Ogame a kacety

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 06 czerwca 2011, 22:47

Keth napisał(a):

Akademia marynarki - dobrze wyszkolona kadra oficerska stanowi podstawę każdej floty pretendującej do miana największej morskiej potęgi militarnej świata. Każdy nowy poziom akademii oznacza następny rocznik oficerów przygotowanych do dowodzenia dodatkowym zgrupowaniem marynarki.
Akademia w laboratorium?
Może lepiej moja Katedra w Akademii
Keth napisał(a):
Dodatkowo proponuję wymienić nazwę hangar na kotwicowisko.
Eeee może mniej egzotycznie. Np reda, lub po prostu port

Keth napisał(a):
Czy jest możliwy wykaz wszystkich jednostek wojskowych występujących w grze?
KCpedia zawiera wszystko. Jest to dwunasta zakładka licząc z góry w menu dostępnym po prawej stronie. Pomiędzy zakładką handlarz a sojusz.

Keth napisał(a):
Jeśli o tratwę idzie, proponowałbym zmianę na kogę zaopatrzeniową.
Sama "koga" brzmi lepiej w moim mniemaniu

Keth napisał(a):
Dwa podstawowe surowce to dla mnie żelazo i drewno, a odpowiadające im budowle to manufaktura metalurgiczna i manufaktura tartaczna.
Tu się z kolegą nie zgodzę.
Technologia komputerowa czyli akademia marynarki wymaga w takim układzie drzewa i PM. To samo tyczy się technologi energetycznej którą mamy zamienioną bodajże na obłaskawienie żywiołów wody. Więc je obłaskawiamy drzewem i PM?
Obłaskawienie żywiołów wody zostawiłbym jako obłaskawienie żywiołów (ogólnie wszystkich) w opisie walnąłbym że to kapliczki świątynie a w nich magiczne rytuały i kolekta sprawiają że żywioły są przychylne. Czyli złoto i PM.
Nie zapominajmy że ta dziedzina wpływa na elektrownie fuzyjne czyli dodatkową energię/populację
EDIT:
(dodatkowa myśl):

W dodatku większość jednostek pływających kosztowałaby więcej metalu niż drewna. Metal mimo wszystko zamieniłbym na jakąś ogólną nazwę podstawowych surowców gdyż w głównej mierze w konstrukcjach jest on używany. W badaniach znacznie większą rolę zaczyna odgrywać kryształ dlatego wydaje mi się że lepiej by było to złoto a nie drewno. O deuterze i PM już pisałem więc mam nadzieję że nie muszę dodatkowo przekonywać...
Mithril mógłby zastąpić antymaterię....
Ostatnio zmieniony 06 czerwca 2011, 22:54 przez Arke, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 06 czerwca 2011, 23:48

Dobra Panowie po kolei.

1. Keth i Arke niech zajrzą do swojej zakładki bogowie. Przyjemnych modłów. To taki prezent za Waszą aktywność w tym miejscu na forum.
2. Przyjmuję koncepcję Arkę jako nowy wykładnik i jej na razie będziemy się trzymać. Surowce to metal, złoto i Potencjał magiczny, energia to populacja. Dziś pozmieniałem tylko nazwy opisy będę zmieniał następnym razem.
3. Laboratorium przechodzi w uniwersytet i w ramach badań można tworzyć czary, katedry i technologie.
4. Nad jednostkami trzeba myśleć całościowo, a nie pojedynczo. Po za tym nie rozumiem, dlaczego najmniejszym i najwolniejszym środkiem transportu nie może być tratwa?
5. Jeśli idzie o hangar to jeszcze nie dogrzebałem się do pliku z tym tłumaczeniem, ale to kosmetyka. Najpierw trzeba wypracować silne fundamenty.

Teraz uwaga do Jimiego. Nie widzę nic na przeciw, aby kolejne uniwersum postawić na modę Twojej propozycji, ale po kolei. Ruszyliśmy na razie w ten deseń i tego się trzymamy.

Do wszystkich po sprawdzajcie nazwy czy się nigdzie nie rąbnąłem. Jutro postaram się pozmieniać chociaż część opisów.

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 07 czerwca 2011, 14:29

Dzięki coś tam coś tam niby się zadziało u tych bogów. Niestety nie widać ile jest punktów do dyspozycji oraz ile na co wydano...

W aspekcie księżyca i możliwości jego zniszczenia (dla założenia że nazwiemy go przeklętym cmentarzyskiem lub po prostu cmentarzyskiem) Gwiazdę śmierci można zastąpić latającą fortecą. Taki latający zamek niczym Odprysk Księżyca u Eriksona

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 07 czerwca 2011, 14:49

Dziwne u mnie jak nacisnę zakładkę bogów, dokładnie widać ile mam punktów do rozdania (Punktów do dyspozycji : 0) oraz jaki jest aktualnie poziom (Aktualny poziom : 0

Bóg szlachetności, odwagi, pomocy i nadziei, bezwzględnej walki ze wszelkimi przejawami zła i chaosu.

Maks. ilość flot +2. Maksymalny poziom : 20)

O księżycu jeszcze nie myślałem :D

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 07 czerwca 2011, 15:35

Ok z tymi punktami to lol; trza iść do okulisty :P

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 08 czerwca 2011, 19:10

Pomysł z wprowadzeniem jako surowca populacji był przedni! (mam na myśli miasto). Złoto jest w porządku, potencjał magiczny również, tylko ta kopalnia metalu trochę mi nie pochodzi. Wszystko będziemy budowali z metalu? Realistycznie rzecz biorąc, więcej potrzeba tu drewna niż żelaza, ale znowu nie wszystko stworzymy wyłącznie z drewna. Jako formę kompromisu proponuję termin ogólny Budulce zamiast Metal (pod jego pojęciem mieściłoby się wszystko od drewna przez płótno na żagle po stopy rozmaitych metali). W ten sposób mielibyśmy Budulce, Złoto, Mitryl, Potencjał Magiczny i Populację. Gdyby ten pomysł przeszedł, proponowałbym przechrzcić Kopalnię metalu na Infrastrukturę Metalurgiczno-tartaczną lub coś podobnego.

Trudno mi przekonać się do nazwy Wioska w wykazie jednostek, brzmi ona jakoś tak... niezręcznie. IHMO widziałbym tam raczej coś takiego jak koga lub barka osadnicza (kojarząca się jednoznacznie jako jednostka budowana w stoczni), co więcej, pasowałaby mniej więcej z kogą zaopatrzeniową, gdyby ta zastąpiła jednak tratwę. W ogóle do nazw jednostek ustosunkuję się nieco później, w miarę czasu wolnego - jedna propozycja z marszu: myśliwiec elficki przechrzciłbym przykładowo na skif patrolowy, czółno zwiadowcze lub lekki drakkar, coś w ten deseń.

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 08 czerwca 2011, 19:52

ja nadal mam problemy z PW
mimo wpisywania treści i tematu (nie wiem jak odbiorca)
ale ja widzę tylko temat - po kliknięciu na wiadomość nic nie ma do odczytania
Dura lex sed lex

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 08 czerwca 2011, 20:55

Ad. Keth:
Pomysł zmiany metalu na inny surowiec jest ok, tylko jaki?
Jeśli kopalnia metalu miałaby się zwać Infrastrukturę Metalurgiczno-tartaczną to jak będzie się zwał magazyn tegoż surowca?

Jeśli idzie o wioskę to również mam z tym problem. Musi być budowana w stoczni, nie pływa, znajduję się po za wyspą, atakowana jest zazwyczaj w pierwszej kolejności i dostarcza populacji. Jak to nazwać?

Ad. RHN
Napisz do mnie wiadomość, ja spróbuję odpowiedzieć. Na pewno coś jest nie tak z wiadomościami między graczami (dowiedziałem się tego z forum) ale dalej nie bardzo potrafię zdiagnozować. Może to wyłącznie kwestia doświadczenia.
Czy Arke również nie może odczytać wiadomości, czy tylko Ty masz z tym problem?
I jeszcze jedno pytanie - macie z Arkę wspólne łącze, czy klikacie razem np. z pracy bo mi ciągle w panelu administracyjnym Was podświetla?
Ostatnio zmieniony 08 czerwca 2011, 21:00 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

jimmor
Reactions:
Kontakt:

Post autor: jimmor » 08 czerwca 2011, 21:02

Jeśli idzie o wioskę to również mam z tym problem. Musi być budowana w stoczni, nie pływa, znajduję się po za wyspą, atakowana jest zazwyczaj w pierwszej kolejności i dostarcza populacji. Jak to nazwać?
Łodzie rybackie? Pozwalają na wzrost populacji dzięki nowym źródłom pożywienia.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 08 czerwca 2011, 21:16

Spoko, tylko dlaczego ta łódź nie pływa i dlaczego zawsze najpierw ją atakują oraz dlaczego tak dużo złota potrzeba aby ją zbudować. Należy również pamiętać, że po jej zniszczeni jakaś część złota zostanie możliwa do zebrania i o tym, że populacja znacząco spadnie, jeśli ta jednostka zginie.

A może pójść bardziej w stronę magii i mistyki. Jednostkę nazwać dobrymi duchami wyspy, które dbają o ludność danej wyspy. Żeby takiego ducha przywołać trzeba go przebłagać złotem. Dodatkowo, duchy te oddają swoje życie jako pierwsze w obronie wyspy - co Wy na to? Mogą to być duchy opiekuńcze Arianny, albo Gothmeda albo jeszcze kogoś innego.

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 08 czerwca 2011, 21:36

Keth napisał(a):
Jako formę kompromisu proponuję termin ogólny Budulce
Budulce to to słowo jakiego mi brakowało, dobre skojarzenie Keth
Magazyn metalu możesz nazwać składem budowlanym lub też po prostu Magazynami.
jimmor napisał(a):
Łodzie rybackie? Pozwalają na wzrost populacji dzięki nowym źródłom pożywienia.
Również mi się podoba ta sugestia; tylko czemu do ich produkcji potrzebny jest PM?
Trzeba albo wprowadzić moda w mechaniczną część gry, albo pozostać przy wiosce a sugerowaną barkę osadniczą wcisnąć w opis; np:
Barka osadnicza pozwala w wygodny i stosunkowo tani sposób rozbudowywać pomniejsze wioski wokoło rodzimego miasta... które w istotny sposób wspierają gospodarkę rejonu.
Możliwości jest tu do bólu

czegoj napisał(a):

Czy Arke również nie może odczytać wiadomości, czy tylko Ty masz z tym problem?

Ja jego wiadomości widzę normalnie.

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 08 czerwca 2011, 21:42

czegoj napisał(a):
A może pójść bardziej w stronę magii i mistyki. Jednostkę nazwać dobrymi duchami wyspy, które dbają o ludność danej wyspy. Żeby takiego ducha przywołać trzeba go przebłagać złotem. Dodatkowo, duchy te oddają swoje życie jako pierwsze w obronie wyspy - co Wy na to? Mogą to być duchy opiekuńcze Arianny, albo Gothmeda albo jeszcze kogoś innego.

Ten pomysł rezerwowałem dla elektrowni fuzyjnej. Świątynie duchów opiekuńczych. Dzięki modłom i obrzędom które spotrzebowują PM zapewniają dobrobyt ect. (dzięki któremu populacja wzrasta)

jimmor
Reactions:
Kontakt:

Post autor: jimmor » 08 czerwca 2011, 22:12

Również mi się podoba ta sugestia; tylko czemu do ich produkcji potrzebny jest PM?
Doprawdy nie wiem... A nie można tego przestawić w ustawieniach engine, co by koszty były w surce a nie deuterze? Tylko nie mam pojęcia jak na zbilansowanie gry to wpłynie, zacznie się strasznie opłacać floty rybackie złomować.

Dlaczego nie pływają? No bo rybacy przy brzegu zawsze się taplają. A jak idzie najazd, to ich dopada w morzu i wycina.

Alternatywnie - zmienić na dryfujące wyspy. I populacja rośnie i PM jak znalazł na miejscu i popłynąć nie mogą bo dryfujące są :D

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 09 czerwca 2011, 17:59

Czegoju, jeden z przedmówców już to zaznaczył, ale przypomnę raz jeszcze - termin Metal chciałem zastąpić uniwersalnym terminem Budulce, pod który można podciągnąć w zasadzie wszystko (metal, drewno, kamień, płótno, itp.). Stąd automatycznie manufaktura i skład budowlany.

Teraz badania militarne - widzę technologię laserową, jonową, plazmową. Badania każdej następnej wymagają wpierw pewnego postępu we wcześniejszej. Jak to przełożyć na orchiański uniwersytet? Dopóki wydawało mi się, że występuje tylko jeden wątek uzbrojenia do badania, chciałem go nazwać czymś w ogólnikowym stylu Modernizacja pokładowego uzbrojenia. Ponieważ jednak wątków zbrojeniowych jest kilka, konieczne staje się ich uszczegółowienie, w dodatku tak, by te bardziej zaawansowane niejako wyrastały z tych wcześniejszych. Całkowicie robocza koncepcja, bardziej dla zobrazowania pomysłu niż natychmiastowego wdrożenia:

- obrotowe balisty,

- obrotowe katapulty,

- szybkostrzelne katapulty z naciągiem łańcuchowym,

- ultraszybkie miotacze wszystkiego, co robi kuku.

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 09 czerwca 2011, 22:28

jimmor napisał(a):

A nie można tego przestawić w ustawieniach engine, co by koszty były w surce a nie deuterze?
To przecież zaproponowałem:
Arke napisał(a):
Trzeba albo wprowadzić moda w mechaniczną część gry,

Ponadto:

Technologia szpiegowska --> Katedra Astrologii (Astrologia wróżbiarstwo wywiad)

Katedra marynarki --> Katedra oficerska (wiadomo oficerowie dowództwo)

Technologia bojowa --> Katedra dziedzin bojowych (technologie jak i czary ofensywne)

Technologia ochronna --> Katedra magii ochronnej (tarcze to najpewniej sfery niewrażliwości)

Opancerzenie --> Katedra inżynieryjna (mocniejsze konstrukcje i pancerze konwencjonalne)

Obłaskawienie żywiołaków wody --> Katedra badań nad żywiołami (wszystkie żywioły, gdyż w dalszej części odegra to istotną rolę)

Technologia nadprzestrzenna --> Katerda sfer (inne sfery egzystencji są kluczem do teleportów i innych napędów)

Napęd wiosłowy --> b.z. (zrozumienie żywiołu wody - wykorzystawszy jego natury - rytuały magiczne wiosła ect.)

Wydajniejszy napęd wiosłowy --> napęd żaglowy (zrozumienie żywiołu powietrza - wykorzystawszy jego natury - rytuały magiczne żagle ect.)

Napęd nadprzestrzenny --> napęd magiczny (nie tylko zaprzęga żywioły do pracy ale okręt ślizga się na krawędziach sfer dzięki czemu przyśpiesza podróż; coś jak podróż przez magiczne groty jak zwykle zapożyczone od Eriksona)

Technologia laserowa --> Pioruny (tak strzelam bo nie mam idei)

Technologia jonowa --> Kuliste pioruny (tak strzelam bo nie mam idei)

Technologia plazmowa --> Kule ognia i piorunów (tak strzelam bo nie mam idei)

Międzygalaktyczna Sieć Badań Naukowych --> Sieć kryształów uniwersyteckich (dzięki magicznym środkom przekazu współpraca pomiędzy poszczególnymi uniwersytetami znacznie przyśpiesza prace naukowców)

Technologia Ekspedycyjna --> Katedra odkrywców

Technologia Gravitonów --> .... (no idea)

To są moje propozycje w temacie technologii mam nadzieję że jeżeli nie przypadną wam do gustu to przynajmniej pobudzą waszą wyobraźnię do wymyślenia lepszych...

ODPOWIEDZ