Gdzie połowa nie gada a połowa drzymie,
W których król wszystkie musi zastąpić ekspensa,
Dowcipu, wiadomości, i wina, i mięsa.
Kajetan Węgierski (1756-1787)

Były to popołudniowe biesiady literacko-naukowe. Pierwsze spotkania odbyły się w 1770 i były kontynuacją zebrań o podobnym charakterze, organizowanych przez Adama Kazimierza Czartoryskiego w Pałacu Błękitnym w początkowym okresie panowania Stanisława Augusta. Obiady czwartkowe organizowane były regularnie co tydzień i trwały od 3 do 4 godzin. Celem spotkań były rozmowy na tematy związane ze sztuką, nauką, omawianie dzieł literackich... Okoliczność ta ułatwiała podejmowanie poważniejszych dyskusji politycznych i naukowych, swobodniejszą od obowiązującej w salonach konwersację... Na obiadach czwartkowych spotykali się artyści, czyli malarze, rzeźbiarze, poeci, literaci itp. Obiady czwartkowe pełniły funkcje nieomal kulturalnej instytucji, której działalność znacząco wpłynęła na rozwój literatury tego okresu. "
Tyle Wikipedia. Mam taką skromną propozycję, którą najpierw chciałbym rzucić na forum w formie niniejszego postu-tematu by wpierw sprawdzić jaki będzie odzew. Brzmi ona następująco, może byśmy spotkali się w formie wirtualnej (myślałem o założeniu jakiegoś kanału na Discord, tematycznego związanego z portalem). Fajnie by było usłyszeć innych portalowców, spotkać się z nimi nawet jeśli byłoby to wyłącznie za pomocą słuchawek i mikrofonu, może w tym samym czasie też wychylić szkalneczkę czegoś mocniejszego, pogadać na tematy luźne bądź konkretne, takie spotkania raz na jakiś czas… Myślałem o czym cyklicznym, na przykład raz w miesiącu ale najpierw raz, testowo, na przykład w okolicach jakiegoś weekendu, nie zobowiązująco i... i co Wy na to?