Wiadukt na I-15
John wystrzelił w instynktowny sposób, naciskając raz za razem spust ściskanej kurczowo w dłoni Beretty. Huk wystrzałów zlał się w jeden odgłos, ogłuszający w ciasnej przestrzeni pod wiaduktem.
Wszystkie pociski trafiły prosto w środek odrażającej głowy zmutowanego owada, roztrzaskując ją na kawałki, które rozprysnęły się wkoło wraz z kleistą breją wypełniającą wnętrze czaszki drapieżnej mrówki.
- Wypełzają następne! - krzyknęła Sue cofając się mimowolnie od otworu - Jest ich więcej!
- Spierdalajmy stąd! - chudzielec zawył przejmującym głosem, przestając szarpać się z bezpiecznikiem karabinka i łapiąc wolną ręką za swój odłożony na ziemię plecak - Już po nim, zeżarły go! Nie chcę, żeby mnie zeżarły!
Bazowa inicjatywa Johna wynosi 8,5, ale nasz bohater ma też cechę Dobry Refleks, która podnosi tę wartości do równej dziesiątki. Tym samym bez trudu uprzedzi morderczą mrówkę. Trzy strzały selektywne w głowę, za 10 PA w sumie. Testy opierają się na Koordynacji 4 oraz Siewcy ołowiu 4 (czyli kostce 1k12). Rzuciłem 3k12, wypadło 10, 8, 9, czyli definitywnie 16, 13, 14. Pora na test obronny dla mrówki, poziom 2+1k6. Rzucam 3k6, z wynikami 4, 5, 5. Układ wyników 16:4, 13:5, 14:5. Trzy bomby w głowę monstrualnego insekta!
Beretta zadaje 2k4 rany za kulę, rzucam kostkami! Suma obrażeń per strzał wyniosła odpowiednio 7, 3, 3, ale zasada bomby podwaja obrażenia, podnosząc je do poziomu 14, 6, 6. Pancerz 1 na głowie to nadal 23 rany i śmierć stworzenia!
[center]

[/center]