Kapłani i źródła ich mocy
-
Mrufon
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Z magami sprawa jest prosta - mają PM, przy pomocy którego kreują zaklęcia.
Co z kapłanami? Przecież ich magia różni się zasadniczo od czarodziejskiej - pochodzi wszak od bogów, nie jest wywoływana mocą samych umysłów kapłanów.
Czy nie lepiej uzależnić kapłanów od bogów w ten sposób jak telefon jest zależny od ładowarki? Proponuję tzw. "Punkty Łaski" lub jak to zwać, jako uniwersalną walutę kapłanów w płaceniu za czary.
Co to za zwierz owe PŁ? Otóż za granie zgodne z etosem, za przestrzeganie reguł i doktryny kapłan dostaje po sesji PŁ (może i w trakcie) w liczbie ustalonej jakimś wesołym algorytmem. Tymi PŁ-kami płaci za czary - jeśli nie jest aktywny jako kapłan na sesji, nie robi nic w kierunku krzewienia wiary, nie modli się, nie składa ofiar - NIE DOSTAJE ICH! Albo dostaje mało i jest słabym kapłanem, miernotą i cieniasem. Bogowie odmawiają wtedy im swojej łaski nie ofiarowując mocy na kolejne czary. Odłączają ich od kontaktu. Wydaje mi się to logiczne i niezłe. Czyli kolejny sposób na zmuszenie graczy (kapłanów) na granie jak najściślej związane z etosem.
Co z kapłanami? Przecież ich magia różni się zasadniczo od czarodziejskiej - pochodzi wszak od bogów, nie jest wywoływana mocą samych umysłów kapłanów.
Czy nie lepiej uzależnić kapłanów od bogów w ten sposób jak telefon jest zależny od ładowarki? Proponuję tzw. "Punkty Łaski" lub jak to zwać, jako uniwersalną walutę kapłanów w płaceniu za czary.
Co to za zwierz owe PŁ? Otóż za granie zgodne z etosem, za przestrzeganie reguł i doktryny kapłan dostaje po sesji PŁ (może i w trakcie) w liczbie ustalonej jakimś wesołym algorytmem. Tymi PŁ-kami płaci za czary - jeśli nie jest aktywny jako kapłan na sesji, nie robi nic w kierunku krzewienia wiary, nie modli się, nie składa ofiar - NIE DOSTAJE ICH! Albo dostaje mało i jest słabym kapłanem, miernotą i cieniasem. Bogowie odmawiają wtedy im swojej łaski nie ofiarowując mocy na kolejne czary. Odłączają ich od kontaktu. Wydaje mi się to logiczne i niezłe. Czyli kolejny sposób na zmuszenie graczy (kapłanów) na granie jak najściślej związane z etosem.
No cóż - PŁ - to zapożyczenie prawda? Nie pamiętam tylko czy z WFRP czy AD&D. No cóż, ja nie stosuje tego. W końcu od tego jest WI i ZW żeby z tego korzystać. Jak sam rzekłeś "jeśli nie jest aktywny jako kapłan na sesji, nie robi nic w kierunku krzewienia wiary, nie modli się, nie składa ofiar" - odpowiednio modyfikowane. Poza tym dla kapłana ja stosuję nagrodę w postaci darmowego losowego czaru, którego jeszcze kapłan nie ma, za każdym nowym zdobytym poziomem. Każdy inny gracz ma też oczywiście taką szansę, ale realnie wynosi ona "zero, nic" z oczywistych powodów
.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Tak, tak lobby konserwatywne obserwuje to forum i tak się zastanawia, czy my jeszcze o tym samym systemie KC mówimy. Bo coś mi się zdaje, że to jakaś 3 czy 4 edycja się rodzi. Nie żebym był przeciw, a przynajmniej nie bardzo, ale szczerze to się nie spodziewałem aż takiej pomysłowości niektórych.Lobby konserwatywne silnym jest
-
Mrufon
- Reactions:
- Kontakt:
Tak jak pisałem - wstawię to z czasem, jak już pospisuję i posegreguję, do działu "produkcje forumowiczów" - jako materiał do ściągnięcia. Kto zechce zagrać tą mechaniką jako alternatywą do starej - proszę bardzo. Inni - w tym i ja, jak trafię na purystów przy stole gier, mogą śmiało grać przecież po staremu.
Porządku nie wywrócimy mącąc wodę
Poza zmianami mam pomysły na uzupełnienia - zioła, mikstury, czary, profesje - i to w oryginalnym duchu
Porządku nie wywrócimy mącąc wodę
Poza zmianami mam pomysły na uzupełnienia - zioła, mikstury, czary, profesje - i to w oryginalnym duchu
Niestety widzę tu jeden problem: druid i półbóg posiadają zdolności do pozyskiwania PM. Tak drastyczna zmiana rozwali szczególnie tego drugiego. No i nie wyobrażam sobie, aby owe PŁ w amulecie trzymać, więc musiałoby ich być potencjalnie wystarczająco dużo, żeby używać kosztowniejszych czarów.
Ostatnio zmieniony 21 stycznia 2009, 10:35 przez Treant, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35
-
Mrufon
- Reactions:
- Kontakt:
To jest propozycja do zmian autorskich by Mrufon. Nie traktujcie tego jako próbę narzucenia wszystkim takiego rozwiązania!
Ja to zbiorę w pliki i wyślę chłopakom, tak jak profesje - i to pewnie wyląduje w dziale pomysłów autorskich.
Pł bez amuletów - to moc pochodząca od boga - nie trzeba jej magazynować na modłą magowską.
Ja to zbiorę w pliki i wyślę chłopakom, tak jak profesje - i to pewnie wyląduje w dziale pomysłów autorskich.
Pł bez amuletów - to moc pochodząca od boga - nie trzeba jej magazynować na modłą magowską.
Pierwsza edycja WFRP RPG. Punkty Łaski, nadawane przez MG jednak gracz nigdy nie wiedział ile ich już zdobył. Kapłan chciał zrobić coś nadzwyczajnego, wtedy MG oceniał ile to może kosztować i odpowiednio ilustrował efekt odejmując mu z puli. Żadnego amuletu z przechowywaniem 
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia