Forum & ASy
-
Mrufon
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Tak, ale nie każdy i nie od razu ma dostęp do innych pul umiejek. To są pule ponadstandardowe, umiejętności z półki "extra" (w znaczeniu ponad- a nie super-).
Ja chciałbym od samego początku móc kształtować moją postać jak kulkę plasteliny. Kulka ma tylko kolor a reszta zależy od ciebie...
Ja chciałbym od samego początku móc kształtować moją postać jak kulkę plasteliny. Kulka ma tylko kolor a reszta zależy od ciebie...
Ostatnio zmieniony 02 marca 2011, 17:15 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ghasta
- Reactions:
- Has thanked: 3 times
- Kontakt:
1. Jeśli ktoś nie ma dostępu do gildii itp nie szans na zmianę / dodatkowe umiejętności.venar napisał/a:
Odniosę się tylko do jednej kwestii
Tutaj nie jest tak do końca. 20 zdolności profesjonalnych jakie znamy to taka podstawa dostępna dla każdego (wojownika, paladyna, maga, kapłana itd.). I nie jest to wszystko. Dodatkowych umiejętności, które mogą wyróżniać poszczególne postacie są do nauczenia (nabycia) w specjalistycznych organizacjach, gildiach, bractwach. Zarzut ten był poruszany na Konie i taka jest właśnie odpowiedź ASa.Każdy bohater jest podobny do innego (w obrębie profesji), te same zestawy umiejek
2. umiejętności z tych miejsc są kopiami umiejętności z profesji (tak circa 90%) lub ew. umożliwieniem lepszego wykonania umiejek posiadanych
3. takie wytłumaczenie jest nie do przyjęcia dla nowego gracza, który jest przyzwyczajony do raczej otwartej listy umiejek bez zbędnych (narzuconych przez system) ograniczeń.
Więc takie wytłumaczenie przepada w przedbiegach.
-
mordimer00
- Reactions:
Dokładnie tak każdy bohater jest identyczny w obrębie rasy i profesji, tzn.
100 wojowników ludzkich (średnie rzuty na wszystko) będzie identycznych, oczywiście będą się różnić wyglądem, wzrostem , wagą itp, ale pod względem mechaniki będą tacy sami i to jest dziwne taka armia klonów.
Każdy z graczy chciałby aby jego postaci ewoluowały tak jak on sam sobie chce a nie jak narzuca mu się, sam chciałbym rozdzielać sobie pkt po awansach w co chcę, a może nie chcę być aż tak inteligentny ale za to....,
może warto zamiast PD na profesję dawać plusiki do cech i umiejek, albo pkt na to przyznawać.....
100 wojowników ludzkich (średnie rzuty na wszystko) będzie identycznych, oczywiście będą się różnić wyglądem, wzrostem , wagą itp, ale pod względem mechaniki będą tacy sami i to jest dziwne taka armia klonów.
Każdy z graczy chciałby aby jego postaci ewoluowały tak jak on sam sobie chce a nie jak narzuca mu się, sam chciałbym rozdzielać sobie pkt po awansach w co chcę, a może nie chcę być aż tak inteligentny ale za to....,
może warto zamiast PD na profesję dawać plusiki do cech i umiejek, albo pkt na to przyznawać.....
-
Mrufon
- Reactions:
- Kontakt:
Trochę rozwinę swoją wypowiedź o tych jednakowych postaciach:
-światek złodziejski jest niezwykle złożony i zróżnicowany. Są złodzieje kieszonkowi z targów miejskich, elitarni włamywacze, rabusie zaułkowi, paserzy, lichwiarze, spece od zabezpieczeń, fałszowania dokumentów, pułapek magicznych, etc. Nie postuluję rozwinięcia puli profesji, czyli dodawania w nieskończoność każdej drobnej modyfikacji profesji wyjściowej, ale co innego - złodziej jest u podstawy z 2-3 zdolnościami najbardziej charakterystycznymi. Reszta to już decyzja gracza, który poprzez dobór umiejętności nawiguje dalej bohaterem w kierunkach opisanych wyżej.
Większe zróżnicowanie uatrakcyjni świat. Każdy złodziej będzie inny, nie będzie dwóch takich samych. W ten sposób mechanika tworzenia postaci nadąży za popytem na różne wariacje profesyjne, bez konieczności tworzenia setek profesji w celu zadowolenia każdego gracza. Moim zdaniem złote rozwiązanie.
-światek złodziejski jest niezwykle złożony i zróżnicowany. Są złodzieje kieszonkowi z targów miejskich, elitarni włamywacze, rabusie zaułkowi, paserzy, lichwiarze, spece od zabezpieczeń, fałszowania dokumentów, pułapek magicznych, etc. Nie postuluję rozwinięcia puli profesji, czyli dodawania w nieskończoność każdej drobnej modyfikacji profesji wyjściowej, ale co innego - złodziej jest u podstawy z 2-3 zdolnościami najbardziej charakterystycznymi. Reszta to już decyzja gracza, który poprzez dobór umiejętności nawiguje dalej bohaterem w kierunkach opisanych wyżej.
Większe zróżnicowanie uatrakcyjni świat. Każdy złodziej będzie inny, nie będzie dwóch takich samych. W ten sposób mechanika tworzenia postaci nadąży za popytem na różne wariacje profesyjne, bez konieczności tworzenia setek profesji w celu zadowolenia każdego gracza. Moim zdaniem złote rozwiązanie.
-
mordimer00
- Reactions:
Dokładnie bo wszyscy złodzieje są tacy sami
)
Niech jeden ma większe zdolności przy doliniarstwie, drugi przy włamywaniu a trzeci....
I niech w końcu to zależy od gracza a nie od ściśle narzuconych reguł systemu.
Niech to gracz decyduje o tym co jego postać potrafi niech kupiec rozwija się np. w złodzieja, a złodziej w kupca, niech w końcu gracz ma możliwość rozwijania postaci nabywania innych zdolności.
Jak dla mnie system RPG powinien być otwarty na gracza a nie gracz na system, czyli profesje początkowe rozumiem ok bo zawsze ktoś jakoś zacząć musi ale niech gracze mają wybór niech zbierają PD na inne cele, na wykup umiejek, czy nawet innych profesji niech się dokształcają, niech się zmieniają jak tylko gracze chcą. To jest RPG, a nie ścisłe ramy, tłoczące kogoś do pudła i wymuszające na nim te same gabaryty jak na innych.
Niech jeden ma większe zdolności przy doliniarstwie, drugi przy włamywaniu a trzeci....
I niech w końcu to zależy od gracza a nie od ściśle narzuconych reguł systemu.
Niech to gracz decyduje o tym co jego postać potrafi niech kupiec rozwija się np. w złodzieja, a złodziej w kupca, niech w końcu gracz ma możliwość rozwijania postaci nabywania innych zdolności.
Jak dla mnie system RPG powinien być otwarty na gracza a nie gracz na system, czyli profesje początkowe rozumiem ok bo zawsze ktoś jakoś zacząć musi ale niech gracze mają wybór niech zbierają PD na inne cele, na wykup umiejek, czy nawet innych profesji niech się dokształcają, niech się zmieniają jak tylko gracze chcą. To jest RPG, a nie ścisłe ramy, tłoczące kogoś do pudła i wymuszające na nim te same gabaryty jak na innych.
Ostatnio zmieniony 02 marca 2011, 18:56 przez mordimer00, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Keth
- Reactions:
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 84 times
- Kontakt:
Strasznie utkwił mi w głowie ten pomysł z reedycją w formacie PDF. Wydaje się toto naprawdę dobrym pomysłem, który ma co najmniej trzy zalety: a) nie wymaga dużych funduszy na realizację, b.) pozwoli zgromadzić przynajmniej minimalny kapitał startowy dla wydania papierowego, c) pozwoli określić przynajmniej w przybliżeniu liczebność grupy docelowej. Oczywiście wystarczy jeden nieuczciwy fan, który wrzuci ten plik na Rapidshare i już cały świat będzie się zagrywać kacetami kosztem Asów, ale może jednak warto tę ideę rozważyć na poważnie?
Więc gracz będzie miał motywację ku temu aby należeć do organizacji.1. Jeśli ktoś nie ma dostępu do gildii itp nie szans na zmianę / dodatkowe umiejętności.
A skąd taka wiedza? Czyżbyś miał dostęp do tajnej Szuflady?2. umiejętności z tych miejsc są kopiami umiejętności z profesji (tak circa 90%) lub ew. umożliwieniem lepszego wykonania umiejek posiadanych
A niby skąd takie dane? Na portale są sami wyjadacze więc nie wiem skąd "argument" z nowym graczem. Zobacz sobie na systemy d20 gdzie masz podstawowy pakiet umiejętności, atutów, zdolności itd. Dopiero przy tzw klasach prestiżowych, specjalizacjach oraz wspomnianych organizacjach masz możliwość uzyskiwania nowych często innych i ciekawszych umiejętności.3. takie wytłumaczenie jest nie do przyjęcia dla nowego gracza, który jest przyzwyczajony do raczej otwartej listy umiejek bez zbędnych (narzuconych przez system) ograniczeń.
Pokaż mi system gdzie jest inaczej...100 wojowników ludzkich (średnie rzuty na wszystko) będzie identycznych, oczywiście będą się różnić wyglądem, wzrostem , wagą itp, ale pod względem mechaniki będą tacy sami i to jest dziwne taka armia klonów.
I na koniec ostatnia uwaga. To nie WFRP panowie.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
-
Mrufon
- Reactions:
- Kontakt:
Ale wybierasz te, które chcesz rozwijać. Nikt z góry pakietu nie narzuca. Masz pulę punktów i SWOBODNIE je rozdzielasz, nie tak ja w KC. To spora różnica.Zobacz sobie na systemy d20 gdzie masz podstawowy pakiet umiejętności, atutów, zdolności itd
Każdy system, w którym stawia się na indywidualność i decyzje zostawia graczom, a nie wtłacza w te same bez końca buty.Pokaż mi system gdzie jest inaczej...
To akurat zły przykładTo nie WFRP panowie.
Tak Mrufon, z tą różnicą że masz pewien pakiet dostępny gdzie wybierasz sobie co poziom jakąś umiejkę z dostępnej puli. W KC dostajesz cały pakiet podstawowy od razu. W dalszym ciągu jesteś "ograniczony do pewnych umiejętności klasowych. I na pewnych równorzędnych wysokich poziomach masz podobną ilość umiejętności zarówno w KC jak i np. w AD&D. Jeśli weźmiesz dwóch wojowników, magów czy złodziei w AD to przy powiedzmy 10 POZ będą się oni różnili może jedną umiejętnością. I dopiero klasa prestiżowa i dodatkowe umiejętności pozwalają na wyróżnienie się tej postaci. Dokładnie jak w KC tyle, że w jednym systemie masz wszystko od razu a w drugim zyskujesz umiejki stopniowo.
Co do punktów, które SWOBODNIE rozdzielasz. W KC tez możesz, to kwestia uzgodnienia z MG żeby gracz najpierw wykonał rzuty a potem dopasował je do cech. W końcu to herosi prawda? AS rozważa każdą opcję aktualnie tworzenia postaci by gracz chcący grać wojownikiem nie trafił na siłę startową 51 u człowieka
(jest to możliwe).
Co do punktów, które SWOBODNIE rozdzielasz. W KC tez możesz, to kwestia uzgodnienia z MG żeby gracz najpierw wykonał rzuty a potem dopasował je do cech. W końcu to herosi prawda? AS rozważa każdą opcję aktualnie tworzenia postaci by gracz chcący grać wojownikiem nie trafił na siłę startową 51 u człowieka
Konkretny przykład poproszę.Każdy system, w którym stawia się na indywidualność i decyzje zostawia graczom, a nie wtłacza w te same bez końca buty.
Nawiązywałem do umiejętności. W WFRP masz 100PD i możesz je wydać na dowolną umiejętność jaka Ci przyjdzie do głowy.To akurat zły przykład Grin WFRP to schematyczne tworzenie.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
-
Mrufon
- Reactions:
- Kontakt:
Ale w KC masz tę pulę ściśle zdeterminowaną, nigdy nie dostaniesz innej, w dedeku masz pewien margines swobody, no i masz dużo atutów, w których możesz przebierać.Tak Mrufon, z tą różnicą że masz pewien pakiet dostępny gdzie wybierasz sobie co poziom jakąś umiejkę z dostępnej puli. W KC dostajesz cały pakiet podstawowy od razu. W dalszym ciągu jesteś "ograniczony do pewnych umiejętności klasowych. I na pewnych równorzędnych wysokich poziomach masz podobną ilość umiejętności zarówno w KC jak i np. w AD&D. Jeśli weźmiesz dwóch wojowników, magów czy złodziei w AD to przy powiedzmy 10 POZ będą się oni różnili może jedną umiejętnością.
Ja wolę swobodny przydział punktów z puli, wtedy takie 51 dla woja będzie niemożliwe. W losowych metodach generacji słabe rzuty przekreślają szanse na dobrą postać. Owszem, można powtórzyć rzuty - ale wtedy po co rzucać, jak się zlewa czynnik losowy?o do punktów, które SWOBODNIE rozdzielasz. W KC tez możesz, to kwestia uzgodnienia z MG żeby gracz najpierw wykonał rzuty a potem dopasował je do cech. W końcu to herosi prawda? AS rozważa każdą opcję aktualnie tworzenia postaci by gracz chcący grać wojownikiem nie trafił na siłę startową 51 u człowieka
Savage Worlds i poniekąd d&d, szereg autorek (w tym mojaKonkretny przykład poproszę.
-
mordimer00
- Reactions:
a ja pisałem o początkowych postaciach!!! od 1 -10 poz wszyscy są tacy sami nich ich nie wyróżnia oprócz wyglądu!!!!
Dzikie Pola, Neuroshima, Cyberpunk, Strefa Śmierci, earthdawn, coś więcej??? Każday bohater z danej rasy i konkretnej profesji niczym się nie różni od innych no chyba, że ma szczęście w rzucie k100! i tyle!!!
jedno sztampowe rozwiązanie!!! wszyscy są tacy sami!!! i wszyscy tutaj są za tym!!! spoko cała ludzkość w ręce klonów!!! hip hip hip hurra!!!
Dzikie Pola, Neuroshima, Cyberpunk, Strefa Śmierci, earthdawn, coś więcej??? Każday bohater z danej rasy i konkretnej profesji niczym się nie różni od innych no chyba, że ma szczęście w rzucie k100! i tyle!!!
jedno sztampowe rozwiązanie!!! wszyscy są tacy sami!!! i wszyscy tutaj są za tym!!! spoko cała ludzkość w ręce klonów!!! hip hip hip hurra!!!
W KC masz pule podstawową w ilości 20 na profesję. W ramach jednej kasty jakieś 3/5 umiejek się powtarza. Natomiast w przykładowym AD masz ich nieco więcej ale każda z nich jest dostępna dla każdej profesji. Jedynym wymaganiem jest wysokość cechy. Ja wolę KC z ich specjalizacją w umiejkach.Ale w KC masz tę pulę ściśle zdeterminowaną, nigdy nie dostaniesz innej, w dedeku masz pewien margines swobody, no i masz dużo atutów, w których możesz przebierać.
Ależ takie rozwiązanie jest możliwe. Kto wie jaka będzie metoda przydziału punktów we wznowieniu. Ja nie wiem...Ja wolę swobodny przydział punktów z puli, wtedy takie 51 dla woja będzie niemożliwe. W losowych metodach generacji słabe rzuty przekreślają szanse na dobrą postać. Owszem, można powtórzyć rzuty - ale wtedy po co rzucać, jak się zlewa czynnik losowy?
1 - nie znamSavage Worlds i poniekąd d&d, szereg autorek
2 - nie zgadzam się
3 - bez komentarza