Problemy
- możesz używać 2 tradycyjnych (najlepiej różnokolorowych, itp.) kostek zamiast k10, jednak nie poprzez ich sumowanie, lecz konfrontowanie ze specjalną tabelką, dzięki której prawdopodobieństwo wylosowania każdej z cyfr jest jednakowe - sam używałem takowej, zanim zakupiłem k10. Jeśli jesteś zainteresowany, to przygotuję Ci w wolnej chwili tę tabelkę.
- w zasadzie nie korzysta się z planszy w rozumieniu takim, jak w grach planszowych; przydaje się jednak przy rozstrzyganiu starć, podczas których ważna jest taktyka i jak najdokładniejsze oddanie pozycji uczestniczących jednostek
- Ostrogar to stolica, w której możesz znaleźć najwięcej nauczycieli, miejsce handlu i wreszcie przygód.
- w zasadzie nie korzysta się z planszy w rozumieniu takim, jak w grach planszowych; przydaje się jednak przy rozstrzyganiu starć, podczas których ważna jest taktyka i jak najdokładniejsze oddanie pozycji uczestniczących jednostek
- Ostrogar to stolica, w której możesz znaleźć najwięcej nauczycieli, miejsce handlu i wreszcie przygód.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 10 times
- Kontakt:
Taki post mnie zawsze bardzo cieszy, bo znaczy, że osoby nowe są chętne poznać coś nowego. Ale odpowiadając
Na początku ściągnij podręcznik z działu download i przeczytaj FAQ. To Ci da obraz o co chodzi w tej grze. Odpowiadając - nie dasz rady grac kostką k6. Jeśli nie ma sklepów wejdź na www.allegro.pl tam napewno znajdziesz sprzedawcę, która sprzeda Ci kostki do gry i wyśle pocztą pod wskazany przez Ciebie adres.W moim mieście nie ma sklepów RPG i nie mam gdzie
kupić kości do gry. Czy mogę grać k6?
Niestety nie to mapa jednej z krain, które są stworzone przez system KC. Ta gra jest osadzona w wyobraźni i nie gra się w nią na żadnej planszy.Czy gra się na planszy podanej w dziale Download?
Tam zazwyczaj zaczynają swoją przygodę, gracze-awanturnicy. Oczywiście obowiązku wchodzenia tam nie ma.Po co wchodzić do Ostrogaru?
Z przyjemnością. Małe sprostowanie do mojego wcześniejszego posta: kostki nie muszą się różnić.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35
Jak ja nie miałem kości to stosowałem trochę dziwne metody, ale w miarę spełniające swoje zadanie: dwa kubki i w każdym kubku po 10 małych kwadratowych karteczek z twardszego papieru/kartonu/okładki, na których były napisane cyfry. Mieszało się palcami i losowało się:) Tylko uwaga na oszustów, którzy trzymali non-stop jedną karteczkę i udawali, że losują - lepiej patrzeć wtedy na palce:)
Mój browar - SPECJAL, mój linuks - PLD, moje RPG - KC.
-
wasut
- Reactions:
- Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Gra fabularna (inaczej RPG, z ang. role-playing game, często zwana grą wyobraźni, potocznie erpegiem lub rolplejem) – gra, w której gracze (od jednego do kilku) wcielają się w role fikcyjnych postaci. Cała rozgrywka toczy się w fikcyjnym świecie, istniejącym tylko w wyobraźni grających. Jej celem na ogół jest rozegranie gry według zaplanowanego scenariusza i osiągnięcie umownie określonych, lub indywidualnych celów, przy zachowaniu wybranego zestawu reguł, zwanego mechaniką gry. Głównym scenarzystą takiego spotkania jest zazwyczaj Mistrz Gry i to pod jego dyktando odbywa się cała rozgrywka.
Ostatnio zmieniony 10 lutego 2009, 13:25 przez mickes27, łącznie zmieniany 1 raz.
-
vampire1308
- Reactions: