Zdjęcia zamiast skanów

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 30 września 2010, 00:41

Powiedzcie mi moi drodzy, czy warto umieszczać takie kwiatki u nas w downloadzie http://www.krysztalyczasu.pl/download/k ... brazow.pdf
Są to zdjęcia połączone w pdf i dość słabo się to czyta. Zaletą jest to, że to jednak już forma elektroniczna, może czytać wiele osób na raz i np. da się to wydrukować. Jeśli warto to postaram się o trochę więcej materiału źródłowego w takiej formie. Takie rzeczy robi się znacznie szybciej niż skanowanie, ale odbija się to na jakości.
Dodatkowo jeszcze jedno pytanie, czy warto wyciągać scenariusze, jako oddzielne pliki z już zeskanowanych MiM-ów. Chodzi mi tu m.in. o mini przygody i takie przygody jak demoniczna horda, czy pułapki w pułapkach. Są one w downloadzie, ale wielu użytkowników nie wie i nie ma ochoty wertować całych mimów. Może warto je wydzielić i wrzucić jako samodzielne pliki. Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 30 września 2010, 06:58

Wrzuć scenariusze, to na pewno będzie atrakcja dla początkujących - rzeczywiście nie każdemu się zechce szperać w MiMach. Poza tym możemy stworzyć bazę wszystkich oficjalnych scenarów do KC. W końcu gdzie maja być jak nie tu? :)

Mi tam zdjęcie się podoba. Wyraźnie wszystko widać, cały tekst da się odczytać.
Ostatnio zmieniony 30 września 2010, 07:14 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 30 września 2010, 07:26

Również popieram inicjatywę. Zdjęcia bardzo dobre.

Awatar użytkownika
Oggy
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Oggy » 30 września 2010, 12:25

Wydzielenie scenariuszy z MiMów to dobry pomysł, faktycznie będzie porządek. Jednak odnośnie zdjęć zajmę odmienne stanowisko, jakość jest po prostu zła. Czyta się trochę nieprzyjemnie a co najgorsze tusz będzie się marnował przy drukowaniu. Czy faktycznie nieco zyskanego czasu jest tego warte? To tylko kilka stron a nie słownik Webstera...
astrolog/alchemik 10/10 POZ

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 01 października 2010, 10:28

Szanując głos osób, które się wypowiedziały nie będę narażał nikogo na czytanie takiej formy. Będzie to jedyny przygoda, która wyląduje w downloadzie w takiej formie. Innych scenariuszy (nawet unikalnych) nie będę umieszczał tutaj, chyba, że ich jakoś pozostanie bez zarzutu. Jeśli chodzi o wyłącznie przygód z MiMów już zeskanowanych, postaram się to zrobić w informować na bieżąco o efektach tych prac.
Ostatnio zmieniony 01 października 2010, 10:29 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 01 października 2010, 11:07

A miałem przez chwilę wrażenie, że osób wypowiadających się pozytywnie o tej inicjatywie było jednak więcej niż przeciwników - skąd zatem ta decyzja? Czyżby zalew nieprzychylnych PW?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 01 października 2010, 12:18

Decyzję podjąłem taką, ponieważ niestety nie sposób się nie zgodzić z argumentami Oggy-ego. Jakość jest słaba, da się to wydrukować, jednak niewiele się zmienia. Całość jest czytelna, ale chyba tylko fanatycy tacy jak niektórzy z nas przebrną w całości przez taki tekst. Dlatego, nie chcąc narażać nikogo na nie potrzebną frustrację, a jednocześnie szanując swój czas (żeby to zrobić w takiej formie, potrzeba było trochę czasu, bo pierwotne zdjęcia były w jeszcze gorszym stanie) takich rzeczy robić nie będę. Jeśli będę miał lepszy aparat albo skaner to wtedy wezmę się za kolekcję Venara, Leo i własną (trochę tego jest). Na razie projekt umiera śmiercią naturalną - hehe

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 01 października 2010, 12:27

Słuchaj - na początek materiały, które ciężko znaleźć gdzie indziej - wrzucaj w takiej postaci. Ja chętnie je poczytam i nie tylko ja. Potem, jak się dochrapiecie lepszego sprzętu - to się podstawi te robione aparatem.

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 01 października 2010, 12:50

Indeed

ODPOWIEDZ