Metale w KC

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 01 marca 2010, 12:59

Wyczytałem na forum erpg kilka ciekawych rzeczy na temat metali w KC.
Jak Wy sobie wyobrażacie biały mithryl, adamantyt, szlachetną miedź i inne tego typu metale. Może ktoś znający się na temacie pokusiłby się o sklasyfikowanie właściwości tych metali. Ot podstawowe cechy: kolor, częstotliwość spotkania, krótka historia pochodzenia i podstawowe cech i właściwości itp. Trochę tego jest w materiałach źródłowych, ale nie wiele. Tak tabela z pewnością ubogaciłaby system.
A może Szyndler ma coś więcej na ten temat? Venar zapytaj.
Ostatnio zmieniony 01 marca 2010, 13:04 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 01 marca 2010, 14:02

Zawsze uważałem iż biały mitryl to takie baaaardzo białe srebro - niemalże na pograniczu wyglądu porcelany - sam mitryl natomiast jako bardzo jasnej - prawdziwie lustrzanej wręcz jakości srebro. Adamantyt chyba standardowo jako metal o wyglądzie ciemnej oksydy. Miedź szlachetna to coś czego sobie przypomnieć nie mogę - chyba nie było w wersji mimowej?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 01 marca 2010, 14:24

Nie było, ale na erpg chyba Shadow coś o tym wspominał. Tak czy inaczej tabela z metalami i właściwościami przydałaby się strasznie.

Shadowrunner
Reactions:

Post autor: Shadowrunner » 03 marca 2010, 23:18

Była kiedyś taka tabela na girrafie - ale jak ją ściągałem to mi wyskakiwał plik fake. A komuś z was może udało się ściągnąć ten plik z girrafa w dobrym stanie?

PS. Czy ktoś z was słyszał kiedyś o FINEALU? (lp. fineal). Bo mój pierwszy MG KCtowy wmawiał nam że taka super-hiper elfia stal i że niby to było w MiMa - ja mu uwierzyłem na słowo - a potem pytałem się różnych ludzi to robili duże oczy - na erpg też podniosłem tą kwestię i spotkałem się ze zmową milczenia - to może tutaj ktoś słyszał tą nazwę? :D A może jest to jedna z tych nazw których nie powinno się wymawiać albowiem opisują prawdziwe oblicze Nyghothy? ;)
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch."
[sic!]

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 04 marca 2010, 08:53

Jeśli mnie pamięć nie myli to chyba było w numerze ze śnieżnymi elfami.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 04 marca 2010, 09:16

Nie, to było w artykule "Elfy - rzemieślnicy Orchii" - czy jakoś tak. Jest tam więcej niż tylko o finealu. Jeśli chcecie to wrzucę go na portal jak tylko skończę drugą część wielkich smoków.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 04 marca 2010, 09:20

A zgadza się, sorry za pomyłkę.

Shadowrunner
Reactions:

Post autor: Shadowrunner » 04 marca 2010, 17:51

Właśnie że nie ma - mam artykuł elfy rzemieślnicy - ale nie pada tam nazwa fineal (chyba że nieuważnie czytałem) - rzeczywiście jest mowa o "elfiej stali" czy czymś takim - natomiast nie pamiętam żeby ta elfia stal posiadała jakąś nazwę. Dlatego próbuję się dowiedzieć jej źródła - czy to nie jest przypadkiem z jakiegoś innego sytemu...
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch."
[sic!]

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 04 marca 2010, 21:24

Ech Panie...

Artykuł nazywa się "Rzemieślnicy Orchii: Elfy" autorstwa Tomek Kreczmar i Andrzej Miszkurka, ilustracje: Jarosław Musiał.
Zawiera opisy:
- biżuteria
- buty
- jadło
- księżycowa woda
- liny
- łuki (cis, leszczyna, keleran, maelin)
- miecze (stal elfów, fineal)
- płaszcze
- strzały
- sztylety (stal elfów, fineal)
- włócznie (stal elfów, fineal)
- zbroje (stal elfów, fineal)

Chyba jednak go wrzucę w wolnej chwili...
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:

Post autor: wasut » 05 marca 2010, 08:51

autorstwa Tomek Kreczmar i Andrzej Miszkurka
czy ja wiem czy warto... :P

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 05 marca 2010, 09:08

Ja korzystam, wśród moich graczy szczególnym uznaniem cieszy się księżycowa woda.

garfields
Reactions:

Post autor: garfields » 06 marca 2010, 01:25

Czyli mamy bezpośrednio

mithril
adamantyt
złoto
srebro
miedź
żelazo

Inne metale można traktować jako stopy metali np. dla krasnoludzkiej stali chociaż tę jakoś też można by nazwać, a właściwości podobne jak nie lepsze dla mitycznego finealu, który może być po prost stopem. Proponuje nazwę 'kuzd kibil' czyli krasnoludzkie srebro, pobrałem wyraz ze słownika tolkienowskiego krasnoludów, i mam nadzieje, że nikt nie ma mi za złe.

i taka 2+fajna strona :)
http://folk.uib.no/hnohf/
Ostatnio zmieniony 06 marca 2010, 01:37 przez garfields, łącznie zmieniany 1 raz.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 07 marca 2010, 23:25

Artykuł nazywa się "Rzemieślnicy Orchii: Elfy" autorstwa Tomek Kreczmar i Andrzej Miszkurka
Wkrótce po opublikowaniu tego arta mój dwóch moich znajomych (obaj gracze i MG, w tym najlepszy MG w KC jakiego znam) spotkali się z autorami. W związku z licznymi niescisłoścami arta zadali szereg pytań, o to jak interpretowac poszczególne opisy np. w świetle zdolności wykrycie magii itp. Kurzymis podobno robił tylko głupie miny a Kreczmar cos tam próbował nieskładnie tłumaczyć. W efekcie ich radosną twórczość zgodnie uznalismy za zbedną dla KC.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 26 stycznia 2011, 11:35

Heheheh ciekawy tekst znalazłem w opisie jednej przygody.
Padniecie :D
(zaznaczam - to jest cytat !)

Miedź od pewnego czasu stala się rzadkim kruszcem na Archipelagu Centralnym. Jej cenę kupcy krasnoludzcy wywindowali do 2:1 w stosunku do srebra.

a w przygodzie występuje
.. uwaga

Zombie ze Starego Pytona Tygrysiego :)
a dalej
Zombie samiec hydry błotnej

to tyle jeśli chodzi o ew. uwagi co do nierobienia zwierzęcych :) martiwaków

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 27 stycznia 2011, 03:09

Ghasta, mógłbyś uzupełnić posta o lokalizację tej przygody, ewentualnie przynajmniej jej nazwę? Chętnie bym ściągnął i przejrzał, zwłaszcza w kontekście zwierzęcych martwiaków.

ODPOWIEDZ