OK, wróciłem już do stanu trzeźwości i mogę pisać.
Więc jak mówiłem, możecie jak najbardziej rozmawiać w technicznym. Ale też równie dobrze postać może zaproponować dane rozwiązanie w grze ("Ej, może wyślij tego swojego nietoperza na zwiady?"). Ja nie widzę problemu.
Napisałem Wam na początku już, że znacie mniej więcej swoje możliwości nawzajem. Może nie macie szczegółowej wiedzy, np. kto zna dokładnie jaki czar czy ile wynosi jego Zw. ale wiecie mniej więcej co potraficie. Więc spokojnie postacie mogą się do tego odnosić. Np zakładam, że wszyscy wiedzą, że Amasis potrafi wychodzić w astral, a Nętka ma chowańca.
A teraz jeszcze odnośnie tych błogosławieństw słów kilka. I uwaga, to WAŻNE:
Założyłem na początku gry, że każdy kto wybrał Patrona posiada jedno błogosławieństwo. Taki ze mnie dobry MG. Ponieważ wszakże Keth ujął to jakoś fabularnie, to możesz sobie dopisać 2 dawki Wonnej Trzciny do swojego zestawu ziół (jest to ulubione kadzidło Karadosa, dodaje +10 do testów Geasu jeśli spalasz je w trakcie modlitwy). Jednakże jeśli ktoś chce używać błogosławieństw to ja chcę wiedzieć, czego dotyczyło jego ślubowanie względem bóstwa.
Aby zaoszczędzić Wam grzebania w podręczniku podaję, czego mogą dotyczyć ślubowania dla różnych bóstw:
Bogowie Wojny (Doran)
- Obietnica składania regularnych libacji z alkoholu na cześć Bóstwa;
- Obietnica zabijania wrogów w jego imieniu;
- Przysięga, że nigdy nie ucieknie się w pola walki (dość samobójcze na 0 poziomie, nie polecam);
- Przysięga, że postać nie okryje się nigdy hańbą.
Bogowie Opiekuńczy (Karados, Naja)
- Obietnica pomagania za darmo osobom, którym opiekuje się bóstwo ( w przypadku Karadosa - flisakom, w przypadku Naji - kobietom lub dzieciom)
- Obietnica składania mniejszych, regularnych ofiar dla bóstwa (np. raz na tydzień w dniu danego żywiołu).
- Obietnica składania dużych ofiar, gdy odwiedza się świątynię (np. 10% majątku);
- Obietnica ufundowania i dbania o kapliczkę bóstwa (niewykonalne, bo jesteście w ruchu);
- W przypadku Naji: obietnica opieki i ratowania dzieci.
Bogowie Magii (Hefet, Gavin)
- Obietnica medytowania codziennie nad aspektem bóstwa przynajmniej przez pół godziny;
- Obietnica składania ofiar z kadzidła w dniu żywiołu związanym z bóstwem;
- W przypadku Hefet: obietnica poznawania sekretów świata Astralnego lub wznoszenie modłów i składanie ofiar w każdą pełnię Oxanu;
- W przypadku Gavina: obietnica ułożenia jakiegoś hymny religijnego na cześć bóstwa i rozpoczynanie innych pieśni inwokacją do niego.
Postać musi aktywnie wypełniać swoje ślubowanie by móc korzystać z błogosławieństw. Jeśli tego nie robi, Patron ją opuści, co oznacza, że nie tylko nie zechce jej wspomagać, ale nie będzie jej także chronił przed wpływem Bogów Ciemności. A to w Waszym przypadku byłoby bardzo niefartowne.
Oczywiście pilnowanie ślubowania nie jest specjalnie trudne. Np rzucając się na wroga wystarczy wznieść stosowny okrzyk bojowy np. "Na Dorana, giń psie!", czy też pamiętać o ofierze w danym dniu i mi ją zadeklarować. Niemniej ważne by to robić i nie mieć sklerozy.
Tak więc proszę mi w technicznym zadeklarować kto jakie ślubowanie złożył (należy oczywiście wybrać jedno). Jeśli ktoś mi tego nie napisze, uznaję, że nie ma Patrona na razie, czyli nie otrzyma błogosławieństwa ani nie ma ochrony przed Siłami Ciemności (to ostatnie, w kontekście przygody zabrzmiało jak "Żegnaj!", prawda?).
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]