rozmyślania RHN
Jeśli chodzi o bonus do obrażeń dla łuków to wydaje mi się, że pomysł z 1/4 minimalnej SF potrzebnej do użycia broni jest najlepszy. Określenie siły naciągu łuku w funtach lub kilogramach to najprościej rzecz ujmując jest to siła potrzebna do napięcia łuku. Oczywiście im większa siła naciągu tym zasięg większy, a także siła przebicia większa. Ale poza samym łukiem ważne są też strzały: materiał z jakiego są wykonane, waga strzały, waga grotu, jego typ, rodzaj i sposób zamontowania lotek. Można się tutaj naprawdę dobrze zabawić modyfikując obrażenia w zależności od rodzaju grotu, a zasięg w zależności od wielu innych czynników. Co do zasięgu prawdziwych łuków to czytałem gdzieś, że niektóre z łuków mogły posłać strzały na odległość nawet 800 m ale nie pamiętam już gdzie to było, ani tym bardziej nie wiem ile w tym prawdy. Co do zaskoczenia w świecie fantasy to nie trzeba nawet zbytnio kombinować, wystarczy wziąć przykłady z naszego świata. Bardzo ciekawie prezentuje się łucznictwo koreańskie gdzie używa się czegoś co nazwałbym łuczniczym pociskiem podkalibrowym. OK, na razie tylko tyle, w przyszłym tygodniu będę miał więcej czasu to napiszę coś więcej i powrzucam kilka linków do co ciekawszych filmików.
-
Run Habas Ne
- Reactions:
ok łapię że funty czy kilo to siła do napięcia, ale jak to obliczyć w ciężkości i ilość obrażęń, max. donos itd ..
no właśnie .. ja np nie mam praktycznie żadnej możliwości by przetestować broń strzelecką ( no bo raczej o prochowej nie mówimy ^^ )
dlatego wolę ci zaufać i oprzeć się na twoich doświadczeniach i wiedzy
czy mógłbyś przeprowadzić jakieś badania ? symulacje ? strzelać do jednego celu z tej samej odległości kilkoma różnymi rodzajami łuku i zapisywać wyniki eksperymentu - szybkośc celność, może swoje uwagi co do trudności celowania
cokolwiek co pomoże rozwinąć temat
oczywiście niecierpliwie czakam na linki do filmików ^^
no właśnie .. ja np nie mam praktycznie żadnej możliwości by przetestować broń strzelecką ( no bo raczej o prochowej nie mówimy ^^ )
dlatego wolę ci zaufać i oprzeć się na twoich doświadczeniach i wiedzy
czy mógłbyś przeprowadzić jakieś badania ? symulacje ? strzelać do jednego celu z tej samej odległości kilkoma różnymi rodzajami łuku i zapisywać wyniki eksperymentu - szybkośc celność, może swoje uwagi co do trudności celowania
cokolwiek co pomoże rozwinąć temat
oczywiście niecierpliwie czakam na linki do filmików ^^
Dura lex sed lex
Naprawdę w duchu naukowym byłoby skorzystanie np z:
[pdf=button]http://www.bio.vu.nl/thb/users/kooi/kooi97b.pdf[/pdf]

[pdf=button]http://www.bio.vu.nl/thb/users/kooi/kooi97b.pdf[/pdf]
-
Run Habas Ne
- Reactions:
-
Run Habas Ne
- Reactions:
-
Run Habas Ne
- Reactions:
-
mordimer00
- Reactions:
Cały czas Was nie rozumiem. Każdy napnie łuk. Tylko Wam teraz chodzi o siłę przyłożenia tego napięcia, więc jeśli osobnik z małą SF (mniejszą niż min SF Użycia) będzie próbował wystrzelić strzałę to może i wystrzeli ale na bank nie na maksymalną odległość i na pewno nie z max OBRAŻENIAMI!
Natomiast jeśli ktoś bardzo silny z dużą SF napnie ten sam łuk (jego SF przewyższa min SF do użycia, i napnie go na maksa, to jest duża szansa, że zamiast wystrzelić po prostu złamie łuczysko i tyle).
Jak dla mnie nie powinno się liczyć SF do OBRAŻEŃ zadawanych z Łuku a tym bardziej z kuszy!
Natomiast jeśli ktoś bardzo silny z dużą SF napnie ten sam łuk (jego SF przewyższa min SF do użycia, i napnie go na maksa, to jest duża szansa, że zamiast wystrzelić po prostu złamie łuczysko i tyle).
Jak dla mnie nie powinno się liczyć SF do OBRAŻEŃ zadawanych z Łuku a tym bardziej z kuszy!
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."
-
Run Habas Ne
- Reactions:
z kuszy - to się rozumie
z łukiem zaś jest pewien problem - jak przeliczyć maksymalny naciąg i siłę łuku na siłę fizyczną, a tym samym przełożyć standardowe funty na skuteczność w kc (mam tu na myśli nie tylko obrażenia ale i celność szybkostrzelność i wiele innych o których mogę nie mieć pojęcia gdyż nie strzelam z łuków zawodowo)
dlatego też myślałem iż nasz przyjaciej Silmeor dorzuci coś więcej do tematu
z łukiem zaś jest pewien problem - jak przeliczyć maksymalny naciąg i siłę łuku na siłę fizyczną, a tym samym przełożyć standardowe funty na skuteczność w kc (mam tu na myśli nie tylko obrażenia ale i celność szybkostrzelność i wiele innych o których mogę nie mieć pojęcia gdyż nie strzelam z łuków zawodowo)
dlatego też myślałem iż nasz przyjaciej Silmeor dorzuci coś więcej do tematu
Dura lex sed lex
-
mordimer00
- Reactions:
doatkowe info strzał z łuku czy kuszy z miejsca zadaje powiedzmy 100% OBRAŻEŃ ale strzał z tego samego łuku albo kuszy z rozpędzonego konia (50-60km/h) zadaje o 40-50% większe OBRAŻENIA mimo tego samego naciągu danego łuku lub rodzaju kuszy i co Ty na to??
Ostatnio zmieniony 24 czerwca 2011, 13:36 przez mordimer00, łącznie zmieniany 1 raz.
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."
-
Run Habas Ne
- Reactions:
Oszczep ciśnięty przez jeźdźca też zada potężne obrażenia - po warunkiem, że ciśnie nim w kierunku w którym gna koń. A najlepsze, jest to, że oszczep ciśnięty w takiego szarżującego jeźdźca, także zada potężne obrażeniaale strzał z tego samego łuku albo kuszy z rozpędzonego konia (50-60km/h) zadaje o 40-50% większe OBRAŻENIA mimo tego samego naciągu danego łuku lub rodzaju kuszy i co Ty na to??
Kusza powinna mieć określoną siłę - zawsze strzela z siłą 100 i ma stały bonus +25 do obrażeń. Dzięki temu można sobie wyobrazić odpowiednio mocniejszą kuszę, robioną na zamówienie, cięższą i wymagającą większej siły minimalnej - np. 160 SF i +40 obr.
Łuk mógłby mieć maksymalną siłę naciągu - np. 1,5 x siła minimalna użycia. Łucznik otrzymuje modyfikator za SF do wartości maksymalnej łuku. Tu także można sobie wyobrazić szczególnie potężną broń - np. o min SF 160 i maks bonusie od sf 240, czyli 60...
-
mordimer00
- Reactions:
-
mordimer00
- Reactions: