Podręcznik
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 10 times
- Kontakt:
Jeśli chodzi od dodawanie części do Kc-towca i MiMa to wszak jest pewna znacząca różnica. Z MiMa jest znacznie trudniej tekst wyciągnąć. Z KC-towca ctrl+c i ctrl+v i spokojne możesz sobie z tego robić dowolne inne całości. Z MiMem nie ma tak łatwo.
Jeśli chodzi o podręcznik to według mnie nie ma szans na jeden. W zamyśle po skończeniu księgi magi chciałby robić podręcznik gracza, potem ewentualnie MG, religia, historia, większe miasta itd. (coś na kształt wersji zrobionej na rapidshare). Mniejsze części łatwiej redagować. Zrobienie całości to droga przez mękę. Zwłaszcza jak mają wychodzić kolejne opisy autorskie.
Jeśli chodzi o podręcznik to według mnie nie ma szans na jeden. W zamyśle po skończeniu księgi magi chciałby robić podręcznik gracza, potem ewentualnie MG, religia, historia, większe miasta itd. (coś na kształt wersji zrobionej na rapidshare). Mniejsze części łatwiej redagować. Zrobienie całości to droga przez mękę. Zwłaszcza jak mają wychodzić kolejne opisy autorskie.
-
Mrufon
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Widzę, że nie tylko ja jestem głodny KOMPLETNEGO podręcznika, ale i mastug się w tym tonie wypowiedział. Myślę, że większość forumowiczów chciałoby mieć takie kompendium - Podręcznik Gracza i Podręcznik MG.
Można uruchomić taki projekt i zrzucać materiały (jak proponował mastug) na lewy panel. Ja sam temu nie podołam a próbowałem w zaciszu domowym. Może inaczej - podołam, ale poza tym nie zrobię NIC INNEGO. Nie chcę się tak blokować, bo mam do zrobienia scenariusze i lokacje, bestiariusz... Nie nudzę się. Wspólnymi siłami moglibyśmy zajść z tym dalej.
Tu trzeba biznesplanu i wsparcia ze strony jakże pracowitego naszego kochanego ADM-u
Można uruchomić taki projekt i zrzucać materiały (jak proponował mastug) na lewy panel. Ja sam temu nie podołam a próbowałem w zaciszu domowym. Może inaczej - podołam, ale poza tym nie zrobię NIC INNEGO. Nie chcę się tak blokować, bo mam do zrobienia scenariusze i lokacje, bestiariusz... Nie nudzę się. Wspólnymi siłami moglibyśmy zajść z tym dalej.
Tu trzeba biznesplanu i wsparcia ze strony jakże pracowitego naszego kochanego ADM-u
-
mastug
- Reactions:
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 15 times
Jeśli ma się nam udać potrzebujemy człowieka którego nazywają INDARII - już raz zrobił to co my chcemy zrobić teraz - zebrał, zredagował i opracował cały podręcznik do KC znany jako "kopalnia wiedzy o KC".
Ostatnio zmieniony 02 listopada 2010, 19:26 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.
Warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz - wśród materiałów edycji dyskietkowej znajdują się teksty, których autorstwa nie jesteśmy w stanie ustalić. Artur Szyndler mógłby określić, czy to kanon, czy też heretyckie apokryfy.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35
-
mastug
- Reactions:
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 15 times
Ostrogar jest od strony 16 księgi mistrza grynawet nie ma - opis Ostrogaru, Orcusa...
a pełen opis orkusa jest w dziale Geografia Atlas Orchii - na stronie 35
i tu masz rację od tego trzeba zacząćstworzyć SPIS TREŚCI
Ostatnio zmieniony 02 listopada 2010, 21:36 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ghasta
- Reactions:
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Co do tych materiałów z MiM to bym nie przesadzał z ich niezbędności. 95 % informacji o systemie jest w wersji dyskietkowej. Pozostałe 5% to są jakieś autorskie dodatki nie zawsze najwyższych lotów. Mi z tych ekstra materiałów przypadł do gusty tylko pomysł z energią magiczną zależną od cech.czegoj napisał/a:
Jeśli chodzi od dodawanie części do Kc-towca i MiMa to wszak jest pewna znacząca różnica. Z MiMa jest znacznie trudniej tekst wyciągnąć. Z KC-towca ctrl+c i ctrl+v i spokojne możesz sobie z tego robić dowolne inne całości. Z MiMem nie ma tak łatwo.
Co do przygód - programy do rozpoznawania tekstu są ogólnie dostępne, więc skany wpuszczone w odpowiednią maszynkę dadzą rade. Tu kłopotem może być jedno - takie plik trzeba przejrzeć czy nie ma literówek. Można zrobić podział prac - 1 czy 2 osoby skanują przygody do możliwie dobrej jakości, 2 inne je skanują do pliku tekstowego, a kolejne weryfikują jakość skanu i poprawiają błędy.