rozmyślania RHN

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 01 maja 2011, 18:47

początkiem tej drobnej debaty (przynajmniej w mym zamyśle) będzie temat:

[center]szybkość, refleks, a inicjatywa [/center]

w KC posiadamy dwa parametry; Sz i Zr które mogą opisywać powyższe zagadnienie, lecz w jakim stopniu ? jaką składową częścią refleksu będzie szybkość a jaką zręczność bohatera ?
co więcej - czy nie zastanawialiście się nad wprowadzeniem / zmianą współczynniku szybkości (jako szybkości poruszania się) oraz inicjatywy (jako szybkości jako takiej)
jak opisać wzór na próbę odbicia strzały ze stu kroków ?
Dura lex sed lex

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 01 maja 2011, 21:23

REFLEKS: (REF)-aby określić szybkość odruchów postaci, które mają ogromne znaczenie podczas walki, oraz innych czynności wymagających szybkości i refleksu tworzą ten współczynnik dwie cechy ZR i SZ, pierwsza z cech odpowiedzialna jest za sprawność wykonywanych ruchów, natomiast druga za ich szybkość, połączone i uśrednione
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 01 maja 2011, 23:34

tia
tylko jaką część składową stanowi SZ a jaką ZR ?
bo widzisz, nie będziemy ich sumować ponieważ REF będzie wtedy niesamowicie wielki.
zastanawia mnie co ma większy wpływ na reakcję - czy jej błyskawiczność, czy też dokładność. w końcu na wyżej podanym przykładzie :
elf stojący o sto kroków od Lewellyna (a jak tam :P ) trzyma napięty łuk i powoli zwalnia cięciwę. nasz BG trzyma w dłoniach miecz długi i decyduje się na odbicie spodziewanej strzały. elf strzela - Lewellyn macha mieczem ... i a) szybka reakcja - miecz błysnął w oka mgnieniu .. lecz nie dokładna - minął zbyt szybko, zaledwie o włos od grotu, a strzała sekundę później tkwiła już w piersi naszego bohatera b) nie dość szybka reakcja - strzała mija miecz i podąża do celu .. lecz celna - ale miecz zmienia jej kierunek (uderzył o brzechwę itp) c) Lewellyn nie spodziewał się tak wybornego strzelca i nim podniósł miecz strzała już tkwiła między jego oczami d) ideał - odbita strzała, zdziwiony elf i trzy nominacje do Oscara
Dura lex sed lex

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 02 maja 2011, 01:38

Run Habas Ne: jak pisałem wyżej"połączone i uśrednione"
jak dla mnie i w naszej grupie nikt o zdrowych zmysłach nawet nie pomyśli o tym aby spróbować odbić strzałę ale cóż jaki MG, takie zasady

i właśnie
ZRĘCZNOŚĆ: (ZR)-cecha ta odpowiedzialna jest za wykonywanie czynności wymagających sprawności manualnych, czyli wszędzie tam gdzie potrzebna jest gracja i sprawność ruchów.
SZYBKOŚĆ: (SZ)-cecha ta odpowiedzialna jest za szybkość poruszania się postaci.
tak ogólnie jak dla mnie i dodane razem i uśrednione dają REFLEKS postaci.
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 02 maja 2011, 08:41

Nie bardzo chyba rozumiem. Z tego co wiem wszystkie trzy cechy:
- szybkość
- refleks
- inicjatywa
określane są jednym parametrem, którym jest SZ (Szybkość).

Skąd więc pomysł na mieszanie w tym ZR (Zręczność)?
Zwłaszcza ciekawi mnie wpis numer 2, powiesz mi mordimer00 skąd taka wiedza?
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 02 maja 2011, 09:07

Utrudniacie sobie wprowadzając kolejny współczynnik. 10 to dla was za mało? Poza tym wprowadzenie inicjatywy/refleksu demoluje walkę. W niej też od nowa wszystko chcecie pisać, zaczynając od ilości ataków / runda?
Powodzenia :)

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 02 maja 2011, 11:30

ghasta
aby było bardziej realnie

nie wiem jak reszta z was ale pawergaming może być zabawny na krotką metę. wolę fantasy, które ma odwzorowania i da się wytłumacz (niektóre elementy magii również da się wytłumaczyć, ale to jak na razie inny temat) choć, no właśnie, tematu refleksu nie wytłumaczysz magią

venar, zaproponuj proszę swój wzór na określenie refleksu

temat inicjatywy i samej szybkości to coś odmiennego, gdyż SZ w KC to kolejny kocioł, który ma określić całą ogólną szybkość. jak dla mnie inicjatywa - czyli szybkość reakcji, a szybkość poruszania się, są dwoma osobnymi współczynnikami i powinny mieć swoje rozgraniczenia. bo w końcu nieco grubszy mężczyzna może wolniej biec, ale jego szybkość reakcji nie różni się od jego chudego odpowiednika
Dura lex sed lex

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 02 maja 2011, 11:45

to nie wiedza to mój pomysł, i o co ci chodzi?

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 02 maja 2011, 11:51

Raczej różnice wyłowisz pomiędzy wysokim i niskim niż grubym a chudym. Ale mniejsza o to; szybkość poruszania się powinna uwzględniać wzrost.
ghasta napisał(a):
Poza tym wprowadzenie inicjatywy/refleksu demoluje walkę. W niej też od nowa wszystko chcecie pisać, zaczynając od ilości ataków / runda?
Powodzenia :)
Odnoszę niejasne wrażenie że Ty masz uczulenie na wszystkie idee które nie są twego autorstwa ect.
Swoją drogą hipotetycznie prowadzisz sesję jest walka zabójca z krótkim sztyletem atakuje swój cel od pupy strony, a żeby nie odwalić fuszerki rzetelnie przez minutę raz za razem ponawia błyskawiczne ataki mimo iż jego cel bezwładnie już wsparł się na kontuarze...
Pytanie do MG ile dziur na ciele ofiary zliczy koroner. Zakładamy że zabójca nie dość że rzetelny to na dodatek jest mistrzem w swym fachu.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 02 maja 2011, 12:11

Może inaczej, do czego jest potrzebny refleks? Jako refleks tłumacze sobie szybkość reakcji na to co się dzieje w otoczeniu. Może to być strzał, cios czy tez sytuacja w której wychodzimy zza węgła i wpadamy pod kopyta galopującego konie. I taką reakcję określa rzut na zaskoczenie czyli aktualną szybkość. Nie ma tu co kombinować z jakimiś wypadkowymi SZ i ZR. Nie widzę też powodu aby proponować coś własnego, bo rozmawiałem o tym z Szyndlerem (był przy tym czegoj i Leo). Poruszałem tez właśnie kwestię inicjatywy vs. szybkość. W zamierzeniu ASa było, że parametr szybkości jakkolwiek odpowiada za szybkość poruszania się (w przypadku czworonogów ma być tutaj modyfikacja - była o tym mowa na Konie) to jest to również zmysł percepcji i postrzegania. Stąd też wpływ tego współczynnika na zasięg rzucania czarów.
Zdaję sobie sprawę, że może pojawić argument iż jest to uproszczenie. Jednak nie zapominajmy że w KC już pojawiają się zarzuty o mnogość współczynników. Jeśli dorzucimy kolejne (a na pewno znalazłoby się jeszcze kilka rozgraniczeń cech) wtedy nie starczyłoby nam karty na wszystko.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 02 maja 2011, 12:18

ale ja nie chcę nic wprowadzać po prostu odpisałem na post forumowicza i już awantura

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 02 maja 2011, 12:20

Nie chodzi o dorzucanie do kociołka nowych statystyk ale o wyznaczenie pochodnych tych obowiązujących.

A na to pytanie mogli by wszyscy odpowiedzieć:

Swoją drogą hipotetycznie prowadzisz sesję jest walka zabójca z krótkim sztyletem atakuje swój cel od pupy strony, a żeby nie odwalić fuszerki rzetelnie przez minutę raz za razem ponawia błyskawiczne ataki mimo iż jego cel bezwładnie już wsparł się na kontuarze...
Pytanie do MG ile dziur na ciele ofiary zliczy koroner? Zakładamy że zabójca nie dość że rzetelny to na dodatek jest mistrzem w swym fachu.

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 02 maja 2011, 12:28

oczywiście demonizacja najlepszą formą wypaczania argumentów

od rozważeń z dodaniem nowego współczynniku, aż przez dodanie własnej propozycji na KC10k

szybkość poruszanie się i szybkość reakcji na dany bodziec - zawarcie tego w jednym parametrze to nie uproszczenie, a rozminiecie się na poziomie rozumowania pojęć

w normalnym życiu może i nie będzie aż tak potrzebne rozdzielenie tych dwóch elementów z SZ , ale zawsze jest taki moment że chwytamy za broń, a w ferworze walki świat zaczyna wyglądać inaczej.
Wyżej podany przykład przez Arke dobrze to opisuje - jak wiele ciosów będzie w stanie zadać zabójca ?
Jak odróżnić błyskawiczność ataku azjaty z shaolin a sprint czarnego uciekającego przed lwem ?
.. przecież to jeden i ten sam parametr >.<
Dura lex sed lex

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 02 maja 2011, 16:33

Wyżej podany przykład przez Arke dobrze to opisuje - jak wiele ciosów będzie w stanie zadać zabójca ?
Jak odróżnić błyskawiczność ataku azjaty z shaolin a sprint czarnego uciekającego przed lwem ?
.. przecież to jeden i ten sam parametr
I zabójca i azjata zada tyle ciosów na ile mu pozwoli opóźnienie broni względem segmentów czasowych wynikających z szybkości oraz własnego wyszkolenia (czyt. ilość AT/r.)
Natomiast czarny będzie biegł tak szybko ile wynosi jego parametr SZ pomnożony przez formę poruszania się, zapewne w tym wypadku będzie to sprint czyli SZx10 (wzór wyliczenia na karcie).

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 02 maja 2011, 16:51

Ja poproszę konkretne wyliczenia drodzy mistrzowie gry.
Ile dziur w ciele ofiary znajdzie koroner?
Załóżcie że zabójca to jakiś dobrze wylosowany wysokopoziomowy gracz niezależny; baaa dla symulacji nawet takiego wylosujcie.

ODPOWIEDZ