Kapłani i źródła ich mocy

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 stycznia 2009, 19:03

Z magami sprawa jest prosta - mają PM, przy pomocy którego kreują zaklęcia.
Co z kapłanami? Przecież ich magia różni się zasadniczo od czarodziejskiej - pochodzi wszak od bogów, nie jest wywoływana mocą samych umysłów kapłanów.

Czy nie lepiej uzależnić kapłanów od bogów w ten sposób jak telefon jest zależny od ładowarki? Proponuję tzw. "Punkty Łaski" lub jak to zwać, jako uniwersalną walutę kapłanów w płaceniu za czary.

Co to za zwierz owe PŁ? Otóż za granie zgodne z etosem, za przestrzeganie reguł i doktryny kapłan dostaje po sesji PŁ (może i w trakcie) w liczbie ustalonej jakimś wesołym algorytmem. Tymi PŁ-kami płaci za czary - jeśli nie jest aktywny jako kapłan na sesji, nie robi nic w kierunku krzewienia wiary, nie modli się, nie składa ofiar - NIE DOSTAJE ICH! Albo dostaje mało i jest słabym kapłanem, miernotą i cieniasem. Bogowie odmawiają wtedy im swojej łaski nie ofiarowując mocy na kolejne czary. Odłączają ich od kontaktu. Wydaje mi się to logiczne i niezłe. Czyli kolejny sposób na zmuszenie graczy (kapłanów) na granie jak najściślej związane z etosem.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 20 stycznia 2009, 19:14

No cóż - PŁ - to zapożyczenie prawda? Nie pamiętam tylko czy z WFRP czy AD&D. No cóż, ja nie stosuje tego. W końcu od tego jest WI i ZW żeby z tego korzystać. Jak sam rzekłeś "jeśli nie jest aktywny jako kapłan na sesji, nie robi nic w kierunku krzewienia wiary, nie modli się, nie składa ofiar" - odpowiednio modyfikowane. Poza tym dla kapłana ja stosuję nagrodę w postaci darmowego losowego czaru, którego jeszcze kapłan nie ma, za każdym nowym zdobytym poziomem. Każdy inny gracz ma też oczywiście taką szansę, ale realnie wynosi ona "zero, nic" z oczywistych powodów :).
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 stycznia 2009, 19:17

Nie zapożyczałem, na pewno nie świadomie. Może rzeczywiście cosik takiego jest.
Co do WI i ZW - one rosną niezależnie od aktywności kapłana - po prostu zwiększają się na z awansem. PŁ dałby kopa do intensywniejszego działania. PD swoją drogą i PŁ osobno - tylko za zbieżność z doktryną.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 20 stycznia 2009, 19:35

Coś w tym jest, muszę się zastanowić choć Czegojowi nieszczególnie może to się spodobać ;)
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 stycznia 2009, 19:59

Lobby konserwatywne silnym jest :D

Przyznam jednak, że i ja się waham - z jednej strony pragnę zachować kanoniczną wersję bez zmian a z drugiej chcę tu i ówdzie usprawnić. Dylemat jak z ciężkiego dramatu - toczę wewnętrzny spór ;)

Hans696
Reactions:

Post autor: Hans696 » 20 stycznia 2009, 20:09

Myślę, że jest nad czym się zastanawiać. Tylko panowie jedna uwaga:
Błagam nie nazywajcie tego punktami Łaski - niejedna sesja zostanie położona przez kapłana który "idze zasłużyć na punkty laski".
Wiem, że to kosmetyka ale jednak...
Może Potencjał Wiary PW

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 stycznia 2009, 20:11

No to jest drobiazg techniczny :)

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 20 stycznia 2009, 22:14

Lobby konserwatywne silnym jest
Tak, tak lobby konserwatywne obserwuje to forum i tak się zastanawia, czy my jeszcze o tym samym systemie KC mówimy. Bo coś mi się zdaje, że to jakaś 3 czy 4 edycja się rodzi. Nie żebym był przeciw, a przynajmniej nie bardzo, ale szczerze to się nie spodziewałem aż takiej pomysłowości niektórych.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 stycznia 2009, 23:23

Tak jak pisałem - wstawię to z czasem, jak już pospisuję i posegreguję, do działu "produkcje forumowiczów" - jako materiał do ściągnięcia. Kto zechce zagrać tą mechaniką jako alternatywą do starej - proszę bardzo. Inni - w tym i ja, jak trafię na purystów przy stole gier, mogą śmiało grać przecież po staremu.
Porządku nie wywrócimy mącąc wodę ;)

Poza zmianami mam pomysły na uzupełnienia - zioła, mikstury, czary, profesje - i to w oryginalnym duchu :D

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 21 stycznia 2009, 10:35

Niestety widzę tu jeden problem: druid i półbóg posiadają zdolności do pozyskiwania PM. Tak drastyczna zmiana rozwali szczególnie tego drugiego. No i nie wyobrażam sobie, aby owe PŁ w amulecie trzymać, więc musiałoby ich być potencjalnie wystarczająco dużo, żeby używać kosztowniejszych czarów.
Ostatnio zmieniony 21 stycznia 2009, 10:35 przez Treant, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 21 stycznia 2009, 14:47

To jest propozycja do zmian autorskich by Mrufon. Nie traktujcie tego jako próbę narzucenia wszystkim takiego rozwiązania!
Ja to zbiorę w pliki i wyślę chłopakom, tak jak profesje - i to pewnie wyląduje w dziale pomysłów autorskich.
Pł bez amuletów - to moc pochodząca od boga - nie trzeba jej magazynować na modłą magowską.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 22 stycznia 2009, 08:32

Pierwsza edycja WFRP RPG. Punkty Łaski, nadawane przez MG jednak gracz nigdy nie wiedział ile ich już zdobył. Kapłan chciał zrobić coś nadzwyczajnego, wtedy MG oceniał ile to może kosztować i odpowiednio ilustrował efekt odejmując mu z puli. Żadnego amuletu z przechowywaniem :)

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 22 stycznia 2009, 09:19

Hmmm, w Warhammera nigdy nie lubiłem grać i nigdy nie miałem podręcznika - wynikało to z odwiecznej wrogości KC i Młotka :D
Czyli udało mi się wymyslić dubel.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 22 stycznia 2009, 11:00

No cóż, a ja w przerwach przy prowadzeniu mam przerywnik i aktualnie gram w drugą edycję :)

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 22 stycznia 2009, 13:41

To czas wrócić na słoneczną Orchię z mrocznego i deszczowego Starego Świata.

ODPOWIEDZ