas zaczął w końcu tracić naburmuszony wyraz twarzy, ulegając coraz silniejszemu niepokojowi o nieobecnego jaszczura. Ryneczek Białej Grani rozbrzmiewał dźwiękami licznych rozmów, wibrujących nutą zatroskania i lęku, nie tylko o ciągle obracającego się na językach smoka, ale i niespokojną sytuację polityczną Skyrimu. Mieszkańcy Grani bali się o swe życie i przyszłość, chociaż starali się ukrywać to za fasadą buńczuczności i niewesołych żartów.

- Gdzie on polazł? - mruknął półgłosem dunmer, wsadzając dłonie za pas i spoglądając bacznie na wejście do pobliskiej karczmy - Przecie się nie łajdaczy z ludzką kobietą?

- Kto tam Ahraveena wie? - odparł Barr'teh - Jaszczury tak samo chutliwe jak człowieki... o, Llorvas patrzy, już skończył! Znaczy się, chutliwy jak ludź, a w chędożeniu od ludzia jeszcze szybszy!

Rozumny jaszczur przeciął szybkim krokiem ryneczek, nie mając większego kłopotu z przeciśnięciem się między przekupniami, ponieważ na widok rzadkiego na północy argonianina górale sami robili mu przejście, odprowadzając człekokształtnego gada podejrzliwymi spojrzeniami.

Ahraveen był w Skyrimie zaledwie od dwóch dni, ale już zdążył sobie wyrobić pewną opinię na temat ksenofobii tutejszej rdzennej ludności, ksenofobii wyczuwalnej co chwila i nader uciążliwie.

- Nie sstójcie jak kołki - syknął pod adresem swych kompanów - Rzeccna Pusscza do nass nie przyjdzie.
Myślę, że o Sadii porozmawiacie w drodze, bo słońce coraz wyżej. Wydaje mi się, że zostało jeszcze pożegnanie z karawaną khajiitów i możecie gnać do Rzecznej Puszczy.

Przywróciłem Mordimera do gry, bo szkoda mi było i charakterystycznego bohatera i doświadczonego gracza, ale gwoli przestrogi podkreślę bez wytykania palcem, że absolutnie nie życzę sobie w przyszłości powtórki z tego niefortunnego "incydentu".

A teraz wracamy do gry!

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 03 grudnia 2012, 21:13

To napsód Panowie. Wies Hasstur ta redgardzka kobieta gada co ci twoi krajanie to zabójcy, a nie klan wojowników. Co myslisś o tym? Kobieta obiecała zapłacic jak ssie wywiemy ilu ich jesst i gdzie mieszkajom. Dziwne. Ona gadała co za wygadywanie na Imperium Thalmoru zabójcó najęto by ją ucissyć.
Ostatnio zmieniony 03 grudnia 2012, 23:06 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 03 grudnia 2012, 22:51

Chociaż wielu mieszkańców miasta przyglądało się grupce cudzoziemskich przybyszów z wielką podejrzliwością, pilnujący bramy hersirowie musieli ich od razu rozpoznać. Wrota stanęły przed najmitami otworem, ukazując ich oczom kamienne fortyfikacje na zewnątrz grodu i podmiejskie zabudowania.

- Wojownicy i zabójcy to niewielka różnica w przypadku Alik'rów - odpowiedział ostrożnie Hastur, odprowadzając jednocześnie spojrzeniem zmierzającemu ku jurtom khajiitów Barr'teha - Równie dobrze zabijają w otwartym starciu, co po cichu. Ale to dziwna historia...

Redgard umilkł na chwilę rozmyślając nad czymś w trakcie powolnego marszu ku rzeczce i przerzuconemu nad nią mostkowi - Ale większość Alik'rów do końca walczyła z elfami po ataku Dominium na Hammerfell. Tylko dzięki ich poświęceniu i męstwu cesarscy legioniści zdołali się wycofać za wielką pustynię. Nie wiem, jak wielką nagrodę musiałby ktoś zaoferować, by zechcieli pracować dla Thalmoru.

- Nie powiedziała, ile sseptimów sskora jesst ssypnąć - przyznał niechętnie Ahraveen, drapiąc się pazurzastą łapą po obłej głowie - Ale przecież nie zasskodzi zarobić na ssprzedaniu jej wieśści, prawda?

Obrazek
Na obrazku podmiejskie stajnie, ale na razie nie zawracam Wam nimi głowy, bo na konia niestety Was nie stać! Trzeba puścić w ruch stare dobre nogi!

namakemono
Reactions:

Post autor: namakemono » 04 grudnia 2012, 07:05

- Nie wiem Ahraveenie, nie podoba mi się ta historia. Skoro kobieta jest poszukiwana za dyshonor, może gadać różne rzeczy, żeby zwieść pościg. Wiem co to honor redgardzkiego wojownika, ale w każdym stadzie znajdziesz czarniejszą od pozostałych owcę. Wydając niewinną kobietę zabójcom, jej śmierć będzie ciążyć na naszych sumieniach. Jeśli zaś jej pomożemy a okaże się winna, przeciw nam stanie każdy redgard, będziemy wyrzutkami. Ja chyba nie chcę się w to mieszać. Pieniędzy nie mamy w nadmiarze, ale gardło mi cenniejsze a honor jeszcze bardziej.

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 04 grudnia 2012, 10:01

-Mnie też się to nie podoba, poszukiwana kobieta, która okazuję się być ofiarą prześladowań i chcę nas wynająć do zemsty lub czegoś jeszcze, Breton który biega po całym świecie i zawsze krok przed nami jest, dodatkowo smoki, nie wiem lepiej ruszmy się w stronę Rzecznej Puszczy.
Dzięki wielkie, za bardzo się wk....łem ale już ok wracam do gry i nie mam zamiaru psuć rozrywki innym graczom.
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 04 grudnia 2012, 10:23

Dobsse, wcale nie nalegam, nim ssię nie dowiemy co i jak to nie będziemy ssie miesac. Trza iść do Rzecznej Puscy i zobacyć co u nich, ale zapłatę nassą pewnie Breton zgarnął, nic idziem do Pusscy.
Ostatnio zmieniony 04 grudnia 2012, 12:31 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Procjon
Reactions:

Post autor: Procjon » 04 grudnia 2012, 11:33

- Zgadzam się. A tej kobiecie pomogę choćby i po to, by dokuczyć Thalmorowi. - powiedział milczący dotąd Altmer. - Nawet jeżeli miałbym robić to sam.

namakemono
Reactions:

Post autor: namakemono » 04 grudnia 2012, 11:45

- Rób jak uważasz, ale zważ, że to nie muszą być prawdziwe słowa. Rzekła co chciała, może jest wrogiem, a może szpiegiem Thalmoru. Nie mam zamiaru tego rozstrzygać.

Procjon
Reactions:

Post autor: Procjon » 04 grudnia 2012, 12:32

- Jeżeli jest szpiegiem, to czemu miałaby twierdzić, że Thalmor ją ściga? Żeby zyskać sympatię miejscowych? Wydawałoby mi się to co najmniej dziwne. Jednak trochę wątpliwości pozostaje. Nie będzie wam przeszkadzało moje towarzystwo w podróży do Rzeczne Puszczy? Chciałbym obejrzeć sobie z bliska Czarnygłaz.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 04 grudnia 2012, 12:36

Sivariaelu, jesteś Wysokim Elfem, kazdy człowiek uważa cię za naturalnego sprzymierzeńca albo ssługe Thalmoru, racej nie pokazuj za cęsssto swojej twarzy i nie opowiadaj o twej wrogości do Thalmoru, bo to podejrzenia budzi, nikt ci i tak nie uwierzy bo jessteś Thalmorczykiem. Mamy sslowa Kobiety przeciwko tamtym wojownikom, nie wiemy kto rację ma. Kto jesst winien a kto nie. Nikt tu nie lubi Thalmoru, mówiąc że Elfy ją ścigają zysskała ssympatie Nordów nienawidzących Thalmoru. Na jej miejsscu, tez bym tak gadał.
Ostatnio zmieniony 04 grudnia 2012, 12:49 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

namakemono
Reactions:

Post autor: namakemono » 04 grudnia 2012, 12:39

- Nie zadźgaliśmy Cię w tę stronę, nie zadźgamy i w powrotnej.

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 04 grudnia 2012, 13:38

-Szlak niebezpieczny, wszędzie bandyci, olbrzymy wielkie kraby kto wie co czyha na nieostrożnego wędrowca.
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

ODPOWIEDZ