PBF - Los Najemnika

Astaroth
Reactions:

Post autor: Astaroth » 15 lutego 2013, 17:20

Już ja Wam dam robić jej pranie mózgu! Parszywce jedne! :P

A do naszej niezgody poglądów należałoby jeszcze dorzucić, że moja postać to elfka. Nie zgodzę się z Twoim stwirdzeniem
Ja zakladam ze taka sprawiedliwosc: tortur i smierci jest normalna na Orchii, niezaleznie czy rzadza orki czy elfy, ludzie itp.
Myślę, że elfy zupełnie inaczej podchodzą do sprawy niż orki, czy ludzie. Może to i średniowieczny świat, ale rasy różne, więc można też uznać, że i stopień poglądów i wyznacznik rzeczy moralnych jest inny. Dla ludzi tortury i rzezie to fajna zabawa, dla elfów niekoniecznie - dla mnie to one są jednak bliżej tego wieku XXI :)
No ale, powróćmy do RPGowej dyskusji.
--------------------------

Caratris popatrzyła na orka, połorka i dwa elfy i machnęła tylko ręką.
- Zdecydowaliśmy o jego losie, to zbyt dużo powiedziane, Tanie. Ty zdecydowałeś w głównej mierze.

Potem popatrzyła Amrasowi głęboko w oczy i powiedziała do niego:
- Pamiętasz naszą rozmowę dość dawno temu, na spacerze? Zadałam Ci wówczas wiele pytań, na które udzieliłeś mi odpowiedzi. Obawiam się, że przestaję wierzyć w część z Twych słów. Widząc jak wszelkie Wasze osądy się odbywają i jak załatwia się różne sprawy, słysząc Tana Vadera, nie umiem dać Twym słowom wiary... i tym bardziej martwi mnie przyszłość. Chodzi mi głownie o moje ostatnie pytanie... pamiętasz je jeszcze?
W spojrzeniu elfki Amras dostrzegł coś, co ma chwile wprawiło elfa w beznadziejnie smętny nastrój - zwykle tlące się gdzieś w zakamarkach tęczówek ogniki, dzięki którym wzrok elfki był pełen energii, zgasły. Srebrne oczy stały się zimne niczym lodowe pustkowia, na których próżno szukać choćby odrobinki ciepła. Nawet granatowe halo jakby poszarzało. Smutek elfki odbijał się w jej całej osobie, emanował ze spojrzenia w tak natrętny sposób, że nie można go było zlekceważyć.

- Chodźmy, załatwiliśmy tutaj już Wasze sprawy. Trzeba nakłonić elfy do umierania ku chwale Katana...

Awatar użytkownika
deliad
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/deliad
Has thanked: 5 times
Been thanked: 52 times

Post autor: deliad » 15 lutego 2013, 19:24

Muszę się zgodzić z Caratris, co rasa to inne obyczaje. Orki, półorki czy ludzie są rasami predysponowanymi do przemocy. Lubią dreszcz wywołany adrenaliną oglądając cierpienie innych. Tym bardziej gdy tamci cierpią za swoje winy.

Elfy jako łagodniejsze muszą posiadać inny system kar. Wygnanie członka plemienia lub pozbawienie go przywilejów, to coś bardziej w ich stylu.

U krasnoludów utrata honoru lub zła sława jest gorsza niźli śmierć. Taki krasnolud od razu traci wszelkie szanse na zdobycie żony. W populacji gdzie kobiety stanowią dziesięć procent społeczeństwa to najgorsza kara.

Wracając jednak do charakteru naszej elfki. Ponoć do wszystkiego idzie się przyzwyczaić, potrzebny jest jedynie czas. W miarę przebywania z orkami, jej spojrzenie na kwestię życia i śmierci może się zmienić. Wiecie, jeśli wejdziesz między wrony... Patrząc na ten problem z punktu widzenia mechaniki, MG może zmienić charakter postaci, jeżeli uważa, że zaszły okoliczności to powodujące.

Jeżeli elfka, która nie zaznała dotąd zła, przez parszywy los została połączona z grupą orczych zwyrodnialców. ...
Natomiast okoliczności powodują, że dla ogólnie pojętego dobra ogółu musi z nimi pozostać, może to zaowocować właśnie taką zmianą charakteru lub..... szaleństwem i chorobą psychiczna.
Jako fan dziwactw wolał bym to drugie. Wyobraźcie jak bardzo ożywiła by sesję elfka, która dla zabicia egzystencjalnego cierpienia popada w nimfomanię, szukając zapomnienia w ramionach licznych kochanków ;).

MG może też, zmienić jej charakter z dobrego na neutralny. Podkreślam, że tylko z pozoru jest to łatwy charakter do odgrywania, bo osoby neutralne charakteryzują się tym, że nienawidzą skrajności. W środowisku złych będą wykazywać dobry charakter, natomiast dobrych ( przesłodzonych), będą łamać ograniczające ich reguły.

Radagast jest neutralny. Tylko, jakoś tak się składa, że odkąd przebywa w środowisku Bartha, ma skłonności do czynienia dobra, jeżeli tylko nadarzy się do tego okazja.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 15 lutego 2013, 19:50

No ładnie teraz Deliad zrobi ze mnie sprawcę choroby psychicznej... Chociaż ten pomysł z nimfomanką jest całkiem niegłupi;)

Astaroth
Reactions:

Post autor: Astaroth » 16 lutego 2013, 01:00

I weź tu kobietą bądź :D

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 17 lutego 2013, 14:08

Co ostatecznie czynicie z owym kupcem? Wymazujecie mu pamięć, Druid dałby radę. Podsuwacie fałszywe wspomnienia, że byliście egzekwować jakiś dług, albo w sprawie własnego długu u kupca. Zabijacie go ?, Aresztujecie go? Amulety wam narysował.
Potem kontynuujecie jazdę ku Elfom Iranian?
Ostatnio zmieniony 17 lutego 2013, 14:24 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 17 lutego 2013, 14:34

Przez najblizszy tydzien bedzie sobie dzialal normalnie. Za te osiem dni zaprowadzi nas nieswiadomie do kontaktu wladcow. Potem go aresztujemy, chyba ze nadal bardziej przyda bam sie na wolnosci.

Awatar użytkownika
deliad
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 52 times

Post autor: deliad » 17 lutego 2013, 14:59

areszt u lorda
Ostatnio zmieniony 17 lutego 2013, 18:32 przez deliad, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
deliad
Reactions:
Has thanked:</