Kryształkon nr 1 - Iłża - Luty 2011

Manius
Reactions:
Been thanked: 2 times

Post autor: Manius » 23 lutego 2011, 18:00

Treant, Gonzor też tego nie kupił z tego co widziałem po jego minie, ale z racji emocji i prowadzonej polemiki na pewno zapamiętal więcej niż my :)
Tak samo nie trafiło do nas wytłumaczenie z pensją gwardzisty,tzn przyjęliśmy je, ale się z nim nie zgadzamy. Może jesteśmy zbyt mało elastyczni, ale to zburzyło nasze pojęcie na temat kodeksu gwardzisty i jego obowiązków. Jak rozmawialiśmy z Neverem mówił, że był nawet pomysł, żeby gwardziste przerzucić do kasty rycerskiej i mógł nim zostać tylko szlachcić, ale to już dla mnie przynajmniej byłoby już zbyt wiele.
Czegoj, może przenieś te nasze dyskusje do jakiegoś innego tematu.
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2011, 18:09 przez Manius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 23 lutego 2011, 20:39

W kontekście komentarza, że Żyjąca Orchia ma pewne szanse na autoryzację Autora po długim namyśle rzeknę, co następuje: jeśli się uda, byłoby super (pod warunkiem, że AS nie wytnie z projektu 90% pomysłów, a resztę diametralnie przerobi). Jeśli się nie uda, i tak nie spocznę na laurach, tylko pociągnę całość dalej jako projekt fanowski i zbiór pomysłów dla elastycznych Mistrzów Gry. A ponieważ ŻO to całkowity freeware, chętni do współtworzenia mogą wysyłać swoje pomysły do mnie przez cały czas i jeśli spotkają się one z aprobatą ogółu, wmontuję je w całość projektu BEZ opłat! :D

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 23 lutego 2011, 22:14

nie nie kłóćmy się z ASami po i po co wiedzą lepiej i to jest ich świat i ich gra, nic z tego, że garnizony w miastach dorównują liczbie mieszkańców nic z tego wymysł autora i tyle i bądźmy jak barany prowadzone na rzeź i zgadzajmy się na wszystko co powiedzą bo przecież to prawda i świętość ASów.
Ale nie pomyślą ile to wojsko je, pije, ile trzeba łożyć na ich utrzymanie???
Nie oczywiście, że nie bo i po co??? Lepiej wklepać 10.000 garnizonu na 15.000 mieszkańców bo się tak komuś podoba.
Przecież w takim mieście nie ma szans o spokój i ciszę, niech tylko garnizon na czas nie dostanie wypłaty wynagrodzenia za służbę i co wtedy z miastem??? Pewnie spokojnie poczekają i będą grzeczni prawda.
A może wręcz przeciwnie polecą do Katana ze skargą, że nikt ich nie lubi i nikt ich nie kocha???
Akurat pod względem garnizonów w miastach AS nie ma pojęcia o czym pisze i mówi.

Awatar użytkownika
Oggy
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Oggy » 23 lutego 2011, 23:03

W okresie międzywojennym w Polsce proporcja ludności miejskiej do wsi wynosiła mniej więcej 30% do 70%. Na początku XIX wieku w skali całego świata populacja miast stanowiła całe 3%. Nawet przyjmując dla Ochrii optymistyczne 10% nadal w otoczeniu 15 tyś miasta żyje conajmniej 140 tyś chłopów produkujących żywność i nie tylko. Stąd utrzymanie 10 tyś garnizonu jest jak najbardziej wykonalne.
Argumentacje o niemożności zapanowania nad armią też uważam za chybione. To nie są pospolite ruszenia ani zbieraniny obwiesi - to zawodowa armia. Do tego zapewne fanatyczna - ich bóg a jednoczesnie najwyższy dowódca chodzi po tej ziemi. Ponadto orki tworzą państwo prawa co sugeruje że ich wojsko pod wzgledem organizacji zawstydziłoby nie tylko turbodymomena ale także Prusaków.
astrolog/alchemik 10/10 POZ

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 23 lutego 2011, 23:17

Mordimer - nie ma się co pieklić - w efekcie i tak ludzie pominą takie szczegóły,

Oggy - sam rozumiesz że szansa na tak superd-duper zwartą armię ze ściśniętymi pośladkami oscyluje wokół zera. Sam problem aprowizacji łamie jakiekolwiek zasady podaży i popytu przy tak łatwo dostępnym rynku zbytu dla producentów.
Pożywienie stało by się dobrem luksusowym :D - a armia i tak musiałaby kupić, no chyba że notorycznie dochodziłoby do masowych konfiskat...

leobardis
Reactions:

Post autor: leobardis » 23 lutego 2011, 23:34

Napiszę w tym temacie , choć pewnie powinno się napisać w każdym :)
Ciągle ktoś czepia się "szczegółów" systemu "to nie logiczne , tamto nie logiczne" - co jest logicznego w PM , martwiakach , półbogach , golemach , teleportach , sferach egzystencji itp. itd.?
Nie czepiajcie się rzeczy , których nie rozumiecie bo to właśnie jest nielogiczne B) - musi być pierwiastek niewiadomej :@

Jeśli na tym portalu... BA!! na jakimkolwiek portalu , znajdzie się osoba , która wyobraża sobie ósmy wymiar to...hmmm... należy jej się przynajmniej 1mld euro i nagroda Nobla.
Tak samo było z "Jajkiem Kolumba" - podobno nie da się postawić jajka - Kolumb udowodnił że WSZYSCY się mylą (postawił kurze jajko na stole).
Są rzeczy których się innym nie śniło i to może być jedna z nich - utrzymanie armii , która liczebnością dorównuję ilością chłopstwa/generatorów pożywienia i kasy - nikt nie wie jak to Katan robi a jednak armia jest i co więcej wciąż odpiera najazdy (o ciągłych najazdach wiemy od AS'a).

Jak co po niektórzy będą tak grążyć to odkryją elektryczność... ba nawet "rozczepienie atomu" hiehie.

[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 24 lutego 2011, 08:04

Dla mnie jak najbardziej sensownym jest wytłumaczenie iż armia utrzymywana jest poprzez lenników innych królestw. Niepodważalnym jest fakt, iż w okolicach Ostrogaru nie ma miejsca pod uprawy aby utrzymać wyżywienie takich dużych garnizonów.
Jednak w opisie miasta Ostrogar czytamy dwie ważne informacje:
Drugą zaletą są nieograniczone zapasy słodkiej wody, a także niewyczerpywalne zasoby ryb w jeziorze
O tych podziemiach, nazywanych Labiryntem Katana przez analogię do Labiryntów Śmierci, niczego właś-ciwie nie wiadomo na pewno, jednak prawdopodobnie, jak większość Labiryntów Śmierci, składają się one z 10 części, ułożonych w 3 poziomy i 1 podpoziom. Gdzieś w ich głębi ukryte są gromadzone przez wieki skarby Katanów, poświęcone im świątynie oraz ich dziwni sprzymierzeńcy, o których mówi się, że dysponują mocą zdolną znieść Ostorgar z powierz-chni ziemi.
To wystarczające argumenty by sądzić, iż Ostrogar jest w stanie wyżywić i utrzymać taką armię.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 24 lutego 2011, 08:57

Zasoby ryb? Byłeś kiedyś członkiem PZW? Ja jestem. Wiesz w jakim czasie nastąpiłaby kompletna eksploatacja takiego zbiornika? Kilka lat maksymalnie. 250000 żrących osób. Żaden akwen taki mały tego nie wytrzyma.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 24 lutego 2011, 09:04

Chyba że działa tam magia...
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 24 lutego 2011, 09:06

Wy - konserwatyści i bezkrytyczni apologeci zawsze macie jakieś słowo klucz na wytłumaczenie niewytłumaczalnego :D :D :D

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 24 lutego 2011, 09:08

No ba ;)

I powiedz mi że to nie jest możliwe to dostaniesz bana ;)

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 24 lutego 2011, 09:13

Hehehe, pewnie ciągle jesteś wściekły za przegranie konku na scenar i szukasz pretekstu Tomaszu :D

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 24 lutego 2011, 09:21

Więc i ja napiszę coś, do czego Artur mnie nie przekonał: spytałem skąd się wzięła w tabelach broni ilość ataków w rundzie i otrzymałem odpowiedź, że to wartość statystyczna. Mamy z jednej strony DW topór obosieczny z 2 atakami na rundę i JL trójząb z 1 atakiem. Niestety nie kupuję tego.
Dobrze, że część pytań, na które autor nie znał odpowiedzi, została przez niego zanotowana, m.in. interpretacja dwukrotnie wolniejszego ataku, gdyż ta ma kolosalne znaczenie w przypadku zwłaszcza PT i DW oręża z bazowym jednym atakiem. Never, liczę na to, że dostaniemy wyjaśnienia wszystkich tych nierozstrzygniętych kwestii.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 24 lutego 2011, 09:24

spytałem skąd się wzięła w tabelach broni ilość ataków w rundzie i otrzymałem odpowiedź, że to wartość statystyczna.
No to mam kłopot. Uczyli mnie na biochemii, że termin "statystyczny" = przypadkowy.
Czyżby AS wpisywał ilości A jak leci?
Mamy z jednej strony DW topór obosieczny z 2 atakami na rundę i JL trójząb z 1 atakiem
Nie wspomnę o obronie korbacza +16, co jest już absolutnym przykładem nieznajomości tematu...

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 24 lutego 2011, 09:55

Mrufon - korbacz to pikuś - z głazem dopiero jest odlot :D - niezłym trzeba by być herbatnikiem żeby tak szybko poruszać głazem aby ten pomógł w walce z gościem uzbrojonym w np. włócznie :D

ODPOWIEDZ