No bo nie powiecie mi chyba że wszyscy tutaj to starzy wyjadacze posiadający czasopisma z 93r.
Myślę że bardzo by to pomogło mi i innym pragnącym rozpocząć grę w KC.
Tak. Wydruki i kserówki w opasłym segregatorze.zgromadziliście segregatory pełne kserówek lub własnych wydruków?
Nie wiem jak inni, ja część mam, a część niestety komus pozyczyłem :/No bo nie powiecie mi chyba że wszyscy tutaj to starzy wyjadacze posiadający czasopisma z 93r.
Wroć! Zaczęli psuc przed wydaniem tego czegoś. Połowa tych wypocin to ich powtórka ich produkcji z MiM.Odradzam natomiast wydany przez MAGa podręcznik - wbrew oczekiwaniom fanów KC nie trafił do niego w miarę kompletny system spod ręki A.Szyndlera, lecz jego interpretacja autorstwa kilku innych osób (później zaczęli psuć KC różnymi artykułami w MiM).
A ja nie, zawiera on dużą dawkę historii ale to akurat znajduje się i na portalu.Odradzam natomiast wydany przez MAGa podręcznik
Wiemy dobrze, że KC-ty "ewoluowały" i zasady z podręcznika różnią się od tych, które ukazały się w MiMach i to prawie pod każdym względem. Później była 3ed i tu znów zmiany. Nie zapominając o autorskich dodatkach. Generalnie zamierzeniem portalu było trzymanie się zasad tych z MiMa choć w części artykułów czy wypowiedzi na forum można zauważyć "inne wersje".Jeśli tak, to jaką wersję podręcznika najlepiej używać?
Szczerze to poleciłbym najpierw zajrzenie do download po skarb nospe cz.1 i wydrukowanie stron dotyczących KC z MiM. Zdaje się, że najważniejsze są w pierwszych 6 numerach. Potem to ładnie poskładać i zapoznać się z tym materiałem. Dopiero potem brałbym się za całościowe KC-ty. Niestety każda z całościówek ma już swoje wady. Największa to skażenie pierwotnych KC-tów pomysłami autorskimi. Podręcznik w doc to największa wada, że gdzieś gubi jedną szkołę magi ma tylko 2 kręgi. W wielu miejscach odbiega już od pierwowzoru. KC-ty z pdefów są bardzo dobrym opracowaniem, jednak one już mają olbrzymią ilość naleciałości z innych pomysłów fanów. Zapewniam, że jeśli chcesz się nauczyć dobrze grać w ten system to po kilku sesjach będziesz miał swoją prywatną wersje KC-tów, ot taka uroda tego systemu. Pełny podręcznik tutaj na nic się nie zda. Zawsze się znajdzie, ktoś kto powie, że to już nie są KC-ty. W Kryształy gra się sercem i wyobraźnia, a nie podręcznikami.Ale polecacie bardziej starą wersje w doc, czy tą nową nazwaną w download - Kopalnia wiedzy o KC.
Jakiej histori ? ? Ten bełkot, ze "nikt nie wie bo nic nie wiadomo" nazywasz historią ? Opis kilku kolejnych katanów na zasadzie, "był, zabijał, zabili go"? Co to wnosi? Ta "tzw historia" nie jest warta brudzenia papieru tuszem.A ja nie, zawiera on dużą dawkę historii ale to akurat znajduje się i na portalu.
Napisz lepsząJakiej histori ? ? Ten bełkot, ze "nikt nie wie bo nic nie wiadomo" nazywasz historią ? Opis kilku kolejnych katanów na zasadzie, "był, zabijał, zabili go"? Co to wnosi? Ta "tzw historia" nie jest warta brudzenia papieru tuszem.
To akurat było mało merytoryczne w temacie. Użytkownik prosił o pomoc w dobraniu odpowiedniego podręcznika. Wiemy już co Ci się nie podoba (czyt. wszystko), ale jeśli już chcesz się odzywać w tym temacie to dawaj wskazówki do dobrych tekstów. Jak takich nie ma (w Twoim mniemaniu) to się nie odzywaj - gorąca prośba.Jakiej histori ? ? Ten bełkot, ze "nikt nie wie bo nic nie wiadomo" nazywasz historią ? Opis kilku kolejnych katanów na zasadzie, "był, zabijał, zabili go"? Co to wnosi? Ta "tzw historia" nie jest warta brudzenia papieru tuszem.
Nie mam takich aspiracji. dobra historia powna byc powiazana z opisem świata i prosto tłumaczyc dlaczego aktualnie świat wyglada tak, a nie inaczej. Powinna tez uwzględniać realia świata(takie jak dostępna magia czy istoty z bestiariusza), bo jednak w realiach gdzie istnieje np. regeneracja samo nabijanie przeciwników na pal wydaje się byc opowieścią przepisaną z jakiegos innego podręcznika.Napisz lepszą
zeby tylko. Pamiętacie jakie były opóxnienia?Dodam, że trzeba było na kolejny odcinek czekać cały miesiąc
Ja do dzis moge wyrecytowac co było w kórym z pierwszych powiedzmy 13 nr MiMaJeśli chodzi o poukładanie na pewno dasz sobie radę i po kilku próbach bez problemu będziesz docierał do potrzebnych informacji
A po co inneOczywiście dotyczące tylko KC.