Pochylmy się chwilę nad tym dzisiejszego wieczora.
Zniknięcie Demiurga jest znaczące dla całego sytemu gry. Tak oto w jednej chwili cała równowaga na świecie, oparta na dobru i złu zmienia się tracąc balans. Odwieczny przeciwnik Demiurga czyli Astaroth wygrywa. I to walkowerem. Demiurg opuszcza swojDlaczego?
[center]
[/center]Tracąc swój punkt odniesienia względem wiecznego wroga, pozytywnego Demiurga sam traci swój rezonans. Nie dziwota, eony walki o dominację a teraz, nagle druga strona znika. To tak jakby podczas partyjki pokera o cały świat ktoś nagle wstał od stołu i poszedł. Jakby stracił zainteresowanie. Astaroth przejmuje zatem świat, ale robi to powoli, bez przekonania. W tym samym czasie rozpoczyna poszukiwania swego oponenta albo prawdy co się z nim stało. Ale nawet mając kontrolę nad czasem i przestrzenią nie potrafi nic znaleźć. Dlaczego?
Każdy dobry MG i każdy słaby, prowadzący w KULT musi sobie odpowiedzieć na pytanie co się stało. Owszem można grać bez tego, ale to pytanie wciąż wraca i wraca nie dając spokoju. Nie ukrywajmy też faktu, iż w KULTowym światku w dobrym tonie jest mieć teorię na ten temat. Najlepiej zupełnie nową i za razem wymyśloną przez siebie.
Ja mam dwie, których nie widziałem na innych portalach. Co oczywiście nie znaczy, że na obcojęzycznych gdzie KULT jest bardziej popularny (strony francuskie i hiszpańskie) ktoś już na nich nie wpadł.
A Wy drodzy kultyści macie już jakieś swoje?
Podajmy najpierw te najbardziej popularne, które poznajdywałem na innych forach:
1. Demiurg zniknął ponieważ wciągnęło go Inferno bądź jeszcze coś straszniejszego znajdującego się znacznie niżej. Z tego co pamiętam w drugiej edycji faktycznie nie ma cytadeli Demiurga, jest za to gigantyczna dziura sięgająca nie wiadomo gdzie...
2. Demiurg składał się z dwóch elementów, z jaźni oraz z ciała czyli z Metroplis. Coś stało się z jego umysłem, przez co zostało samo ciało. Demiurg, bóg warzywo. Pomysł nie powiem, nie kiepski...
3. Demiurg nie odszedł. W opisie Metropolis znajdujemy, że palą się nieustannie pewne światła oświetlające wieczne miasto - latarnie. Demiurg to światła wskazujące drogę ku prawdzie ludziom.
4. Demiurg oszalał i opuścił swoją kreację, zostawiając ją samej sobie.
CDN.