Postanowiłem więc wrzucić tu kilka nazwisk, aby osobom zainteresowanym konwencją Horroru oszczędzić poszukiwań i przebijania się przez stóg siana w poszukiwaniu igły.
Poniżej przedstawiam więc listę twórców, których teksty na pewno zainteresują każdego miłośnika grozy, a także będą kopalnią pomysłów na sesję:
[olist=1]Montague Rhodes James - klasyk gatunku, znany z licznych opowiadań grozy. Wspomnieć tu należy choćby znakomite opowiadanie: Zagwiżdż, mój chłopcze, a przybędę do Ciebie...
Arthur Machen - kolejny klasyk, choć jego pisarstwo bywa nierówne. Polecić jednak mogę z pewnością następujące opowiadania: Boga Pana, Biały Lud czy Lśniącą Piramidę.
Algernon Blackwood - znakomity wirtuoz grozy, potrafiący w niesamowity sposób wyzyskać nastrój otoczenia naturalnego. Warto tutaj polecić jak sądzę: Wierzby, Pradawną Magię, Urok Śniegu czy Wendigo. Choć nie, to nie prawda... Warto polecić absolutnie wszystko co napisał.
Robert W. Chambers - przez Lovecrafta uznawany za geniusza, choć jego pisarstwo również jest dość nierówne i niestety skupia się głownie na romansach. Nawet jednak te nieliczne opowiadania grozy, które popełnił stawiają go w czołówce twórców konwencji Kosmicznego Horroru. Wymienić tutaj należy na pewno opowiadania: W Smoczym Dworze, Żółty Znak, Maska.[/olist]
Z autorów współczesnych polecam ponadto:
[olist=1]Stephena Kinga - zwłaszcza starsze pozycje (nowsze nie są tak dobre), a więc koniecznie: To, Smentarz dla Zwierzaków, czy Carie;
Grahama Mastertona - także starsze, klasyczne pozycje: Dżin, Wyklęty, Manitou, Kostnica, Demony Normandii, Zwierciadło Piekieł, oraz cykl: Wojownicy Nocy;
Jamesa Herberta: znakomicie operującego klimatem. Polecam powieści: Nawiedzony, Święte Miejsce oraz Księżyc.
Thomasa Ligottiego - dopiero czytam Thearto Grottesco, lecz mogę polecić z czystym sumieniem. Poza tym autor jest mi znany z twórczości Current 93.
Cliva Barkera - co ciekawe, nie polecam serii Hellriser, która jest jak dla mnie kiepsko napisana, w sensie literackim. Z tego samego powodu nie polecam też Ksiąg Krwi, gdzie wiele opowiadań ma jedynie formę szkiców literackich i aż prosi się o rozwinięcie (choć zawierają ciekawe pomysły, w sam raz na sesję). Polecam natomiast z pewnością powieści: Wąwóz Kamiennego Serca i Potępieńcza Gra.[/olist]