sesje na odległość (online)

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:
Has thanked: 21 times
Been thanked: 15 times

Post autor: mastug » 23 lutego 2011, 11:39

Zaczynam wątek w którym możemy poznęcać się chwilę nad tematem sesji na odległośc.

Od pewnego czasu (a raczej przez pewien czas) prowadziłem rozerwaną drużynę - w sęsie jedna część u mnie w domu a jedna w drugiej części polski. Do prowadzenia sesji używałem skype'a i maptoola. Skype sprawdza się dobrze pod warunkiem że nie włączamy kamerki i jest jedna osoba z którą rozmawiamy. Jednak do gry na więcej podłączonych osób jest zbyt ciężki - zamiast skype lepiej użyć ventrilo (tylko głos). W sumie wszystkie programy potrzebne (skype lub ventrilo oraz maptool) są dostępne bezpłatnie w internecie. Podobno jest jeszczo nowszy i lepszy program do rozmów grupowych teamspeek ale nie używałem go jeszcze.
Sesje wychodziły całkiem dobrze - chociaż wymagały więcej skupienia od graczy(trzeba się wsłuchiwać) i większego wkładu pracy od MG (przygotować mapyt, tokeny przeciwników , być może prowadzić kopię karty postaci). Nie mówię że jest to rozwiązanie idealne ale umożliwia grę na całkiem przyzwoitym poziomie (jeśli chodzi o narrację i dialogi między graczami) i bardzo przyjemną wizualizację (oczywiście jeśli MG o to zadbał). Gra w momentach walki staje się dużo bardziej taktyczna co jest dla niektórych graczy znacznym plusem.

Ogólnie sesje "online" dały by portalowi nową funkcjonalność. Umożliwiły by rekturowanie nowych graczy -którzy mogli by być prowadzeni przez doświadczonych portalowych MG. Możliwe były by także sesje dla starych wyjadaczy :) organizowane "na zawołanie" - jeśli jakiś MG akurat wolny wieczór i miał by ochotę poprowadzić.

Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Co o tym sądzicie ?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 23 lutego 2011, 11:53

Ja już wspominałem o gryfabularne.tv na konwencie. Zobaczcie co oni robią i może warto skorzystać z ich doświadczeń, albo nawet wbić się do nich z raz czy dwa razy. Póki co polecam arta w temacie postu - http://gryfabularne.tv/index.php/2011/0 ... 3-relacja/ Na prawdę ciekawy pomysł i wydaje się być wart rozważenia.

Manius
Reactions:
Been thanked: 2 times

Post autor: Manius » 23 lutego 2011, 19:05

Fajna sprawa, choć nie wiem jak z czuciem klimatu sesji.
Teamspeaka używaliśmy kiedyś grając w shootery. Generalnie się sprawdzał, ale zdarzały się na nim awarię tak, że ktoś się nie mógł połączyć, albo go nie słychać itp.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 23 lutego 2011, 19:11

Nigdy tak nie grałem. Nie ma problemu jak kilka osób na raz chce gadać? Wszak zawsze są burze mózgów. Jak to wychodzi?
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2011, 19:11 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:

Post autor: mastug » 23 lutego 2011, 23:41

jeśli kilka osób na raz mówi niestety nie da się wyłapać wszyskich - przeba porządkować - wskazywać mówiącego. Ale momentalnie gracze się przyzwyczajają i wyrabia się nawyk sprawdzania czy nik nic nie mówi. Niestety w takiej sesji nie możesz do końca kontrolować graczy i jeśli ktoś siedzi sobie przed TV ty tego nie widzisz - on nie łapie klimatu - ty nie wiesz dlaczego. Ale jeśli gracze chcą grać to uwież mi że naprawdę cybernetyczny pośrednik nie przeszkadza aż tak bardzo.

Co ciekawe jeśli MG używa różnych sposobów akcentacji/charakterystycznych dzwięków dla róznych NPC'ków to przestaje być MG (bo go nie widać) a zaczyna być postacią którą gra :)
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2011, 23:44 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 24 lutego 2011, 09:02

Mastug - wodzu prowadź! :) Ja bym zagrał chętnie. Napisz co trzeba zrobić, sprawdzić, zainstalować.

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 24 lutego 2011, 09:15

dokładnie dajcie znać co i jak i można by się kiedyś na nockę umówić

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:

Post autor: mastug » 24 lutego 2011, 10:50

maptool (wszyscy powinni mieć tą samą wersję - w przeciwnym przypadku mogą być problemy z połączeniem lub jakieś komunikaty o błędach)

http://www.rptools.net/index.php?page=downloads#MapTool

ventrilo
http://www.ventrilo.com/download.php

teamspeek
http://www.teamspeak.com/

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 02 marca 2011, 11:33

Dopóki nie rozpakuję własnego kompa muszę działać na ojcowym. Ten nie pociągnie kamerki więc prosiłbym o pozostanie przy mumble'u. Spróbujmy zagrać - jeśli wynik nie będzie zadowalający to włączymy to tego kamerki.
Mariusz ma chyba największe doświadczenie w tego typu rozgrywce - proponuję by poprowadził jedną taką poglądową sesję. Zobaczymy jak to działa i potem MG będą już rotować.
Ostatnio zmieniony 02 marca 2011, 11:36 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:

Post autor: mastug » 02 marca 2011, 11:48

ok - spróbujmy - wiecie już że nie jestem wybitnym MG ale przygodę poglądową dam radę poprowadzić. Umówmy się może na niedzielę na 21:00. Graczy nie powinno być więcej jak 3 przynajmniej na początek - kto się pisze ?

- gracz nr 1: mrufon
- gracz nr 2: ?
- gracz nr 3: ?

no i koniecznie spróbujmy zainstalować maptoola - test dziś lub jutro po 22:00

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 02 marca 2011, 11:55

w takich godzinach, to za Pana Boga z Wami nie spróbuję.
Ja wstaję o 5.00 do pracy :/
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 02 marca 2011, 11:56

Ja w piątek jadę na szkolenie do Poznania, ale w niedzielę o tej porze powinienem być.
Piszę się - biorę zabójcę-wojownika człowieka. Wkrótce wylosuję i wkleję cechy i charakterystykę z życiorysem. Oczywiście wylosuję generatorem Treanta (ktoś przypomni linkiem gdzie on jest?).

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:

Post autor: mastug » 02 marca 2011, 11:59

w ten weeken pewnie będę miał rodzinę z polski więc tylko niedziela mi pozostała

jeśli chcemy grać w sobotę lub piątek to dopiero w następny weekend (z tym że w piątek dopiero od 22)
Ostatnio zmieniony 02 marca 2011, 12:03 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 02 marca 2011, 12:01

Mi sobota nie pasuje, w tym konkretnie momencie wolę niedzielę.
Tylko coś krótkiego, co? Taki krótki epizod, bo dopóki się nie przeprowadzimy do domu to garujemy u moich rodziców. I tak pewnie będę grał w klopie lub kuchni by nikogo nie irytować :D
Ostatnio zmieniony 02 marca 2011, 12:03 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:

Post autor: mastug » 02 marca 2011, 12:06

Tylko coś krótkiego, co?
poprostu powiemy sobie że kończymy o tej i o tej

a u mnie warunki loklowe podobne :) - też prawdopodobnie będę nadawał z łazienki :)
Ostatnio zmieniony 02 marca 2011, 12:09 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ