PBF - Ciernie przeszłości - techniczny
-
Suriel
- Reactions:
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 150 times
Jaka jest prędkość wyjściowa z osnowy. Zerowa? Pisałeś o różnicy w prędkości o która pytałem ale nie wiem ile. Sorry panowie ale rzeczy oczywiste dla was a ja muszę się upewnić step by step.
Pierwsza rzecz to podnieść osłony czy marynarka czy cokolwiek innego.
EDIT:
Prędkość Królowej to 7 UV
Prędkośc raidera około 11 UV
Odległośc 18 UV (175 000km)
I tura to około 30 min.
Zależy kto ma pierwszy inicjatywę, raczej Królowa a wtedy sugeruje takie rozwiązanie:
1) Utrzymać maksymalną prędkość przez 1 rundę
2) Przez pierwsza rundę full skan (wspomaga magos), może trafimy na jakiś element wyposażenia typu Mora Orkz Boyz (czy jak tam się tą łamaną angielszyczną to pisze )
3) to się sytuacja wyjaśni sama.
4) Pod koniec rundy możemy ich spróbować wywołać jeśli skan nie wykaże niczego dziwnego i wykonać ewentualny nawrót 90 stopni (zależy co powiedzą skanery).
Odległość będzie wtedy wynosić 18 +7 – 11 = 14 UV mało co z broni ma taki zasięg, więc ryzyko jest do przyjęcia. No i jak nic nie trafimy skanem a zaczną strzelać w pierwszej turze patrz pkt 3.
W drugiej rundzie ewentualnie manewr trudny bo najpierw nawrót o kolejne 90 stopni i potem… się zobaczy.
Pierwsza rzecz to podnieść osłony czy marynarka czy cokolwiek innego.
EDIT:
Prędkość Królowej to 7 UV
Prędkośc raidera około 11 UV
Odległośc 18 UV (175 000km)
I tura to około 30 min.
Zależy kto ma pierwszy inicjatywę, raczej Królowa a wtedy sugeruje takie rozwiązanie:
1) Utrzymać maksymalną prędkość przez 1 rundę
2) Przez pierwsza rundę full skan (wspomaga magos), może trafimy na jakiś element wyposażenia typu Mora Orkz Boyz (czy jak tam się tą łamaną angielszyczną to pisze )
3) to się sytuacja wyjaśni sama.
4) Pod koniec rundy możemy ich spróbować wywołać jeśli skan nie wykaże niczego dziwnego i wykonać ewentualny nawrót 90 stopni (zależy co powiedzą skanery).
Odległość będzie wtedy wynosić 18 +7 – 11 = 14 UV mało co z broni ma taki zasięg, więc ryzyko jest do przyjęcia. No i jak nic nie trafimy skanem a zaczną strzelać w pierwszej turze patrz pkt 3.
W drugiej rundzie ewentualnie manewr trudny bo najpierw nawrót o kolejne 90 stopni i potem… się zobaczy.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein
-
Kargan
- Reactions:
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 7 times
Rundy są dopiero w walce. Jeszcze nie jesteście zaangażowani w walkę
Możecie np. próbować jej uniknąć (chociaż radzę porównać parametry prędkości waszego okrętu i standardowego raidera).
Jak już będziecie w walce to dostępne są dwie prędkości: całą naprzód i pół naprzód.
Podniesienie osłon ma jak najbardziej sens. Podobnie przygotowanie uzbrojenia. Potraktuję to jako deklaracje "przed ewentualnym starciem". Teraz muszę wyjść więc za jakieś dwie godziny fabularka i ciąg dalszy akcji - chyba, że macie jeszcze jakieś pomysły.
Jak już będziecie w walce to dostępne są dwie prędkości: całą naprzód i pół naprzód.
Podniesienie osłon ma jak najbardziej sens. Podobnie przygotowanie uzbrojenia. Potraktuję to jako deklaracje "przed ewentualnym starciem". Teraz muszę wyjść więc za jakieś dwie godziny fabularka i ciąg dalszy akcji - chyba, że macie jeszcze jakieś pomysły.
]|[ Innocence Proves Nothing ]|[
Medea Trix: WS 28, BS 44, S 32, T 29, AG 41, INT 29, PER 40, WP 32, FEL 33 (12 wounds, 2 fate points)
Erias Kantar (Black Templar Marine): WS 53, BS 37, S 40, T 42, AG 51, INT 45, PER 45, WP 46, FEL 40 (23 wounds,4 fate points)
Medea Trix: WS 28, BS 44, S 32, T 29, AG 41, INT 29, PER 40, WP 32, FEL 33 (12 wounds, 2 fate points)
Erias Kantar (Black Templar Marine): WS 53, BS 37, S 40, T 42, AG 51, INT 45, PER 45, WP 46, FEL 40 (23 wounds,4 fate points)
-
Suriel
- Reactions:
Przemyslalem temat i doszedłem do wniosku, że nie będę odtąd jako pierwszy sugerował co mają robić inni gracze bo zabiera to im jedną z wielkich przyjemności gry. Kombinowania co mogą zrobić. Będę pisal w technicznym jako ostatni, dzieląc się spostrzeżeniami i uwagami już po wypowiedziach. Nie chcę zagłuszyć postacią kapitana pozostałych postaci, wszak chodzi i to by każdy sobie pogral. A nie by jeden myślał za drugiego odbierając frajdę. I tak ostatnie słowo należy do kapitana i może się zrobić ciekawie jak się zdania kapitana i oficera rozmina. A rozmina się nie raz...
Ostatnio zmieniony 21 stycznia 2016, 20:35 przez Suriel, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein
-
Kargan
- Reactions:
Bardzo sprytnie Suriel
Zatem czekam na sugestie załogi - mogą być fabularnie, a mogą być tu. Chciałbym dziś wieczorem napisać jeszcze jakąś fabularkę więc się proszę streszczać 
-
Kargan
- Reactions:
Ponieważ specjalnych sugestii się nie doczekałem (zwłaszcza kolega sternik milczy /EVILS/) to poleciały standardowe rozkazy 
-
Suriel
- Reactions:
Pytanie techniczne. Załóżmy że okręt A działa jako pierwszy zaczynając w polu ostrzaku okrętu B. Statek A wykonuje manewr w wyniku którego wychodzi ze strefy ostrzału okrętu B, czy B działając jako drugi ale w tej samej turze na prawo ostrzelać A?
Drugie pytanie w walce da się zatrzymać okręt (czyli stop) czy też musi on lecieć co najmniej z połową prędkości (tak gdzieś wyczytałem w podręczniku).
ps. Jestem za przerwaniem akcji czas wykorzystamy by dobrze przekminić akcję.
Drugie pytanie w walce da się zatrzymać okręt (czyli stop) czy też musi on lecieć co najmniej z połową prędkości (tak gdzieś wyczytałem w podręczniku).
ps. Jestem za przerwaniem akcji czas wykorzystamy by dobrze przekminić akcję.
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2016, 23:35 przez Suriel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kargan
- Reactions:
Okręt można zatrzymać (o ile pamiętam specjalnym manewrem). Nie można lecieć wstecz. Bez specjalnych manewrów można lecieć tylko 1/2 albo cała naprzód i oczywiście skręcać.
Co do strzelania to o ile pamiętam nie ma możliwości by okręt "wystrzelił" a potem wyszedł ze strefy. Strzelanie jest po ruchu - ale sprawdzę by się upewnić
Gdzieś był też zapis, że "tura dzieje się niejako jednocześnie".
Po namyśle - teoretycznie jest to możliwe, ale w praktyce trudne do wykonania. Każdy mniejszy okręt może na końcu ruchu zrobić zwrot o 90 stopni (a duże o 45) więc złapie nawet kolesia będącego za rufą na pełną salwę burtową. Oczywiście okręty o uzbrojeniu montowanym tylko na dziobie lub duże pancerniki/krążowniki mają gorzej, ale coś za coś
Co do strzelania to o ile pamiętam nie ma możliwości by okręt "wystrzelił" a potem wyszedł ze strefy. Strzelanie jest po ruchu - ale sprawdzę by się upewnić
Po namyśle - teoretycznie jest to możliwe, ale w praktyce trudne do wykonania. Każdy mniejszy okręt może na końcu ruchu zrobić zwrot o 90 stopni (a duże o 45) więc złapie nawet kolesia będącego za rufą na pełną salwę burtową. Oczywiście okręty o uzbrojeniu montowanym tylko na dziobie lub duże pancerniki/krążowniki mają gorzej, ale coś za coś
-
Suriel
- Reactions:
No dobra Panowie co proponujecie, ja sobie myślę tak jak w poście 106, cała naprzód plus ewentualny manewr uniku z tym, że jak to się dzieje na raz... to jeszcze oddamy salwę jeśli tylko zaczną do nas strzelać. Podczas ruchu cały czas wywoływać obcy okręt, żeby nie było potem problemów że nie dopełniliśmy jakichś procedur.
Pytanie zasadnicze, to czy mamy już tarczę i "nagrzane" lasery czy jeszcze przez turę będziemy się ogarniać zanim uzyskamy zdolność bojową.
Jeśli nie możemy jeszcze strzelać to proponuję evasive manoeuvres, ruch na half speed i zwrot przez dowolną burtę w stronę celu - skoro sobie nie postrzelamy to chociaż trudniej będzie nas trafić. Deklaracja magosa - aid the machine spirit żeby wspomóc manewr
Jeśli zdążyliśmy się przygotować, to po prostu ruch na half, obrót o 90 stopni i walimy z czego popadnie. Diomedes wykona akcję "put your backs into it" na intimidate żeby nam podbić strzelanie.
Keth - myślę że seneszal też mógłby znaleźć dla siebie kilka użytecznych akcji wsparcie żeby w trakcie kosmicznej bitwy nie być meblem
Jeśli nie możemy jeszcze strzelać to proponuję evasive manoeuvres, ruch na half speed i zwrot przez dowolną burtę w stronę celu - skoro sobie nie postrzelamy to chociaż trudniej będzie nas trafić. Deklaracja magosa - aid the machine spirit żeby wspomóc manewr
Jeśli zdążyliśmy się przygotować, to po prostu ruch na half, obrót o 90 stopni i walimy z czego popadnie. Diomedes wykona akcję "put your backs into it" na intimidate żeby nam podbić strzelanie.
Keth - myślę że seneszal też mógłby znaleźć dla siebie kilka użytecznych akcji wsparcie żeby w trakcie kosmicznej bitwy nie być meblem
Rogue Trader - Magos Eksplorator Diomedes
Degenesis - Bayer Werk (Scrapper)
-
Kargan
- Reactions:
Trochę nie mam tu internetu
Owszem tarcze macie naładowane a baterie gotowe do strzału. Jak taka walka się jeszcze nie zaczęła więc uznałem, że zdążyliście się do niej przygotować wcześniej - stawiając tarcze i aktywując systemu uzbrojenia.
Tury walki rozpoczną się przy pierwszej waszej "bojowej" deklaracji albo...przy pierwszym strzale przeciwnika - zależy co wolicie i jak długo chcecie czekać...
Owszem tarcze macie naładowane a baterie gotowe do strzału. Jak taka walka się jeszcze nie zaczęła więc uznałem, że zdążyliście się do niej przygotować wcześniej - stawiając tarcze i aktywując systemu uzbrojenia.
Tury walki rozpoczną się przy pierwszej waszej "bojowej" deklaracji albo...przy pierwszym strzale przeciwnika - zależy co wolicie i jak długo chcecie czekać...
-
Suriel
- Reactions:
Myślę, że kto chciał to już napisał co myśli o sytuacji. Tak na w przód to mam nadzieję, ze każdą trudną akcję/sytuację poprzedzimy wspólnym glowkowaniem. Każdy może dorzucić coś błyskotliwego zmieniając klęskę w zwycięstwo.
Deklarację puszczam dziś wieczorem.
Deklarację puszczam dziś wieczorem.
-
Keth
- Reactions:
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 84 times
- Kontakt:
Po przemyśleniu naszej sytuacji mam następującą propozycję: lecimy z pełną prędkością przed siebie, po czym wykonujemy zwrot o 90% (w prawo bądź lewo). Nadal nie wiemy, czy będziemy mieli Inicjatywę, ale rajderowi raczej nie uciekniemy, lepiej jak najszybciej zająć pozycję, z której sięgniemy go pokładowymi bateriami.
Możemy przyjąć od razu, że ma wrogie zamiary - w Ekspansji nikt się tak nie podkrada do czyjejś rufy, jeśli chce pogadać, taki manewr to jawna deklaracja wrogości.
Jeśli miałbym w jakiś sposób pomóc na mostku, to chętnie skorzystałbym z Focused Augury, żeby jak najdokładniej przeskanować intruza.
Możemy przyjąć od razu, że ma wrogie zamiary - w Ekspansji nikt się tak nie podkrada do czyjejś rufy, jeśli chce pogadać, taki manewr to jawna deklaracja wrogości.
Jeśli miałbym w jakiś sposób pomóc na mostku, to chętnie skorzystałbym z Focused Augury, żeby jak najdokładniej przeskanować intruza.
-
Suriel
- Reactions:
"I druga uwaga, tycząca się podziału kompetencji oficerów. Tak sobie myślę, że autorzy gry z oczywistych powodów chcieli angażować w zabawę wszystkich członków drużyny, stąd właśnie ten pomysł, aby różni BG obsługiwali różne systemy (a najlepiej stery ten z najwyższą Ag, a działa ten z najwyższym BS). Tyle tylko, że cierpi na tym realizm rozgrywki, bo co w sytuacji, kiedy najwyższe BS posiada astropata? Teoretycznie to on powinien strzelać, ale to nie trzyma się klimatu świata. Tak samo nie powinniśmy chyba wołać na mostek szefa sił bezpieczeństwa, aby to on koordynował ostrzał z baterii macrocannonów. Wydaje mi się, że nie powinniśmy kierować się w takich przypadkach współczynnikami, niestety. Eklezjarcha, astropata, Nawigator, arcymilitant i seneszal to moim zdaniem role nie mogące ani manewrować okrętem ani prowadzić ostrzału: to po prostu nie współgra z odgrywaniem postaci. Rogue Trader, void-master i ewentualnie explorator są od ruchu i strzału, my niestety nie - my możemy co najwyżej popędzać operatorów skanerów czy coś w ten deseń." Keth
Skopiowałem to tutaj bo mim zdaniem lepiej o tym pogadać w technicznym. Powiem jedno ja tam się nie znam. Gram pierwszy raz to nie mnie decydować. Ale... IMHO chyba każdy oficer przechodzi jakieś ogólne szkolenie i raczej nie jest od wczoraj tylko służy lat kilka lub nascie, lub dziesiąt. Ja pracuję w pewnej firmie i wiem jak zrobić sporo z nie swojego ogródka. A co dopiero zawodwiec, którego kręcą takie rzeczy. Taks szczerze mówiąc to nie wiem czy strzelanie z makrobateri okrętu rożni się od strzelania z makrobateri naziemnej, może nawet jest łatwiejsze bo nie trzeba tak się liczyć z siłą Coriolisa.
Druga rzecz, że nie poprosiłem Drago na mostek bo ma jakieś tam BS tylko dlatego żeby sobie pograł a nie drugi tydzień czekał na koniec walki. Zrobiłem to jak MG powiedział, że można. Inna sytuacja jest jak się gra live, wtedy mozna wyskoczyć na papieroska jak inni się naparzają. Ale to co trwa w realu 15minut tutaj może się ciągnąć tydzień lub dłużej. Ostatecznie chodzi o to by się dobrze bawić.
Nie wiem... taka refleksja mnie naszła.
Powiem szczerze, całkiem nieźle mi się gra w RT. Byłem nieco sceptyczny jęlsi chodzi o ten system ale naprawdę sprawia wiele frajdy. Jestem ciekawy jakie są wasze opinie na temat tej sesji. Jestem pod wrażeniem mechaniki walki okrętów. Tak naprawdę to daje ona mnóstwo możliwości, co przy dodatkowej losowości z rzutów sprawdzających czy manewr się udał daje naprawdę kolosalne możliwości. Na początku mocno pomstowałem nad dwuwymiarowością planszy do walki okrętów ale zdałem sobie sprawę, że gdyby dodać kolejny wymiar to wymagałoby nie lada wyobraźni by objąć manewry umysłem i policzyć odległości i kąty ostrzału statków.
Bardzo dużą przyjemność sprawia mi główkowanie nad następnym ruchem okrętu i przewidywanie wrogiego ruchu. W ostatniej rundzie pomyliłem się o jeden UV żeby było dobrze a to dlatego, że stałem się zbyt łapczywy na zwycięstwo.
I jeszcze taki poyślik malutki na temat mapki bitewnej, co o tym myślicie:
http://wrzucaj.net/image/lUQZE
W sumie podkład może być dowolny zrobić na nim siatkę to pięć minut roboty.
Zgadzam się z Surielem - logika logiką, klimat klimatem, ale czekać 2 tygodnie żeby sobie w końcu pograć to słaba opcja 
Chociaż umówmy się - akurat walka w przestrzeni zajmuje głównie void-mastera i rogue tradera, tylko oni mają realny wpływ na przebieg starcia. Eksplorator jest równie użyteczny co R2D2, seneszal może sobie głównie pogadać (chociaż on poza tym gadaniem to w ogóle niewiele ma do roboty
) a nawigator modlić się o pomyślne zakończenie potyczki. W PBFie działa to tak sobie biorąc pod uwagę jak wsyztsko rozciąga się w czasie.
Chociaż umówmy się - akurat walka w przestrzeni zajmuje głównie void-mastera i rogue tradera, tylko oni mają realny wpływ na przebieg starcia. Eksplorator jest równie użyteczny co R2D2, seneszal może sobie głównie pogadać (chociaż on poza tym gadaniem to w ogóle niewiele ma do roboty
Rogue Trader - Magos Eksplorator Diomedes
-
Kargan
- Reactions:
Owszem zasadniczo macie rację
Odnoszę jednak wrażenie, że system jest tak pomyślany by:
a ) okrętem sterował Koordynator
b ) uzbrojeniem zawiadywał arch-militiant (który nie jest wszak typowym piechociarzem cokolwiek nie pisałby Denver
)
c ) wsparciem sekcji monitoringu/łączności/innych zajmował się nauralnie dedykowany do tego Magos
d ) reszta pomagała jak mogła
W przypadku abordażu, buntu czy nawet uszkodzeń na pokładzie z pomocą ruszy na pewno arch-militiant, nic nie stoi jednak na przeszkodzie by ruszył na pomoc Barca ze swoimi ochroniarzami. Musicie wiedzieć, że ludzie Rogue Tradera są szerzej uzdolnieni. Oczywiście można się trzymać klimatu bo nie sądze by popsuło to jakoś specjalnie wasze szanse na rzuty - w końcu jak ktoś robi postać Navigatora czy Astropaty to BS jest dla niego ostatnim priorytetem right ?
a ) okrętem sterował Koordynator
b ) uzbrojeniem zawiadywał arch-militiant (który nie jest wszak typowym piechociarzem cokolwiek nie pisałby Denver
c ) wsparciem sekcji monitoringu/łączności/innych zajmował się nauralnie dedykowany do tego Magos
d ) reszta pomagała jak mogła
W przypadku abordażu, buntu czy nawet uszkodzeń na pokładzie z pomocą ruszy na pewno arch-militiant, nic nie stoi jednak na przeszkodzie by ruszył na pomoc Barca ze swoimi ochroniarzami. Musicie wiedzieć, że ludzie Rogue Tradera są szerzej uzdolnieni. Oczywiście można się trzymać klimatu bo nie sądze by popsuło to jakoś specjalnie wasze szanse na rzuty - w końcu jak ktoś robi postać Navigatora czy Astropaty to BS jest dla niego ostatnim priorytetem right ?