Metale w KC
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Wyczytałem na forum erpg kilka ciekawych rzeczy na temat metali w KC.
Jak Wy sobie wyobrażacie biały mithryl, adamantyt, szlachetną miedź i inne tego typu metale. Może ktoś znający się na temacie pokusiłby się o sklasyfikowanie właściwości tych metali. Ot podstawowe cechy: kolor, częstotliwość spotkania, krótka historia pochodzenia i podstawowe cech i właściwości itp. Trochę tego jest w materiałach źródłowych, ale nie wiele. Tak tabela z pewnością ubogaciłaby system.
A może Szyndler ma coś więcej na ten temat? Venar zapytaj.
Jak Wy sobie wyobrażacie biały mithryl, adamantyt, szlachetną miedź i inne tego typu metale. Może ktoś znający się na temacie pokusiłby się o sklasyfikowanie właściwości tych metali. Ot podstawowe cechy: kolor, częstotliwość spotkania, krótka historia pochodzenia i podstawowe cech i właściwości itp. Trochę tego jest w materiałach źródłowych, ale nie wiele. Tak tabela z pewnością ubogaciłaby system.
A może Szyndler ma coś więcej na ten temat? Venar zapytaj.
Ostatnio zmieniony 01 marca 2010, 13:04 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wasut
- Reactions:
- Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Zawsze uważałem iż biały mitryl to takie baaaardzo białe srebro - niemalże na pograniczu wyglądu porcelany - sam mitryl natomiast jako bardzo jasnej - prawdziwie lustrzanej wręcz jakości srebro. Adamantyt chyba standardowo jako metal o wyglądzie ciemnej oksydy. Miedź szlachetna to coś czego sobie przypomnieć nie mogę - chyba nie było w wersji mimowej?
-
Shadowrunner
- Reactions:
Była kiedyś taka tabela na girrafie - ale jak ją ściągałem to mi wyskakiwał plik fake. A komuś z was może udało się ściągnąć ten plik z girrafa w dobrym stanie?
PS. Czy ktoś z was słyszał kiedyś o FINEALU? (lp. fineal). Bo mój pierwszy MG KCtowy wmawiał nam że taka super-hiper elfia stal i że niby to było w MiMa - ja mu uwierzyłem na słowo - a potem pytałem się różnych ludzi to robili duże oczy - na erpg też podniosłem tą kwestię i spotkałem się ze zmową milczenia - to może tutaj ktoś słyszał tą nazwę?
A może jest to jedna z tych nazw których nie powinno się wymawiać albowiem opisują prawdziwe oblicze Nyghothy? 
PS. Czy ktoś z was słyszał kiedyś o FINEALU? (lp. fineal). Bo mój pierwszy MG KCtowy wmawiał nam że taka super-hiper elfia stal i że niby to było w MiMa - ja mu uwierzyłem na słowo - a potem pytałem się różnych ludzi to robili duże oczy - na erpg też podniosłem tą kwestię i spotkałem się ze zmową milczenia - to może tutaj ktoś słyszał tą nazwę?
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch." [sic!]
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch." [sic!]
-
Shadowrunner
- Reactions:
Właśnie że nie ma - mam artykuł elfy rzemieślnicy - ale nie pada tam nazwa fineal (chyba że nieuważnie czytałem) - rzeczywiście jest mowa o "elfiej stali" czy czymś takim - natomiast nie pamiętam żeby ta elfia stal posiadała jakąś nazwę. Dlatego próbuję się dowiedzieć jej źródła - czy to nie jest przypadkiem z jakiegoś innego sytemu...
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
Ech Panie...
Artykuł nazywa się "Rzemieślnicy Orchii: Elfy" autorstwa Tomek Kreczmar i Andrzej Miszkurka, ilustracje: Jarosław Musiał.
Zawiera opisy:
- biżuteria
- buty
- jadło
- księżycowa woda
- liny
- łuki (cis, leszczyna, keleran, maelin)
- miecze (stal elfów, fineal)
- płaszcze
- strzały
- sztylety (stal elfów, fineal)
- włócznie (stal elfów, fineal)
- zbroje (stal elfów, fineal)
Chyba jednak go wrzucę w wolnej chwili...
Artykuł nazywa się "Rzemieślnicy Orchii: Elfy" autorstwa Tomek Kreczmar i Andrzej Miszkurka, ilustracje: Jarosław Musiał.
Zawiera opisy:
- biżuteria
- buty
- jadło
- księżycowa woda
- liny
- łuki (cis, leszczyna, keleran, maelin)
- miecze (stal elfów, fineal)
- płaszcze
- strzały
- sztylety (stal elfów, fineal)
- włócznie (stal elfów, fineal)
- zbroje (stal elfów, fineal)
Chyba jednak go wrzucę w wolnej chwili...
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
Czyli mamy bezpośrednio
mithril
adamantyt
złoto
srebro
miedź
żelazo
Inne metale można traktować jako stopy metali np. dla krasnoludzkiej stali chociaż tę jakoś też można by nazwać, a właściwości podobne jak nie lepsze dla mitycznego finealu, który może być po prost stopem. Proponuje nazwę 'kuzd kibil' czyli krasnoludzkie srebro, pobrałem wyraz ze słownika tolkienowskiego krasnoludów, i mam nadzieje, że nikt nie ma mi za złe.
i taka 2+fajna strona
http://folk.uib.no/hnohf/
mithril
adamantyt
złoto
srebro
miedź
żelazo
Inne metale można traktować jako stopy metali np. dla krasnoludzkiej stali chociaż tę jakoś też można by nazwać, a właściwości podobne jak nie lepsze dla mitycznego finealu, który może być po prost stopem. Proponuje nazwę 'kuzd kibil' czyli krasnoludzkie srebro, pobrałem wyraz ze słownika tolkienowskiego krasnoludów, i mam nadzieje, że nikt nie ma mi za złe.
i taka 2+fajna strona
http://folk.uib.no/hnohf/
Ostatnio zmieniony 06 marca 2010, 01:37 przez garfields, łącznie zmieniany 1 raz.
Wkrótce po opublikowaniu tego arta mój dwóch moich znajomych (obaj gracze i MG, w tym najlepszy MG w KC jakiego znam) spotkali się z autorami. W związku z licznymi niescisłoścami arta zadali szereg pytań, o to jak interpretowac poszczególne opisy np. w świetle zdolności wykrycie magii itp. Kurzymis podobno robił tylko głupie miny a Kreczmar cos tam próbował nieskładnie tłumaczyć. W efekcie ich radosną twórczość zgodnie uznalismy za zbedną dla KC.Artykuł nazywa się "Rzemieślnicy Orchii: Elfy" autorstwa Tomek Kreczmar i Andrzej Miszkurka
-
ghasta
- Reactions:
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Heheheh ciekawy tekst znalazłem w opisie jednej przygody.
Padniecie
(zaznaczam - to jest cytat !)
Miedź od pewnego czasu stala się rzadkim kruszcem na Archipelagu Centralnym. Jej cenę kupcy krasnoludzcy wywindowali do 2:1 w stosunku do srebra.
a w przygodzie występuje
.. uwaga
Zombie ze Starego Pytona Tygrysiego
a dalej
Zombie samiec hydry błotnej
to tyle jeśli chodzi o ew. uwagi co do nierobienia zwierzęcych
martiwaków
Padniecie
(zaznaczam - to jest cytat !)
Miedź od pewnego czasu stala się rzadkim kruszcem na Archipelagu Centralnym. Jej cenę kupcy krasnoludzcy wywindowali do 2:1 w stosunku do srebra.
a w przygodzie występuje
.. uwaga
Zombie ze Starego Pytona Tygrysiego
a dalej
Zombie samiec hydry błotnej
to tyle jeśli chodzi o ew. uwagi co do nierobienia zwierzęcych