NOWA RASA DO KC - Kendrzy
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Otwieram temat do następującego artykułu - http://www.krysztalyczasu.pl/articles.php?article_id=72 - liczę na oceny i komentarze
Ostatnio zmieniony 23 stycznia 2009, 20:03 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mrufon
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
He, powiało Dragon Lancą, Weiss i Hickmann.
Widzę tu ogromne podobieństwo do kenderów (Tasselhof Burfoot jako żywo z tetralogii Smoki...).
Hm - czy jest sens w dodawaniu do sysu kolejnej mikrej rasy - są przecież hobbici, bardzo podobni. Nie ma w zasadzie niszy, którą mogłaby wypełnić kenderza brać.
No i sam termin "kender" wzięty z erpegowej literatury zaciąga nieco wtórnością.
Opis fajny, ale dlaczego kenderzy akurat?
Widzę tu ogromne podobieństwo do kenderów (Tasselhof Burfoot jako żywo z tetralogii Smoki...).
Hm - czy jest sens w dodawaniu do sysu kolejnej mikrej rasy - są przecież hobbici, bardzo podobni. Nie ma w zasadzie niszy, którą mogłaby wypełnić kenderza brać.
No i sam termin "kender" wzięty z erpegowej literatury zaciąga nieco wtórnością.
Opis fajny, ale dlaczego kenderzy akurat?
Zdaje się, że w uniwersum Dragonlance kenderzy są zamiast hobbitów.Mrufon napisał/a:
Hm - czy jest sens w dodawaniu do sysu kolejnej mikrej rasy - są przecież hobbici, bardzo podobni.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Kontakt:
Dlaczego? - napisałem we wstępniaku - http://www.krysztalyczasu.pl/articles.php?cat_id=6 Bardzo lubię tę rasę, a jednak przewód pokarmowy hobbita to nie przewód pokarmowy kendra. Kender może robić dużo ciekawsze rzeczy niż tylko jeść jak niziołek. Prócz tego znajdź druga taką rasę, która w takim stopniu nadaję się na idealnego złodzieja. Wiem, że ras niskich jest wystarczająco, ale nawet jeśli miałaby nie znaleźć się w rasach dostępnych dla gracza, zawsze może wylądować w bestiariuszu.
Widziałem kiedyś film przyrodniczy, na którym osa wcinała jakiś pyłek z kwiatu, mimo tego, że całego odwłoka razem z żołądkiem już nie miała. Sądzę więc, że malca przed zjedzeniem uchroniłaby kradzież sztucznej szczęki 
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35
Czegoj mnie w razie czego poprawi ale jeśli dobrze kojarzę to rysunek przy opisie nie pokazuje Tasa. Ale sprawdzę jutro w swoich zbiorach 
Co do rasy, to w KC znam ją od dawna. Rasę tą dawno temu Czegoj wprowadził dawno temu jako NP-ca i powiem szczerze że ciekawie to odgrywał. Sam opis jak powiedział Mrufon choć jako opis rasy można by go bardziej rozwinąć. Jak opis kiedy rasa powstała, jak sobie radziła w czasie Imperium Reptiliońskiego (stosunek tej rasy do nich) itd. Można też dodać gdzie się osiedlili itp. Ale to zadanie dla Czegoja. Nie mam zamiaru ingerować.
Czemu kendrzy w KC? Bo to ciekawa rasa, skoro MG dopuszczają niekiedy grę Uruk-hai czy malaukiem to dlaczego nie kender?
I jedna rzecz, to nie wpływa mocno na świat KC ani mechanikę i nie budzi kontrowersji jak zamiana współczynników na inne
Co do rasy, to w KC znam ją od dawna. Rasę tą dawno temu Czegoj wprowadził dawno temu jako NP-ca i powiem szczerze że ciekawie to odgrywał. Sam opis jak powiedział Mrufon choć jako opis rasy można by go bardziej rozwinąć. Jak opis kiedy rasa powstała, jak sobie radziła w czasie Imperium Reptiliońskiego (stosunek tej rasy do nich) itd. Można też dodać gdzie się osiedlili itp. Ale to zadanie dla Czegoja. Nie mam zamiaru ingerować.
Czemu kendrzy w KC? Bo to ciekawa rasa, skoro MG dopuszczają niekiedy grę Uruk-hai czy malaukiem to dlaczego nie kender?
I jedna rzecz, to nie wpływa mocno na świat KC ani mechanikę i nie budzi kontrowersji jak zamiana współczynników na inne
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Kontakt:
Raczej dobrze kojarzysz, chociaż kendrzy są dość mocno podobni do siebie. Rysunek zawinąłem z angielskiej wikipedi, bo w polskiej nie ma Kendrów.Czegoj mnie w razie czego poprawi ale jeśli dobrze kojarzę to rysunek przy opisie nie pokazuje Tasa. Ale sprawdzę jutro w swoich zbiorach
Dla mnie kendrzy są o wiele ciekawszą rasą niż np. orki, nawet te z KC. Prócz tego, że to wielka sztuka, dla gracza, zagrać kendrem, to jeszcze większa dla MG prowadzić Kendra w drużynie. Samych subquestów pobocznych z postacią kendra można zrobić w każdym momencie, przychodząc jako MG zupełnie nieprzygotowany na sesję (w sumie MG też człowiek). Uwielbiam tę rasę ze względu na barwność oraz na zwroty akcji, które jest w stanie spowodować jeden przedstawiciel tej rasy.
Na koniec jeszcze jedna podpowiedź dla MG, jeśli drużyna jest zbyt bogata i 3/4 sesji zajmują jej zakupy. Wysłać ich do wioski kenderskiej, albo pozwolić spotkać trzech przedstawicieli tej rasy idących z zaprzyjaźnionym paladynem. Efekt gwarantowany.
Bardzo chętnie mogę się tym zająć, warunek jeden odpowiedź na pytanie - czy to ma sens? Skoro jest tak mało osób zainteresowanych graniem takim bohaterem. (nie bije jak Conan, nie czaruje jak Gandalf itp.) Prócz tego czemu ktoś nie miałby ingerować w opis, czym ciekawsza historia rasy, tym większa nadzieja, że ktoś się jednak skusi na zagranie tą rasą.kiedy rasa powstała, jak sobie radziła w czasie Imperium Reptiliońskiego (stosunek tej rasy do nich) itd. Można też dodać gdzie się osiedlili itp. Ale to zadanie dla Czegoja. Nie mam zamiaru ingerować.
Ja bym jednak nie przeceniał zainteresowania "Gandalfami" (wojacy są tu rzeczywiście dość popularni). Zresztą trudno porównywać profesję i rasę, gdyż ta druga może się niekiedy bardzo różnić, w zależności od tej pierwszej. Weź jeszcze poprawkę na to, że Twój artykuł przeczytała pewnie jak dotąd tylko część użytkowników.czegoj napisał/a:
Bardzo chętnie mogę się tym zająć, warunek jeden odpowiedź na pytanie - czy to ma sens? Skoro jest tak mało osób zainteresowanych graniem takim bohaterem. (nie bije jak Conan, nie czaruje jak Gandalf itp.)
-
Mrufon
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Dobra zmiana jak śmietanajedna rzecz, to nie wpływa mocno na świat KC ani mechanikę i nie budzi kontrowersji jak zamiana współczynników na inne
Co do tych Gandalfów i Conanów - przecież wyjątkowo sprytni złodzieje są niemniej pożądani. Małe rasy nie są gorsze, tylko mają INNE zastosowania. Złodziej hobbit to niezła gratka.
A co dopiero złodziej kenderZłodziej hobbit to niezła gratka.
Dla własnej satysfakcji Danielu. Jak coś robić to do końca, nie bierz przykładu z Bella co to ich nie skończyłBardzo chętnie mogę się tym zająć, warunek jeden odpowiedź na pytanie - czy to ma sens? Skoro jest tak mało osób zainteresowanych graniem takim bohaterem.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
Conany, Gandalfy i inne Boromiry - zawsze takim bohaterom towarzyszą postacie satyryczne typu drobny złodziejaszek. A najciekawsze jest to że zawsze odgrywają bardzo ważną role zwłaszcza w niebezpiecznych misjach. Dla mnie bardzo fajna rasa (przydatna) , ale w jednym muszę się zgodzić : Ciężko znaleść chętnego do zagrania taką rasą z profesją złodziej. Zabójca kender? tak... to może się udać... wyobraźmy sobie zabójcę "ducha" - widzę tu ogromny potencjał. Nie wiem czemu czegoj nie uwzględnił tej profesji?
[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]
[/center]
[center]
[/center]