Od pewnego czasu (a raczej przez pewien czas) prowadziłem rozerwaną drużynę - w sęsie jedna część u mnie w domu a jedna w drugiej części polski. Do prowadzenia sesji używałem skype'a i maptoola. Skype sprawdza się dobrze pod warunkiem że nie włączamy kamerki i jest jedna osoba z którą rozmawiamy. Jednak do gry na więcej podłączonych osób jest zbyt ciężki - zamiast skype lepiej użyć ventrilo (tylko głos). W sumie wszystkie programy potrzebne (skype lub ventrilo oraz maptool) są dostępne bezpłatnie w internecie. Podobno jest jeszczo nowszy i lepszy program do rozmów grupowych teamspeek ale nie używałem go jeszcze.
Sesje wychodziły całkiem dobrze - chociaż wymagały więcej skupienia od graczy(trzeba się wsłuchiwać) i większego wkładu pracy od MG (przygotować mapyt, tokeny przeciwników , być może prowadzić kopię karty postaci). Nie mówię że jest to rozwiązanie idealne ale umożliwia grę na całkiem przyzwoitym poziomie (jeśli chodzi o narrację i dialogi między graczami) i bardzo przyjemną wizualizację (oczywiście jeśli MG o to zadbał). Gra w momentach walki staje się dużo bardziej taktyczna co jest dla niektórych graczy znacznym plusem.
Ogólnie sesje "online" dały by portalowi nową funkcjonalność. Umożliwiły by rekturowanie nowych graczy -którzy mogli by być prowadzeni przez doświadczonych portalowych MG. Możliwe były by także sesje dla starych wyjadaczy
Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Co o tym sądzicie ?