Reset świata Kryształów Czasu

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 19 sierpnia 2014, 20:10

Mnie się podobała wizja Midnight, autor odwrócił tam sytuację znaną ze Śródziemia, w Midnight nie będącym Śródziemiem, ale bardzo podobnym, to Zło wygrało.

U nas wygrać mogą Sharanowie, zajmując dużą część cywilizowanych regionów, albo Anghor Haran i nieumarli mogą także namieszać, ew. można połączyć oba elementy. Częśc ludów zdradzi inne i będzie współpracować z pająkoludźmi.

Jednego PBF-a prowadziłem na bazie Evernight, kampanii do SW, ale w KC. A Waluzja to u mnie, jedna z wysp Ciągu Arianom w KC. Tam mamy obcą cywilizację z przyszłościową techniką Sa-karanów, to coś zupełnie innego niż orchiańscy sharanowie z Archipelagu Pajęczego.

Ja bym to raczej widział niekomercyjnie, ale zobaczymy co nam wyjdzie. A myśl swoją rozwiń Koszalu.
Ew. poprosimy Czegoja, by uprawnienia do wejścia do tematu, mieli tylko członkowie ekipy, ale to za jakiś czas. Na razie gdybamy, zbieramy pomysły i ludzi.
Ostatnio zmieniony 19 sierpnia 2014, 20:53 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 19 sierpnia 2014, 20:20

Wiem, że z zapałem bierzecie się za nowy projekt, ale chciałem z pewną taką nieśmiałością zapytać, czy na początek spróbowalibyście trochę mniejszej formy, w ramach "Żywej Orchii". Krótkie objaśnienie dla nowych portalistów - swego czasu wystartowaliśmy z tworzeniem serii niewielkich artykułów osadzonych w oryginalnym świecie KC, mających wypełniać pewne luki i przydawać settingowi smaczku. Przez miesiące pracy nazbierało się tego całkiem sporo, szczególnie zaś chciałbym polecić te wypisane poniżej:

- Amryta Ghasty - http://www.krysztalyczasu.pl/articles.p ... cle_id=370

- Elamarnicki obrzędek odpędzający utopce, też autorstwa Ghasty - http://www.krysztalyczasu.pl/articles.p ... cle_id=378

- Seria tekstów pióra 8ARTa i Deliada o religijnym zatargu w marynistycznej otoczce - http://www.krysztalyczasu.pl/articles.p ... cle_id=358

- Niespokojne czasy na Walgarze autorstwa Aravena - http://www.krysztalyczasu.pl/articles.p ... cle_id=379

- Powrót Ashlaka pióra Koszala traktujący o pradawnym artefakcie oraz sharanach - http://www.krysztalyczasu.pl/articles.p ... cle_id=383

- Płomienista Bryza autorstwa Jimmora opisująca wybrane okręty wojenne ze świata KC - http://www.krysztalyczasu.pl/articles.p ... cle_id=383

- Rzut oka do garnka krasnoluda wykonany piórem Deliada - http://www.krysztalyczasu.pl/articles.p ... le_id=341

- Historia najnowszej relikwii kultu Oriaka spisana przez Czegoja - http://www.krysztalyczasu.pl/articles.p ... cle_id=363

a to tylko niektóre spośród materiałów zamieszczonych w folderze osiągalnym poprzez poniższy link

http://www.krysztalyczasu.pl/articles.php?cat_id=29[url][/url]

Nie chcielibyście wpierw popróbować mniejszej formy twórczej, właśnie takich kawałeczków puzzli spod znaku ŻO? Może byłaby to fajna okazja do poćwiczenia pióra i wyobraźni przed ruszeniem na szerokie wody.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 19 sierpnia 2014, 20:24

Dzięki bardzo Keth, a nie dołączyłbyś do nas ?

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 19 sierpnia 2014, 20:27

Evernight - podoba mi się to. A co powiecie na taki twist:

- upadek imperium orków pod własnym ciężarem i atakami wrogów. Ludzie i reptilioni zdobyli Ostrogar, Sharany podbiły część Orkusa, ale zatrzymała ich... inwazja jak w Evernight :) Przybysze wdali się w walkę z Sharanami i tam się kierują walcząc z trudniejszym przeciwnikiem najpierw, Orkus w zasadzie w stanie wojny domowej (orkowie przegrali tracąc Ostrogar, ale walczą jeszcze) plus nowi gracze, nigdy nie wiadomo kiedy Sharany się wycofają dając obcym szansę zbadania reszty wyspy. A podobno kierują się do Ostrogaru po Kryształ Czasu...

Ale jazda :)

Do ustalenia czy inwazja miała miejsce zaraz po upadku Ostrogaru i jest wszędzie wojna jeszcze, czy może później, a wyspa podzieliła się na małe księstwa i władającą nimi stolicę Ostrogar. Czy miała miejsce na Orkusie Wielkim, czy jakiejś małej wysepce niedaleko, gdzie cichaczem zrobili sobie bazę wypadową z portalem do własnego świata.

I tak dalej :) Można grać po staremu - tylko Orków mniej... Można po nowemu, z inwazją obcych, można w innej części, bez inwazji, na północy z Sharanami...

EDIT
To ja jeszcze raz. Mój plan jest taki aby ustalić najpierw pewne ramy nowego świata. Krótko, treściwie. A jak będzie zgoda (większości) to wtedy będzie czas na detale. Jak większość stwierdzi: dobra, taki pomysł na nowy świat jest fajny, nie wszystko mi się podoba, ale jest w nim miejsce na to co lubię - to wtedy będzie czas na pisanie takie jak w ŻO i wypełnianie świata treścią.
Na razie ustalmy ramy. Mnie się podoba pomysł z wrzuceniem Evernight do upadającego imperium Katana :)
Ostatnio zmieniony 19 sierpnia 2014, 20:33 przez kaceto, łącznie zmieniany 1 raz.

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 19 sierpnia 2014, 21:54

Z tego co widzę, stare przysłowie, że gdzie dwóch tam trzy opinie, i tutaj się sprawdza. :)

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 19 sierpnia 2014, 21:59

Coś musimy ustalić, ja za niczym nie obstaję zbyt mocno. Ale przydałby się Kierownik projektu - jak demokracja się nie sprawdzi, niech każdy się wypowie i może uda się pójść na jakiś kompromis akceptowalny dla wszystkich. :/cyk
Ostatnio zmieniony 19 sierpnia 2014, 22:10 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 19 sierpnia 2014, 22:09

Z tego co widzę, stare przysłowie, że gdzie dwóch tam trzy opinie, i tutaj się sprawdza. Smile
Jak uda się wypracować JEDNĄ wersję nad jaką wszyscy będą chcieli pracować to już będzie wielki sukces. Grunt żeby spójna, a nie stanowiła chotycznego misz-maszu różnych, nie pasujących do siebie koncepcji/pomysłów.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 19 sierpnia 2014, 22:21

Posłuchajcie Aravena - kierownik to podstawa, demokracja to zło. Alternatywą może być tylko wariant że każdy ma swoje poletko do którego nikt się nie będzie czepiał (co nie wyklucza komentarzy) ale to także dyktatura tylko wielowątkowa.
Jedność decyzyjna i autostanowienie to podstawa.
Tle słowem rady.

Puki co wybaczycie, postoje i popatrzę.

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 19 sierpnia 2014, 22:22

8art napisał(a):
Jak uda się wypracować JEDNĄ wersję nad jaką wszyscy będą chcieli pracować to już będzie wielki sukces.
Moim bardzo skromnym zdaniem jeśli uda się wypracować wizję popieraną przez większość to będzie ogromny sukces, ale... doświadczenie uczy, że albo będzie nijaki kompromis, albo kilka projektów.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 19 sierpnia 2014, 22:26

Napiszę szczerze, z racji na doświadczenie to ja proponuję by Enc został bossem tego projektu. Żadne tam kilka projektów jak dla mnie.
Jak pisałem, ja i Dobro skończymy najpierw Conana, to nam zajmie jeszcze czas do końca sierpnia raczej. Potem się możemy brać za jakąś akcję z KC, jak będzie ekipa.
Znaczy takie jest moje stanowisko, nie wiem czy Dobro uczyni podobnie jak ja.

Kaceto ma zapał i dużo pomysłów, kilka innych Osób zadeklarowało udział. Może coś wyrzeźbimy. Rewolucja na Orchii to chyba punkt wyjścia do dalszych negocjacji.
Ostatnio zmieniony 19 sierpnia 2014, 22:33 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 19 sierpnia 2014, 22:33

Kućwa jeszcze 2 miesiące temu cieszyłbym się jak głupi widząc taki projekt. Obecnie mogę tylko powiedzieć, znalazło się kilku kolejnych cwaniaków chcących się ogrzać przy magii Kryształów. Będę przyglądał się, wspierał i pomagał technicznie jeśli będzie trzeba i będę umiał. Na razie pierwszy podstawowy błąd już popełniony, ale też go wyłapaliście. Potrzebny jest lider, który udźwignie ten projekt. Jednocześnie fajnie byłoby, żeby znał KC, żeby wiedział na ile daleko i bezpiecznie jesteście od oryginału.

Obecnie taki projekt odbieram bardzo negatywnie, bo to trochę odbieranie popularności pomysłodawcy wskrzeszenia KC, ale to oczywiście tylko moje zdanie. W każdym razie powodzenia i pozostaje do dyspozycji.

Araven
Reactions:

Post autor: Araven » 19 sierpnia 2014, 22:37

Czegoj, a gdzie Ty widzisz jakiegoś pomysłodawcę wskrzeszenia KC ?, bo Pan Szyndler nim nie jest, on kilka lat będzie wydawał "powieść" i kombinował, jak nie wydać systemu KC.

Pomysł jest wynikiem przekonania, że A. Szyndler, KC RPG nie wyda, więc nikomu w paradę nie wchodzimy. Akcji by nie było, gdyby Autor KC zamierzał je wydać jako system RPG.

Tyle ode mnie. Osobiście, chcę jeszcze odświeżyć nieco KC-towe klimaty, nim postawa P. Szyndlera spowoduje całkowitą śmierć tego systemu, a idzie mu naprawdę świetnie. A jeśli FajneRPG wydadzą Earthdawna 4 edycję po polsku, to po KC RPG, bo wielu tych co dałoby kasę na KC jako system da ją za Earthdawna.

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 19 sierpnia 2014, 22:45

Czegoj, jeśli o mnie chodzi, to mogę spokojnie poczekać ze startem te kilka tygodni do zakończenia zbiórki na powieść (pewnie i tak tyle czasu zbierze mi przypomnienie sobie materiałów, przemyślenie całości, itd.). Biorąc pod uwagę, że nawet 50-stronicowa gra to pewnie pół roku pracy, ewentualny podręcznik będzie gotowy kiedy emocje już dawno opadną.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 19 sierpnia 2014, 22:59

czegoj - po prostu my już chyba nie mamy takiej wiary jak Ty w to, że system ma jeszcze szanse na reedycję. Gdyby pomysłodawca chciał wskrzeszenia KC to już by była zbiórka. A jak na razie, wg. oficjalnej kolejności, jeśli saga zostanie ufundowana to potem będą następne części sagi, potem albumy i potem reedycja - za daleko na realną szansę wydania. Krótko: fani chcą wziąć sprawy we własne ręce, po tylu latach może wreszcie coś z tego będzie.

Enc - tak jest, idealny kandydat na lidera! :)

Zanim wróci z urlopu (czyli kiedy wracasz?) chyba zgodni jesteśmy, że potrzebne są ramowe wskazówki co do świata. I na tym na razie się skupmy. Rzucajmy pomysłami, potem to przegadamy i Enc zadecyduje co dalej. Mechanikę zostawiam innym - ja się na tym nie znam.

Otwarcie musi być na nowo, bez powiązań ze starym systemem. Czyli jak Midnight - to samo, ale inaczej :) Nowe mapy, nowe nazwy, miejscami stary klimat.

Moje ramy to zdecydowanie wstawka z Evernight :) Daje duże możliwości, w centrum jest po staremu, na północy sharany, te przy samej granicy tolerują ludzi w imię wspólnego wroga (obcych). Tak na prawdę można tam wiele "wrzucić", centrum zostawić z klimatem Orchii, a do okoła... Szalejemy. Inwazja mogła spowodować podniesienie się z dna kilku miast trytonów, są prawie puste bo na powierzchni, śmiałkowie już tam płyną po łupy, jeszcze nikt nie wrócił. Sharany dopuściły ludzi (i inne rasy też) do niewielkiej części swoich tajemnic, co może dać ciekawe legendy skąd się wzięły (np. podejrzenia co do experymentu jakiegoś maga typu Drachenfels dawno, dawno temu, jego zamek nadal stoi po środku ich kontynetu, pusty bo magia zabezpieczająca nie dopuszcza sharanów).

I tak bym to widział: wspólny motyw, np. Evernight na Orchii, a potem to już można szaleć i pisać dłuższe teksty - jako że na wspólnym motywie, to łatwo będzie je ogarnąć, zrobić kompilację najlepszych pomysłów.

A jak Wy to widzicie? Podobnie (nowy świat, nowe nazwy, nowe realia) czyli raczej zostanie przy Orchii? Motyw z Evernight na archipelagu Wam się podoba, czy jest strasznie naiwny, lepiej o nim zapomnieć? Jakieś inne pomysły macie? Jak byście widzieli świat podobny do KC w nowych realiach?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 19 sierpnia 2014, 23:00

Enc ja tylko poinformowałem jak to wygląda aktualnie w moich oczach. Oczywiście projektowi sprzyjam jak każdemu, który chce działach na korzyść KC. Popieram i pomogę w miarę możliwości, a jeśli mi się spodoba i zainteresuję to również zrobię to bardziej aktywnie.

ODPOWIEDZ