Rada dotycząca nowego laptopa.

Algernon
Reactions:

Post autor: Algernon » 24 maja 2011, 16:58

Powoli zaczynam rozglądac się za nowym laptopem który udźwignie wymagania najnowszych gier (myśli o wiedźminie 2), możecie panowie mi coś doradzic?? :)
Interesuje mnie coś optymalnego w cenie do 4k zł :)
Byłbym wdzięczny za poradę i podrzucenie jakiegoś linku :)
Z góry ślicznie wam dziękuję :D

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 24 maja 2011, 17:08

Dużo zależy od tego czy chcesz go ze sobą nosić czy raczej tylko chować na półkę
generalnie
szukaj tak

procesor i5
grafika min 1GB (geforce czy radeon nie ma niemal już znaczenia, różnice w wydajności będą ale minimalne)
dysk 400 GB sata najlepiej
4 GB ram (minimum)
winda 64bit
17' monitor - 16:10 , panorama
jeśli
15' monitor to panoramicznego efektu i tak nie zobaczysz za bardzo (za mały jest)

i taka propozycja (sam chciałem kupić ale niestety musiałem dać sobie spokój z powodu braku kasy.

http://www.komputronik.pl/product/10839 ... rwony.html

Szukaj czegoś o takich parametrach jak ten laptop lub lepszych. Nie zwracaj uwagi na obudowę (sony vaio 'dla kobiet' ma wnętrzności warte połowę podanej ceny laptopa ale fajowy design ;P )
Poza tym firma produkująca lapki (a właściwie jakie ma logo) ma tak naprawdę już drugorzędne znaczenie. Kiedyś było inaczej a teraz kupują u tych samych dostawców, składają z tych samych klocków i tylko wygląd korpusu i klawiatura są różne ;]

A ci co marudzą na granie na laptopach - sam tak gram od ponad 3 lat na jednym laptopie i wystarcza by uciągnąć większość (nawet aktualnie wydanych) gier. Oczywiście jeśli ktoś chce mieć ciągle full hd i wysokie detale to i tak powinien kupić skrzynkę z 2 kartami grafiki ;p

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 25 maja 2011, 06:45

druga bądź trzecia pozycja
wyszukaj na innych forach dyskusyjnych
zwróć uwagę również na obudowę i opienię na temat trwałości
acer to dobra firma, a hp czasem przesadza z ceną
Dura lex sed lex

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 25 maja 2011, 09:48

hp raczej bym nie brał - wyjście usb 3.0 i bluetooth 3 by ci sie przydały.

Z tego co podałeś Acer z SandyBridge jest naprawdę mocny - najwolniejszą jego częścią jest dysk twardy :D reszta full wypas.

Btw za czytnik blueRay dopłacisz 500 pln więcej :) w dowolnym laptopie, Jeszcze dosyć droga technologia - jak ci będzie kiedyś potrzebny to może warto poczekać i ew. kupić zewnętrzny - teraz to raczej niekoniecznie. Technologia jest nadal droga a i nagrania tylko na blueray są także drogie i stosunkowo rzadko spotykane,.

ODPOWIEDZ