Ogame a kacety

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 11 czerwca 2011, 15:26

xnova chyba 0.9b, ale są już przeróbki z 1.1

jimmor
Reactions:
Kontakt:

Post autor: jimmor » 11 czerwca 2011, 16:10

W raportach bitwenych występuje nadal 'Krasnoludzki Odkrywca' a zdaje się został zastąpiony przez wioskę?

edit:
Zacząłem sobie oglądać ten silnik... kto to projektował??? Zero ustawień engine'a w bazie, wszystko w kodzie siedzi. Paranoja...
Ostatnio zmieniony 11 czerwca 2011, 18:03 przez jimmor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 11 czerwca 2011, 23:57

Dobra chyba dorwałem grafiki - pełną gębą będę czerpał z Warcrafta III. Powiecie mi jak wam pasują te grafiki. Na razie zmieniona kopalnia złota i Katedra astrologii w badaniach. Dziś niewielki update - kilka tekstów i trochę grafik. Dorwałem również lepsze pliki językowe więc podmieniłem stare, będzie mniej tekstów po francusku.

A jeśli chodzi o błąd w szpiegowaniu to wina serwera - chce dodawać reklamę przy zmianie strony i stąd ten błąd. Nie wpływa to w żaden sposób na grę.
Ostatnio zmieniony 12 czerwca 2011, 00:02 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 12 czerwca 2011, 20:38

Gra zaczyna powolutku nabierać rumieńców. Szkoda, że nowi gracze nie dochodzą i nie wszyscy zarejestrowani grają przynajmniej od czasu do czasu. Jeśli będzie więcej graczy to w przyszłości będzie można zresetować uniwersum, żeby wszyscy mieli równe szanse. Powolutku będę wprowadzał większość zmian zaproponowanych przez Arke. Dalej nie mam sugestii dotyczących jednostek, a pierwsze potyczki mamy już za sobą.

P.S. Jak Wam się widzi grafika Warcrafta 3 (na razie Uniwersytet, Kopalnia złota i Katedra Astrologii).

P.S. 2 Mam pomysł na rakiety i antyrakiety. Rakiety to nekromanci a antyrakiety to paladyni. Silosy rakietowe to gildie dobra i zła.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 12 czerwca 2011, 22:12

Mała propozycja w kwestii opisów instalacji obronnych. Fugas artyleryjski zamieniłbym na bastion nadbrzeżny (wzniesiony na wybrzeżu niewielki fort ma za zadanie strzec dogodnych miejsc lądowania, ujść rzek i kanałów portowych, a wysokie blanki, balisty i katapulty oraz doświadczona w bojach załoga potrafią przysporzyć najeźdźcom nie lada bólu głowy), a ożywieńców na setnię ochotniczej milicji (oddział kiepsko wyszkolonych, choć gorącokrwistych ochotników, którzy w boju potrafią czasami stracić serce do walki i czmychnąć w bezpieczne miejsce po to, by po bitwie powrócić z powrotem w szeregi obrońców). Oczywiście to luźne propozycje.

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 13 czerwca 2011, 12:34

czegoj napisał(a):
P.S. 2 Mam pomysł na rakiety i antyrakiety. Rakiety to nekromanci a antyrakiety to paladyni. Silosy rakietowe to gildie dobra i zła.
Cóż w silosie możesz mieć i rakiety i przeciwrakiety więc nieco dziwną jest sytuacja w której mamy gildię dobra zła tam siedzi 10 paladynów i 10 nekromantów i tak siedzą sobie i w karty grają aż tu nagle nadciągają nekromanci z sąsiedniej wyspy i paladyni mówię: "dobra chłopaki fajnie było ale musimy iść pozabijać kilku nekrusów i już nie wrucimy"
Moim zdaniem ta propozycja nie jest zbyt mocna...
Ataki rakietowe są atakami samobójczymi
Ja widzę dwie opcje w kierunku których można rozwinąć ten pomysł:
po pierwsze magia
Silos jest magiczną wieżą specjalizującą się w dystansowych zaklęciach ofensywnych oraz kontr zaklęciach. Tu problematyczne może być logiczne tłumaczenie zakupu i odpalania rakiet.
po drugie fanatyzm
Silos jest zrzeszeniem fanatyków może być to klasztor boga wojny, może to być karczma berserkerów, siedziba najemnych uruk-hai (czy tan czy jak im tam; chodzi o te najbardziej wypasione)gdzie są dwie formacje szturmowa i defensywna
trzecim rozwiązaniem jest całkowita rezygnacja z silosu.

Co do nazwy jednostek to przede wszystkim całkowicie zrezygnowałbym z dodatków elfi, reptilioński itp. Ponieważ w przyszłości widziałbym aby rasę określać na starcie gry i wtedy jednostki i budynki były by podpisane pod rasy ale o tym potem. :)
Co do mojej propozycji okrętów to kojarzy mi się to tak:

Tratwa --> Łódź transportowa (najprostsze o napędzie wiosłowym)
Duży transporter --> Barka (powiększona łódź)
Elficki Myśliwiec --> drakkar (wiosłowa łódź bojowa)
Reptilioński Myśliwiec Bojowy --> pinasa (pojawia się żagiel - nowa technologia)
Krążownik Uruk-hai --> galeas (mniejszy niż galeon ale większy od pinasy)
Okręt wojenny --> galeon (nie muszę chyba wyjaśniać)
Statek kolonizacyjny --> kogga (pękaty żaglowiec dość pojemny)
Recykler --> galera (większy drakar do zbierania odpadów)
Olbrzymi owad(zwiadowca) --> łódź zwiadowcza (mała łódka może być nawet miniatura - taki model z parantilem ;) do szpiegowania)
Bombowiec --> Dromona (Bardzo duża galera wyposażona w katapulty itp.)
Wioska (Kir) --> Kirs (mój pomysł na nazwę tratwy służącej lokalnemu osadnictwu "Kir" od wioski + "s" od statek)
Niszczyciel --> Fregata (bo nie wiedziałem co tu wcisnąć)
Setycka Gwiazda Śmierci --> Gwiazda śmierci (Czemu setycka może być przecież poświęcona gorlamowi ;) jak już wspominałem myślałem o latających twierdzach)
Pancernik --> okręt liniowy (nie znalazłem niczego lepszego, a jedno od drugiego się wywodzi)

To tylko luźne pomysły może przypadną wam do gustu a może po prostu pobudzą do konstruktywnej krytyki

jimmor
Reactions:
Kontakt:

Post autor: jimmor » 13 czerwca 2011, 14:44

Galeon a szczególnie Okręt Liniowy i Fregata - za nowoczesne.

Wykorzystać za to możma:

Antyczne:

Liburna (mała pomocnicza galera) - LM
Triera (średniej wielkości galera) - CM
Pentera (największa ze 'standardowych' galer)

Późnośredniowieczne:

Karawela
Holk
Karaka (największa z tej trójki)

Olbrzymi owad - jeździec pegazów
GŚ - Latający Zamek.

Obronę zacząłbym od kuszy wałowej... to w końcu KC ;) Potem jakieś balisty, trebusze

Bariery - Łańcuch i Mur

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 13 czerwca 2011, 17:33

Liburne, triere oraz pentere dyskwalifikuje napęd wiosłowy
Karawela, holk, karaka mmm pachnie mi to MTW no ale może być pasuje
Czy galeon i fregata jest zbyt nowoczesny??
Okręt liniowy zgodzę się brzmi nowocześnie.

jimmor
Reactions:
Kontakt:

Post autor: jimmor » 13 czerwca 2011, 18:43

Fregata jest z tej samej epoki co okręty liniowe. Galeon jest jakieś 100-150 lat starszy ale i tak jego główne uzbrojenie to armaty - co go dyskwalifikuje. Technologie mamy wiosłową i zaawansowaną wiosłową - co może oznaczać wielorzędowy galery.

Co ot jest MTW???

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 13 czerwca 2011, 22:33

Co oznacza komunikat "Ten gracz jest pod ochroną systemu"? Wysłał smsa za ileś tam euro? :P

Chyba coś szwankuje w funkcji "Handlarz", przynajmniej przy kupowaniu Budulców. Zamiast je kupować, program dokonuje sprzedaży...

MTW to zapewne Total War: Medieval.

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 13 czerwca 2011, 22:51

Medieval Total War

Orchijski galeon nie musi być uzbrojony w armaty...
Mi po prostu nazwa się podoba :p
Po za tym zaproponowałem by napędy rozbić pierwszy wiosłowy drugi żaglowy

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 13 czerwca 2011, 22:52

Jeśli chodzi o handlarza to jest trochę zwalony. Na szczęście stosunek wartości poszczególnych towarów jest stały, więc przy kilku próbach dojdziesz, jak z nim się handluję. Działa na pewno tylko przeliczenia w jakimś goblińskim systemie ma.:P

Gracz pod ochroną systemu oznacza, że jest dla Ciebie albo za słaby albo za mocny. Tak czy inaczej nie możesz go atakować i szpiegować.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post autor: czegoj » 14 czerwca 2011, 13:02

Widzę, że Arke z RHN rozwijają piractwo w naszym KCetowymogame. Bardzo dobrze - ktoś musi. :D
Ja mam dwa pytanie:
1. Czy używając owadów do szpiegowania w raporcie macie zawsze informację, że "Twoja flota została zniszczona!" i mimo wszystko macie raport i owada?
Według mnie powinna być informacja jaka szansa była na zastrzelenie szpiega (podana w procentach) i jeśli przeżył to masz raport. Jeśli nie to masz tylko informację, że zginął.
2. Czy po walce jeśli mieliście jednostki obronne naziemne (fugasy lub szkielety) to po walce przeżywają wam one wszystkie mimo, że w raporcie agresor doprowadza do ich zniszczenia?
Jeśli tak to kolejny bug, bo zdaje się, że w oryginale wracało 40% tych jednostek.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 14 czerwca 2011, 13:24

Po ataku Arke, wciąż mam taką samą ilość obrony jak przed walką
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 14 czerwca 2011, 17:53

Piractwo?
Czegoj do piractwa i czarnej magii to bliżej Tobie, jak patrzę jak mnie w statystyce wyprzedzasz... weź dopisz mi trochę tego co sobie bo się obrażę :P

ODPOWIEDZ