Star Wars PBF - techniczny

Svarth
Reactions:

Post autor: Svarth » 09 czerwca 2013, 22:43

Temat techniczny dla chętnych na PBF w świecie Star Wars.

Rasy:

Człowiek
Twi'lek
Rodianin
Nemoidianin
Duros
Bith
Trandoshanin
Wookie
Kiffar
Anzat
Devaronianin
Zabrak
Nikto
Togrutanin
Kel Dor
Kalamarianin
Nautolanin
Geonosianin
Gunganin
Mirialanin
Arkanianin
Dug
Tusken
Korun
Gamorreanin
Lannik
Cereanin
Khaleesh
Hutt
Weequay
Bothanin
Echani
Ewok
Noghri
rasa Yody
Mandalorianin
Droid:
- naukowy/medyczny
- techniczny/astronawigacyjny
- protokolarny/komunikacyjny
- bojowy
(wszelkie informacje czerpane są z ossus.pl)

Profesje:
Przemytnik
Szpieg
Pilot
Zabójca
Żołnierz
Najemnik
Wolny strzelec
Chemik
Mechanik
Snajper
Zwiadowca
Były Szturmowiec
(to przykłady, jak macie jakieś pomysły możecie je zastosować)
Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2013, 17:21 przez Svarth, łącznie zmieniany 1 raz.

Svarth
Reactions:

Post autor: Svarth » 10 czerwca 2013, 19:31

Człowiek
Ludzie to najliczniejsza rasa w galaktyce. Wielu uważa, że ich rodzimą planetą jest Coruscant, jednak badania archeologiczne nie były w stanie tego jednoznacznie wykazać, a teorii na temat pochodzenia ludzi jest dużo więcej. Rasa ludzka jest tak rozpowszechniona, że inne podobne z wyglądu rasy nazywa się humanoidalnymi. Prawdopodobnie wiele gatunków człekopodobnych pochodzi od ludzi ze statków kolonizacyjnych, którzy w wyniku przebywania w odmiennych warunkach i długotrwałej izolacji wyewoluowali w odmienne gatunki.
Cechy: Uniwersalność (Neuroshima 1,5 - Człowiek znikąd), Uniwersalność^2 (Neuro 1,5 - Człowiek znikąd)(no ale bez przesady - nie bierz Strasznego Wookie ani Języka Lekku ;) ), Uniwersalność ^3 (+10 pkt na umiejętności)
Bonus: dodatkowe 2 pkt do podziału między Cechy podstawowe (jak w Neuro: Budowa, Zręczność, Spryt, Charakter, Percepcja, dodatkowo Moc)
Języki na start: Basic, dwa inne języki

Twi'lek
Twi'lekowie to rasa humanoidalnych istot wywodzących się z planety Ryloth. Z czasem Twi'lekowie rozpowszechnili się w niemal całej Galaktyce. Posiadają charakterystyczne głowoogony, zwane lekku, co w połączeniu z jaskrawą skórą, najczęściej niebieską lub zieloną, choć czasem również beżową, turkusową czy czerwoną, sprawia że nie da się ich pomylić z inną rasą. Dobrze widzą w ciemności. Mają taki sam wzrost jak ludzie, choć zazwyczaj są od nich szczuplejsi - zwykle ważą ok. 60 kg przy wzroście 170 cm.
Cechy: Język lekku (+8 Wykrycia Emocji przeciwko Twi'lekom), Uwodzicielka (tylko kobieta)(+3 do testów społecznych w kontaktach z mężczyznami większości ras (nie wpływa na Suwak)), Wygadany (+2 na start do Blefu, Perswazji i Wykrycia Emocji)
Bonus: +1 Charakter, +1 Zręczność
Języki na start: Basic, Twi'lecki, Lekku (porozumiewanie się przy użyciu dyskretnych ruchów lekku, nie do nauczenia dla nie-Twi'leków, ew. Nautolanie i Togrutanie)

Rodianin
Rodianie to humanoidalna rasa pochodząca z planety Rodia. Ich usta przypominają ryjki, uszy wyglądają jak małe krążki, mają wielkie, czarne oczy, skórę w odcieniach zielonego i niebieskiego oraz grzebień kostny przez środek czaszki. Dłonie są pokryte przyssawkami. Wielu z nich jest łowcami nagród, a wszyscy słyną z brutalności i nietypowego zachowania. Nie są silni, ale nadrabiają to zręcznością i instynktem. Są niżsi i lżejsi od ludzi - mają 150-170 cm wzrostu i ważą 50-70 kg.
Cechy: Urodzony łowca nagród (Urodzony morderca - Neuro 1,5 Hegemończyk), Wiesz, zjadłem szczura womp (Wiesz, zjadłem własnego psa - Neuro 1,5 Hegemończyk), Człowiek-Rodianin (Człowiek-aligator - Neuro 1,5 Miami, z tym że dotyczy wybranego rodzaju terenu)
Bonus: +1 Zręczność, +1 Percepcja
Znane języki: Basic, Rodiański

Duros
Durosi to humanoidalna rasa pochodząca z planety Duro, która obecnie jest opuszczona, gdyż Durosi rozproszyli się po całej galaktyce. Mają niebieską lub turkusową skórę, łysą głowę, wielkie czerwone oczy i nie mają nosów. Są doskonałymi technikami i mechanikami, niemal równolegle z ludźmi wynaleźli hipernapęd. Są podobni do Nemoidian, ale nienawidzą być z nimi myleni. Są ludzkiego wzrostu i postury.
Cechy: Mechanik z powołania (może przerzucić 1 kość w testach umiejętności dotyczących naprawy lub budowy urządzeń technicznych), Urodzony pilot (może przerzucić 1 kość w testach Prowadzenia pojazdów), Jeżeli ma silnik to ruszy (Neuro 1,5 - Detroit)
Bonus: +1 Spryt, +1 Zręczność
Znane języki: Basic, Durosjański, jeden wybrany język

Neimoidianie
Pochodzą z Cato Neimoidia. Wyglądają jak Durosi, ale są od nich nieco wyżsi i mają zieloną skórę i pomarańczowe oczy. Przez lata życia na Neimoidii zatracili żyłkę techniczną, a zyskali żyłkę do interesów. Ponadto panicznie boją się śmierci. Mają od 175 do 200 cm wzrostu przy wadze porównywalnej do ludzi.
Cechy: Pseudo-Jedi (Telepata - Neuro 1,5 Vegas), Strach przed śmiercią (jeżeli niezdanie testu grozi śmiercią, ma bonus +4 do testu (nie wpływa na suwak), ale po teście niezależnie od wyniku jest przez 1 turę niezdolny do działania), Handlowiec (wszystkie testy przeciwstawne dotyczące handlu są o 1 stopień łatwiejsze)
Bonus: +1 Spryt, +1 Charakter
Języki: Basic, dwa wybrane języki

Bith
Bithowie pochodzą z planety Clak'dor VII. Mają dużą, łysą czaszkę, czarne oczy bez powiek (nie potrzebują snu) i okrągłe usta otoczone fałdami skórnymi. Od dawna rozmnażają się tylko przez sztuczne zapłodnienie. Są niezwykle inteligentni i mają wybitny słuch. Są uważani za najlepszych muzyków w galaktyce. Ich waga i wzrost jest porównywalna do ludzkiej.
Cechy: Grajek (na starcie instrument i umiejętność gry na nim na 6), Widzę cię (wszystkie umiejętności z grupy Spostrzegawczość na 2), Geniusz (10 pkt na umiejki Sprytu)
Bonus: +1 Spryt, +1 Percepcja
Języki: Basic, dwa inne języki

Trandoshanin
Rasa inteligentnych, człekokształtnych gadów z planety Trandosha. Żywią nienawiść do Wookiech. Podobnie jak Rodianie, często zostają łowcami nagród. Jednak w przeciwieństwie do nich ich łuska ma kolor w odcieniach żółci i zieleni, a głowa wygląda jak łeb jaszczurki z pomarańczowymi oczami widzącymi w podczerwieni. Są dużo silniejsi od innych ras, ale nie dorównują Wookiem. Mają około 2m wzrostu i ważą 90 do 110 kg.
Cechy: Urodzony łowca nagród (Urodzony morderca - Neuro 1,5 Hegemończyk), Zawzięty jaszczur (Zawzięty sukinkot - Neuro 1,5 Hegemończyk), Łowca niewolników (zdając o 1 ST trudniejszy test ataku może sprawić że utrudnienia od rany rosną o 1 poziom)
Bonus: +1 Budowa i Charakter
Języki: Basic, Trandoshański, Shyriwook (język Wookiech)(tylko rozumie, nie mówi)

Wookie
Chyba nie muszę tłumaczyć jak wygląda Wookie? 200-250 cm wzrostu, 110-160 kg wagi.
Cecha: Straszny Wookie (limit ran to 1 Kryt i 1 Cięż, posiada pazury - cios pazurami to jak cios kastetem kolczastym)
Bonus: +1 Budowa i Zręczność (wbrew obiegowej opinii, są całkiem zręczni)
Języki: Basic (tylko rozumie, nie mówi), Shyriwook (tylko Wookie może mówićw tym języku, ponadto Wookie nie może mówić w innym języku)
Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2013, 19:38 przez Svarth, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 13 czerwca 2013, 19:53

Svarth, nie zrażaj się pozornym brakiem zainteresowania sesją. Problem najpewniej w tym, że obecnie w tym dziale dzieje się nader dużo, a nas - graczy - wbrew pozorom nie ma wcale dużo. Niewiele się pomylę stwierdzając, że większość z nas gra obecnie w trzech, czasami czterech sesjach jednocześnie i chociaż niejeden chciałby się skusić na partyjką starwarsową, najpewniej nie zrobi tego przed ukończeniem innych sesji.

Tak więc odczekaj na spokojnie, aż się trochę zluzuje w dziale PBF, a pewnie bez trudu znajdziesz komplet graczy!

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 13 czerwca 2013, 20:10

Dokładnie poczekaj chwile a będziesz potem narzekał na zbyt wielu chętnych.
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 13 czerwca 2013, 21:02

Ja się zapisuję, jako ochotnik nr 1.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 13 czerwca 2013, 22:15

Jak skończę przynajmniej 1 sesję, też bym pyknął.

Svarth
Reactions:

Post autor: Svarth » 13 czerwca 2013, 23:41

Nie zrażam się, Keth. Ani trochę :)

Cd. rozpiski ras grywalnych:

Kiffar
Rodzaj ludzi pochodzących z bliźniaczych planet Kiffu i Kiffex. Można ich rozpoznać po jaskrawych żółtych, czerwonych i zielonych tatuażach na twarzy oznaczających przynależność do klanu. Wielu z nich posiada zdolności telemetryczne.
Cechy: jak ludzie, Telemetria (testem Mocy potrafi odczytać co działo się z osobami które dotykały przedmiotu w ciągu poniżej: 24h-Łatwy, 48h-Przeciętny, tydzień-Trudny, miesiąc-B.trudny, rok-Ch. trudny, powyżej-Fart)
Bonus: +1 Moc, +1 dowolny
Języki: Basic, jeden dowolny

Anzat
Rodzaj ludzi z planety Anzat, cechujący się wysuwającymi się z kieszeni skórnych na policzkach macek służących do wysysania esencji umysłu ofiary (zwanej przez nich "zupą"). Są też zdolnymi telepatami i instynktownie wyczuwają strach swoich ofiar.
Cechy: Czuję strach... zaraz go posmakuję (instynktownie wyczuwa strach, potrafi się pożywiać "zupą", co natychmiast zabija ofiarę, a na Anzata działa jak strzał kokainy w żyłę (dosłownie - może nawet się uzależnić!), nie może używać Mocy Jasnej Strony)
Bonus: +1 Moc, +1 dowolny
Języki: Basic, dowolny

Devaronianin
Rasa humanoidów z planety Devaron. Są wysocy, dobrze zbudowani, mają czerwoną skórę i spiczaste zęby oraz dwa rogowe wyrostki na głowie (u mężczyzn przyjmują formę zakrzywionych rogów, u kobiet - rogowych płytek). Mężczyźni mają ok. 170-190 cm wzrostu i 75-95 kg, a kobiety 160-170 cm i 55-65 kg.
Cechy: (Mężczyzna) Urodzony łowca nagród, Wiesz, zjadłem szczura womp, Zawzięty sukinkot (kobieta) Wygadana, Pseudo-Jedi, Doktor Devaronianka (Dr. Quinn - Neuro 1,5 Texas)
Bonus: +1 Charakter, Budowa (męż)/ Spryt (kob)
Języki: Basic, Devaroński

Jeszcze dopiszę.

koszal
Reactions:

Post autor: koszal » 14 czerwca 2013, 09:03

Też bym się dopisał, ale chcę jeszcze 2 wątki skończyć.

Przy czym jak wspomniałem wyżej- nieobecność 1-10 lipca.

zastanawiam się nad sithem- dopuszczasz taką postać?
Ostatnio zmieniony 14 czerwca 2013, 11:21 przez koszal, łącznie zmieniany 1 raz.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 14 czerwca 2013, 12:14

A ja nad Droidem technicznym. Dałoby rade takim grać, jako samodzielna postać, niezależna od systemu nadzorującego?

koszal
Reactions:

Post autor: koszal » 14 czerwca 2013, 12:19

hehe, jak zagrasz droidem, to ja też, bo to moja druga opcja na postać
zastanawiałem się nad droidem technicznym, albo gastro-droidem (kucharzem!)

Ale 2 pokrętła mogłyby się dobrze bawić przy rozmontowywaniu sprzętu :D

Svarth
Reactions:

Post autor: Svarth » 14 czerwca 2013, 13:25

Koszal - Sithem jako rasą czy jako Mrocznym Jedi? Jako rasa Sithowie najprawdopodobniej wymarli, a od czasów Dartha Bane'a prawdziwych Sithów może być tylko 2, w tej chwili są to Darth Sidious i Darth Vader. Oczywiście mogą mieć uczniów, np. Galen "Starkiller" Marek.

Dobro - jasne, przecież droidem technicznym/astronawigacyjnym był R2D2, który, jak wiadomo, posiadał świadomość.

Svarth
Reactions:

Post autor: Svarth » 16 czerwca 2013, 19:10

Dalej chyba nie będę pisał ras, niech po prostu każdy sprawdzi na ossus.pl i napisze jeśli będzie chciał grać postacią danej rasy, wtedy rozpiszę charakterystykę.

Svarth
Reactions:

Post autor: Svarth » 11 listopada 2013, 10:49

Wczpraj postanowiłem poprzeglądać stare PBF-y i natknąłem sie na mój techniczny. Postanowiłem wyczyścić tryby starej maszyny. Czy nadal jesteście chętni do grania w tego PBF-a? Czy ktoś jeszcze może ktoś nowy?
Nie nalegam ja mogę poczekać:)

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time

Post autor: Araven » 11 listopada 2013, 11:45

Ja bym zagrał, ale nie wiem jaka mechanika i kim zagram. Pomyślę.
Wygląd tych ras można obczaić na jakimś Forum Star Wars?
Podasz link?

Svarth
Reactions:

Post autor: Svarth » 11 listopada 2013, 22:30

Wyglądy ras powinny być na ossus.pl a jeśli nie to na wikipedii lub w googlach. Mechanika Neuroshimy
link do ossusa: http://ossus.pl/biblioteka/Strona_g%c5%82%c3%b3wna

ODPOWIEDZ