Reset świata Kryształów Czasu

Healer
Reactions:

Post autor: Healer » 19 sierpnia 2014, 23:35

Witam, tak śledzę temat KC jako stary, nieaktywny erpegowiec i naszła mnie jedna myśl: a może dałoby się wasz projekt zrobić z błogosławieństwem Artura, a nie jako sprzeciw?

Po pierwsze, nie lubię konfliktów, a po drugie, unikając naruszenia praw autorskich łatwo usunąć to, co było w KC pociągające.

Jak ew. współpraca mogłaby wyglądać:
- używacie np nazwy Żyjąca Orchia (A.S. obecnie używa nazwy Ochria)
- opisujecie któryś boczny archipelag i nie wychodzicie poza jego ramy
- najlepiej, by dodatkowo wasza wersja archipelagu znajdowała się w jakiejś równoległej, odrobinę zmienionej rzeczywistości. Przy tej liczbie awatarów, bogów, półbogów, kryształów czasu i innego tałatajstwa nie powinno to być problemem. A głównie chodzi o to, by wasze dodatki nie blokowały twórczości Artura, gdyby w swojej autorskiej Ochrii zechciał ten archipelag opisać
- gdyby projekt startował komercyjnie, to odpalacie Arturowi z góry ustalony procent/stawkę. Przy tych kwotach powinno tego być na kilka(naście?) piw ;)

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 19 sierpnia 2014, 23:44

A jaki w tym jest interes dla Artura, bo nie widzę? Jeśli Arturowi uda się wypromować markę KC to będzie takie prawa do używania nazw sprzedawał. Tutaj należy postawić dokładną poprzeczkę - za darmo, czy komercyjne, z Arturem i błogosławieństwem, czy bez Niego. Jeśli z Nim to na jakich zasadach, jeśli bez Niego to również na jakich zasadach. Tego jest sporo i może rzeczywiście zastanówcie się najpierw jak, a dopiero później ewentualnie ruszcie ze światem. Wcześniej można było bawić się KC bez większych problemów, teraz jednak odnalazł się właściciel i już tak łatwo nie będzie.
Ostatnio zmieniony 19 sierpnia 2014, 23:51 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 19 sierpnia 2014, 23:58

Jedna wizja, jeden lider, jeden cel i gra będzie gotowa w mniej niż pół roku - bez niczyjej łaski, obiecanek, potakiwań.

Araven, póki co proszę, byśmy się skupili i dokończyli Conana na Fate. Rozdwojenie zadań tylko spowolni oba projekty. Ponadto zobowiązałem się, do opracowania Ostatniego Kontynentu, który stworzyliśmy wspólnymi siłami z Czegojem - chciałbym to zrobić w formie mini-dodatku na 10-20 stron pdf. Niejako wpasowywałoby się to w poruszany tu temat (można by to śmiało dodać do głównego konceptu bez zaburzania reszty struktury).

No i obawiam się drobnej potyczki i ryków niezadowolenia ze strony twórcy KC, bo jak zauważył słusznie Czegoj - A.S. zainteresował się swoim dzieckiem i pewnie łatwo się go nie pozbędzie, a napewno nie po takiej fali emocji, jakie ostatnio wywołała w polskim fandomie.
Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2014, 00:01 przez Dobro, łącznie zmieniany 1 raz.
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 20 sierpnia 2014, 00:00

Nie bardzo widzę opcję i możliwość porozumienia z Autorem KC. Nie wiem jak inni, na to patrzą. Wg mnie zrobimy projekt non profit, przez fanów i dla fanów. Jakieś wyspy i damy radę.
A z takim poziomem pisarstwa, jak obecnie to Autor KC nic nie wypromuje i nic nie będzie sprzedawał.
Najwyżej akcję przeniesiemy poza Archipelag Centralny.

Dobro - jasne, wysłałem Ci niedawno Poradnik prowadzenie gry dla MG w Conanie. Jutro wyślę Poradnik Gracza i MG ten o świecie, ceny, języki. Małą Wojnę damy do pakietu i będzie do końca sierpnia może gotowe.
Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2014, 00:04 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 20 sierpnia 2014, 00:03

Nie, to nie może być z błogosławieństwem AS - bo wtedy to nie ma sensu. Ja mam dosyć takiego traktowania, 20 lat się nie interesował, potem dzięki namowom zaczął dawać nadzieję i... Tadaaam, mamy Sagę i może, może kiedyś reedycja, bo piraci, sklepy padają, ciężko jest... Jasne, z te wszystkie udane zbiórki na RPG u nas i na zachodzie to wypadki przy pracy.

Zakładając, że chcielibyśmy błogosławieństwo, to utkniemy w martwym punkcie ciągle dyskutując z ASem czy taka wizja świata ma sens, czy jest spójna, uwzględniając jego poprawki i sugestie nie mówiąc już o braku pełnej swobody działania - jakoś nie wydaje mi się aby AS zgodził się na wstawienie do KC Evernighta...

Jego błogosławieństwo to pocałunek na dobranoc dla tego projektu, zabicie kreatywności i ograniczenie prędkości, a w efekcie śmierć naturalna.

Healer
Reactions:

Post autor: Healer » 20 sierpnia 2014, 00:09

Dlatego pisałem o alternatywnej rzeczywistości, dwóch podobnych, kacetowych światach - by konsultacje nie były potrzebne, a Artur mógł sobie robić swojego erpega, gdy przyjdzie mu na to ochota.
Ale to już zależy od woli obu stron.

Profitów z projektu fanowskiego raczej nie będzie, ale trzeba jasno ustalić zasady, by nie było kwasów, bo na co komu one?

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 20 sierpnia 2014, 00:17

Biorąc pod uwagę jakość komunikacji AS z fanami - zostawmy go sobie, zróbmy własny system. Bez profitów. Chociaż, jak nie będzie powiązań autorskich z KC, to kto wie... Może kiedyś jakaś zbiórka na wersję 2.0, Gold, Reedycję czy jak to nazwać... :D

Oczywiście żarcik taki - wszystko za free, robimy od siebie, dla siebie.

Healer
Reactions:

Post autor: Healer » 20 sierpnia 2014, 00:24

Niby tak, ale była mowa o startowaniu na kickstarterze, a to zupełnie inna zabawa.

/Edit:
Ja na to patrzę w ten sposób: i tak zrobicie swoje, więc autor nic nie traci wiążąc się z wami. A może zyskać, jeśli stworzycie dobrą linię produktów. Podobnie wy, jeśli dostalibyście odpowiednią autonomię w zakresie mechaniki i opisywania wybranego kawałka świata.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 20 sierpnia 2014, 00:36

W obecnej sytuacji AS by tylko... przeszkadzał, ograniczał nas. A co my byśmy zyskali? To nie ma być Orchia 2.0 tylko coś z podobnym klimatem. Tak jak Midnight i Śródziemie, to doskonały przykład o co chodzi, przynajmniej mnie. A jak to się skończy po konsultacjach z innymi i burzy mózgów - zobaczymy :)

AS mało się interesuje fanami, ma swoją wizję, konsekwentnie ją realizuje i niech tak będzie dalej. Ja nie widzę sensu jakiejkolwiek współpracy. Nikt nam nie da takiej autonomii w zakresie czego tylko chcemy jak nowy projekt bez balastu KC i konsultacji z ASem.

Araven
Reactions:
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 20 sierpnia 2014, 00:48

@Healer
O Kickstarterze to było w innym temacie i dotyczyło to Earthdawna 4 edycji, i kwoty jaką ten system zebrał.
My robimy za free, bez balastu KC i konsultacji z Autorem KC. Jak to Kaceto ujął, jestem też za taką opcją

Awatar użytkownika
deliad
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/deliad
Has thanked: 5 times
Been thanked: 52 times

Post autor: deliad » 20 sierpnia 2014, 01:01

Ehhhhhh zawsze to samo. Zapał, zebranie współautorów i..... mija mija czas i nic.
Dobrze wam radzę, bo przeszedłem przez to kilkukrotnie. Zróbcie tak jak radził Keth. Kilka prostych, niedługich tekstów w ramach Żyjącej Orchii.
Mierzcie siły na zamiary. Nie piszcie 13 tomowej sagi (ups), ale zacznijcie od małych kroczków.

I jeszcze jedno. Ja wiem, że fajnie wszystko zacząć od początku, po swojemu i bez balastu. Jednak to forum przeżywają już kilka takich powstań i powstało z tego kilka fajnych tekstów. Wykorzystajcie je. Wkomponujcie w swoją wizję. Niech to ma ciąg i nie odrywa się od całości.

Wybaczcie pesymizm i brak wiary w powodzeniu waszego projektu, ale właśnie jestem po lekturze wątku o PP, powieści itp.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 20 sierpnia 2014, 01:12

Ale teraz jest Enc - w nim nasza siła, będzie dobrze :)

Enc
Reactions:

Post autor: Enc » 20 sierpnia 2014, 07:23

czegoj napisał(a):
Enc ja tylko poinformowałem jak to wygląda aktualnie w moich oczach.
W porządku, ale ja bym wolał, żebyś Ty - i inne osoby, które mogą patrzeć w podobny sposób - nie widzieli w tym grzania się w fejmie zbiórki, stąd też moje pytanie o to, czy późniejszy start pomoże Ci zmienić zdanie? Prawda jest taka, że motorem do działania jest zbiórka na powieść, ale to wbrew pozorom najgorszy moment by startować z pomysłem na własny spin-off KC. Bo jeśli same KC wyglądają tak, jak pokazał Artur, to co może reprezentować RPG? Dyskusje (np. na Polterze) pokazują jasno, co sądzą o Kryształach - zwłaszcza w obecnym wydaniu ASz - ludzie. Lepiej nie gromadzić takiego fejmu. :)
czegoj napisał(a):
Tego jest sporo i może rzeczywiście zastanówcie się najpierw jak, a dopiero później ewentualnie ruszcie ze światem.
Dla mnie jest tylko jedno rozwiązanie: tworzymy grę inspirowaną KC (spójną z KC w miarę możliwości), nie łamiącą zupełnie praw autorskich Artura i o żadne zdanie nie będziemy pytać. To nie będzie Nova Orchia ani alternatywna rzeczywistość, ale system, który ma działać tak samo i operować w podobnej konwencji, ale opierać się na innych realiach. Tak samo, jak Bestie i Barbarzyńcy nie łamią praw autorskich spadkobierców Howarda.
Dobro napisał(a):
No i obawiam się drobnej potyczki i ryków niezadowolenia ze strony twórcy KC, bo jak zauważył słusznie Czegoj - A.S. zainteresował się swoim dzieckiem i pewnie łatwo się go nie pozbędzie, a napewno nie po takiej fali emocji, jakie ostatnio wywołała w polskim fandomie.
Zadbamy o to, by nie miał powodów by przyczepić się do tego projektu. Jeśli się czepi to na zasadzie "robicie fantasy, u mnie też jest fantasy - przestańcie!", bo innych punktów zaczepienia nie będzie.
deliad napisał(a):
Ehhhhhh zawsze to samo. Zapał, zebranie współautorów i..... mija mija czas i nic.
Dobrze wam radzę, bo przeszedłem przez to kilkukrotnie. Zróbcie tak jak radził Keth. Kilka prostych, niedługich tekstów w ramach Żyjącej Orchii.
Nie wiem jak inni zainteresowani, ja chętnie spróbowałbym faktycznie najpierw coś krótszego. Niekoniecznie teksty czysto fluffowe - może jakąś prostą przygodę albo lokację.

Na pewno nie będzie tak, że rzucę tu za 2-3 dni wielki post na 10 000 znaków z podstawami. Moje doświadczenie mówi, że jest dokładnie tak jak pisze Deliad i Keth - zapał, dużo słomianego zapału, potem kłótnie o wspólną wizję i koniec projektu. Zacznijmy powoli (dajcie mi proszę czas na przypomnienie sobie uniwersum - pracuję, mam rodzinę, czasem prowadzę Nemezis, to zostawia bardzo mało czasu na czytanie ;)) i idźmy sukcesywnie do przodu.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 20 sierpnia 2014, 08:54

Praw autorskich nie musicie się bać dopóki na tym nie zarabiacie, w jakiejkolwiek formie.
Co do czasu, czegoj nie ma się co spinać, obecna sytuacja ich mobilizuje, co jest ok, a jak sprawy skończą to będzie przyszły rok jak dobrze pójdzie.

Co do wybujałości to też mi się wydaje żebyście wystartowali od mniejszych form. Drobne kawałki, które w razie sprawdzenia się ekipy i współpracy wewnętrznej będzie można prędzej czy później pozbierać do kupy a jeśli nie ... to będzie kilka ciekawych artykułów.
Co do świata to myślę że nie ma co wyważać otwartych drzwi, Orchia jest jedną wielką białą plamą i to nawet w zakresie archipelagu centralnego. Weźcie co jest i rozbudujcie. W światotworzeniach mastug porobił kilka ciekawych map - wchłońcie to, pogadajcie z nim a na pewno wam przygotuje jeszcze parę - wychodzi mu to nie lada - warto skorzystać. Wszyscy na tym zyskają a niekoniecznie będziecie latali za słońcem z motykami w garści.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 sierpnia 2014, 09:06

Znajdźcie wspólną mechanikę, to da napęd wielu ludziom zainteresowanym silnikami, do pracy. Gdy trafi na którąś z moich (GURPS, OQ2) to i scenariusz napiszę z ochotą.

ODPOWIEDZ